Potreban noviji web preglednik

Vaš preglednik ne podržava novitete koje smo uveli! Preporučamo da ažurirate postojeći ili koristite neki drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
+385 21 456-456
Pon - Pet
08:00h - 22:00h
Ned
14:00h - 22:00h

Najbolja hrvatska vina koja morate probati

Print Objavljeno: 19.5.2017.
Najbolja hrvatska vina koja morate probati


Hrvatska zauzima posebno mjesto u svijetu vina. Od slavonskih ravnica do najudaljenijih dalmatinskih otoka, čak 130 autohtonih sorti grožđa raste u Hrvatskoj.

Iako mala, Hrvatska je posebna po svojoj geografskoj i klimatskoj raznolikosti, koje su doprinijele specifičnim sortama kakvih ima malo gdje u svijetu. Stoga nije čudo da u zadnje vrijeme hrvatska vina polako zadobivaju reputaciju sličnu svjetski poznatim francuskim, kalifornijskim, čileanskim i njemačkim vinima.
Primjerice, 2016. godine Hrvatska je odnijela čak 63 medalje Decanter World Wine Awards. Iste je godine, prema čitateljima američkih novina USA TODAY i web stranice 10Best.com, Hrvatska proglašena jednom od 10 najboljih svjetskih vinskih regija za posjetiti.

Veliku je svjetsku pozornost hrvatsko vino privuklo 1996. kada su istraživanja otkrila da je popularno kalifornijsko crno vino Zinfandel genetski srodno hrvatskim sortama grožđa Crljenaku Kaštjelanskom i Tribidragu.

Ni slavni kuhar Anthony Bourdain nije odolio čarima hrvatskih vina. Kada je bio u posjetu Bibićevoj vinariji u Skradinu, oduševljeni Bourdain je uzviknuo:"Zašto u vašoj zemlji ima toliko odličnih vina?"

Sve se više prepoznaje potencijal hrvatskih vina u turizmu. Jako su popularne šetnje vinogradima koje se kombiniraju s degustacijama vina i kušanjem ponude autohtone kuhinje - wine and walk, pogotovo one u Istri i Hrvatskom zagorju, a i na poluotoku Pelješcu.

U Hrvatskoj se najviše proizvode crna i bijela vina. Većina proizvodnje spada na bijela vina (67%), dok na crna vina spada 32% ukupne proizvodnje. U kontinentalnom vinogradskom predjelu prevladavaju bijela vina laganog i slatkog okusa, dok u primorskom vinogradskom predjelu dominiraju crna vina.
Puno vinarija u različitim dijelovima Hrvatske proizvodi vina koja imaju sebi svojstvene karakteristike (npr. vinarija Kozlović iz Momjana proizvodi istarsku malvaziju, Vinarija Plenković sa Hvara proizvodi zlatni plavac itd.).


Pošip

Ovo bijelo vino slamnatožute boje se radi od istoimene autohtone sorte koja se uzgaja na otoku Korčuli (Čara i Smokovica). Osim na Korčuli, proizvodi se i u drugim dijelovima Srednje i Južne Dalmacije. Pošip je prvo hrvatsko bijelo vino sa zaštićenim geografskim podrijetlom. Odlikuje ga visoki postotak alkohola (13 do 14,5 % alkohola) i aroma suhih smokava i marelica.

Preporučujemo ga piti rashlađenog uz ribu, školjke i bijelo meso.
Odaberite jedan od apartmana iz naše bogate ponude smještaja na Korčuli i u nekoj od korčulanskih vinarija kao što su vinarija Pošip Čara ili Smokvica i probajte ovo osvježavajuće vino.


Vugava

Ovo se bijelo vino proizvodi od autohtone sorte vugava koja isključivo uspijeva na najudaljenijem srednjedalmatinskom hrvatskom otoku, Visu. Vugavu odlikuje svježa, voćna aroma i kremasta struktura, sadrži oko 12,5% alkohola. Slava viške vugave se proteže do antičkih vremena. Naime, neki drže da je grčki povjesničar Agatarhid mislio na ovo vino kada je zapisao da je vino otoka Isse u usporedbi sa svim drugima najbolje. Vugava je idealno osvježenje od ljetnih vrućina, a poslužuje se uz bijelu ribu, morske specijalitete i janjetinu ispod peke.

Babić

Crno vino Babić se proizvodi od istoimene autohtone sorte grožđa, nazvanoj po obitelji koja proizvodi ovo vino. Guste je strukture i prepoznatljive voćne arome.
Ova sorta, pogotovo kada se proizvodi vrhunsko vino, najbolje uspijeva na škrtom, kamenom tlu u području iznad Primoštena, takozvanim primoštenskim terasama. Babić je najbolje piti uz dalmatinski pršut i pikantnije sireve, pašticade i meso sa žara.

Rezervirajte smještaj u Primoštenu i iskoristite svoj boravak za posjet nekoj od vinarija za isprobavanje finog crnog vina Babić.

Graševina

Graševina je jedno od najpopularnijih bijelih vina u Hrvatskoj. Proizvodi se od istoimene sorte grožđa koje se tradicionalno uzgaja u kontinentalnom dijelu Hrvatske, najviše u Slavoniji.

Graševina je zelenkastožute boje, suha, svježe voćne i cvjetne arome. Iako po svom podrijetlu sorta graševina nije autohtona, njen okus i karakteristike su toliko specifične i različite od ostalih vina iste sorte u inozemstvu. Upravo se zato Hrvatska ponekad naziva i zemljom graševine.
Graševina se poslužuje rashlađena na 8 do 10 °C uz tjesteninu i jela od bijelog mesa i ribe.

Dingač

Dingač je najpoznatije hrvatsko vino, poznato kao i"kralj svih hrvatskih vina". Vrhunsko vino od sorte crnog grožđa Plavac mali nazvano je po krševitom dijelu poluotoka Pelješca – Dingaču. Davne 1961. u Ženevi, Dingač je postao prvo hrvatsko vino čiji su način proizvodnje i podrijetlo zaštićeni. Specifičan je po visokom udjelu alkohola – prosjek je 15%. Tamnocrvene je do ljubičastocrvene boje. Okus mu je gorak i trpak i osjeća se voćna aroma.

Preporučujemo ga piti uz crveno meso, divljač, gulaš i tvrde sireve.
Na vašem godišnjem odmoru na Pelješcu svakako probajte Dingač i iz prve ruke saznajte zašto je tako poseban. Ako još niste sigurni gdje točno biti na Pelješcu, pogledajte našu ponudu apartmana i soba na tom poluotoku.

Vrbnička Žlahtina

I otok Krk se ponosi jednim autohtonim vinom. To je Vrbnička Žlahtina, kvalitetno suho bijelo vino koje se proizvodi od autohtone sorte, žlahtine bijele. Ova se rijetka sorta uzgaja isključivo u Vrbničkom polju u krčkom vinogorju. Vrbnička žlahtina je lagano i osvježavajuće vino s cvjetnom i voćnom aromom. Jede se uz ovčji sir, ribu, tjesteninu s laganim umacima i uz jela od bijelog mesa.

Od žlahtine se radi pjenušac Valomet – prvi morski pjenušac na svijetu. Valomet odlikuje jedinstveni način dozrijevanja. Naime, butelje se spuštaju do morskog dna i tamo se čuvaju više mjeseci. Kada se izvade, na njima ostanu naslage koralja i školjaka. U tom se neobičnom obliku Valomet prodaje.

Lasina

Vino Lasina se proizvodi u mjestu Plastovo kraj Skradina od sorte lasina. Razlikuje se od ostalih dalmatinskih crnih vina po svom nježnom okusu.
Ova se sorta često koristi za miješanje s drugim sortama i pri pripremanju desertnog vina prošeka (nemojte ga zamijeniti s talijanskim vinom prossecco!).
Pije se umjereno rashlađeno sa svim jelima.

Preuzmite vodič
na engleskom jeziku

Najpoznatije jadranske gastronomske delicije

E-mail adrese koje unesete nigdje se ne spremaju. Koriste se samo jednom za upotrebu slanja e-booka, osim u slučaju da pristanete primati obavijesti od Adriatic.hr-a.

  •  



Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu jer:

  • dobivate ekskluzivne ponude
  • prvi saznajete za naše akcije
  • prvi uživate u našim pogodnostima

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Osim toga, kolačići se koriste za oglašavanje prilagođeno vama, kako na našoj stranici tako i izvan nje, preko pouzdanih partnera. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje svih kolačića.

U redu