Potreban noviji web preglednik

Vaš preglednik ne podržava novitete koje smo uveli! Preporučamo da ažurirate postojeći ili koristite neki drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
+385 21 456-456
Pon - Sub
08:00h - 22:00h
Ned
14:00h - 22:00h

Priča o buri

Print Objavljeno: 14.3.2012.
Priča o buri

Najbolje od bure, priču koju možete i kušati, pronaći ćete na otoku Pagu. Priča o paškom siru i janjetini nadaleko je poznata i to ne bez razloga. Bura s Velebita uskratila je otoku Pagu mogućnost rasta visokog raslinja i pretvorila ga u kamenu pustinju, ali ga je zauzvrat okupala solju. Zbog toga ishrana životinja daje ovim delicijama specifičan okus o kojemu ćete i vi ispričati svoju inačicu ove gastro-priče.

U Senju se stanovništvo toliko saživjelo s ovim snažnim vjetrom da su buru "posvojili" dodavši joj pridjev – senjska. Senjani uza svu raznolikost svoje turističke ponude s ponosom nose krilaticu "Bura doživljaja". Lokalno stanovništvo Splita i Makarske upravo u ožujku očekuje rednovne tri "marčane" bure nakon kojih će se nesmetano prepustiti uživanju u toplijim danima.

Fizičari su ispripovjedili i potvrdili priču o nastanku bure u kojoj se hladan zrak obrušava s okomitih planinskih litica u doticaju s toplijim zrakom na obalnom području. Ovaj ponekad orkanski vjetar ipak najčešće spominju meteorolozi upozoravajući vozače i pomorce na ovu "vremensku pošast", no bura je opjevana i u djelima hrvatskih književnika i umjetnika.

Tako je nepotvrđenu inačicu priče o nastanku bure zapisao hrvatski književnik Petar Zoranić u 16. stoljeću koja govori o drskoj djevojci ljepotici imena Bura koju su vile, zbog njezine oholosti i hvalisavosti, kaznile. Zato Bura divlje huči i bijesno i hirovito udara s planina.




Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu jer:

  • dobivate ekskluzivne ponude
  • prvi saznajete za naše akcije
  • prvi uživate u našim pogodnostima

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Osim toga, kolačići se koriste za oglašavanje prilagođeno vama, kako na našoj stranici tako i izvan nje, preko pouzdanih partnera. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje svih kolačića.

U redu