Potreban noviji web preglednik

Vaš preglednik ne podržava novitete koje smo uveli! Preporučamo da ažurirate postojeći ili koristite neki drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
+385 21 456-456
Pon - Pet
08:00h - 22:00h
Ned
14:00h - 22:00h

Top lista poznatih Hrvata koji su promijenili povijest

Print Objavljeno: 26.7.2021.

Iako s oko 4 milijuna stanovnika ne spada u svjetski vrh te se smatra razmjerno malom zemljom u odnosu na broj stanovnika, Hrvatska je država koja ima bogatu povijest, višestoljetnu kulturnu tradiciju, tople ljude sa svjetski poznatim dočekom i atmosferom koju prirede svojim gostima i prirodnu baštinu koja se njeguje do današnjih dana, poput predivnog mora, prirodnih atrakcija i zaliha pitke vode. No, osim toga, ona je dom i rodno mjesto nevjerojatnih individualaca koji su svojim znanjem, izumima i otkrićima promijenili tijek povijesti te utjecali na svakodnevicu, ali i budućnost čovječanstva. Koliko god to kataklizmički zvučalo, da nije bilo izumitelja i znanstvenika poput Nikole Tesle, Ruđera Boškovićaili Fausta Vrančića, teško bismo mogli zamisliti moderni život.

Za mnoge nepoznanica, no veliki broj svjetski poznatih ličnosti vuče korijene iz ovih krajeva s obzirom na to kako je pozamašni broj Hrvata kroz prošlost emigrirao diljem svijeta, ponajviše u Australiju, Južnu Ameriku i Sjedinjene Američke Države. Stoga ne čudi kako je recimo Marko Polo, svjetski poznati moreplovac, istraživač i trgovac rodom s otoka Korčule! Mnogi današnji poznati glumci, pjevači i sportaši dio su svjetski raširene mreže hrvatske dijaspore poput Stipe Miočića, pokojne Mire Furlan, izumitelja zepelina, Davida Schwartza, Johna Malkovicha, Rudy Tomjanovicha, Billa Belichicka, pa čak i legendarnog Diega Maradone!

Hrvati su kao nacija možda najpoznatiji po domaćem izumu – kravati. Danas nezaobilazni dio svakodnevnog look-a prosječnog sredovječnog muškarca, nekoć je služio kao modni dodatak hrvatskim vojnicima koji su se po tome razlikovali od drugih. Zbog toga su te pukovnije nazivane Kravat-pukovnijama čija se tradicija održala do današnjih dana gdje predstavljaju nezaobilazni dio hrvatske kulturno-društvene baštine i jedna od glavnih gradskih atrakcija Zagreba, prijestolnice RH.

Tradicija nošenja kravate vuče podrijetlo iz 17. stoljeća odakle se počela širiti Francuskom i Ujedinjenim kraljevstvom, a zbog simbolične povijesne važnosti hrvatski je sabor proglasio 18. listopada danom kravate! Od nekih još zanimljivosti, valja reći kako je otokVis za vrijeme Drugog svjetskog rata bio jedini neutralni otok na kojem su saveznici mogli slijetati bezbrižno sve do kraja rata te su ostaci vojne povijesti vidljivi u arhitekturi i ostacima povijesnih gradova kojima Vis obiluje! No, samo posjet jednoj od 6 individualnih regija u Hrvatskoj je posebna priča i vremeplov u povijest, kulturu i način života koji se njeguje stoljećima i prenosi s koljena na koljeno.

Za sve koji ne znaju, mi vam donosimo listu najpoznatijih Hrvata za koje možda i niste čuli ili su pak nadaleko poznati no o njima ćete u idućim paragrafima otkriti neke nove, do sada neistražene detalje zbog kojih ćete se još i više zaljubiti u Hrvatsku!


ZNANSTVENICI I IZUMITELJI


Nikola Tesla


Možda i najpoznatije ime koje se povezuje s Hrvatskom i bez čijih se izuma ne može zamisliti današnji svijet je Nikola Tesla. Rođen u Smiljanu pored Gospića, gradskom centru u geografskoj regijiLika, Nikola Tesla je od malena pa sve do preseljenja u SAD, gdje je dobio američko državljanstvo, svojim izumima očaravao svijet pokazujući kako je i nekoliko koraka ispred svoje generacije te da će upravo njegovi izumi preokrenuti percepciju svijeta kakva je do tada postojala.

Električni inženjer i znanstvenik, Tesla je prije svega zaslužan za otkriće izmjenične strujekoje je olakšalo proces proizvodnje električne energije i njenu masovnu upotrebu. Upravo je Šibenik 1895. zbog toga postao prvi grad od svih europkih gradova sa sustavom Tesline izmjenične energije koja je napajala čitav grad, odnosno prvi grad s javnom rasvjetom na svijetu! Postavio je temelje razvoja današnjih bežičnih uređaja i sustava komunikacije (temelji radijske tehnologije), dok je veliki broj njegovih ideja nažalost ostao u ladicama nikad dovršen, što zbog manjka novca i potpore, što zbog vremena. Da nije bilo Tesle, možda ni najveći izum modernog doba, Internet, ne bi bio dostupan. Sada pokušajte zamisliti život bez Interneta i razmislite još jednom o veličini ovog izumitelja i istinskog genijalca.

U čast ovom velikom izumitelju, oznaka za magnetsku indukciju nosi njegovo ime, jedan od najpoznatijih proizvođača i inovatora u svijetu automobilske industrije također nosi njegovo ime, dok ga se jednako hvali i slavi od strane građana i u SAD-u i u Hrvatskoj, ali i okolnim zemljama! Osim toga, njegovo rodno mjesto je postalo jedno od glavnih turističkih atrakcija nakon otvaranja Memorijalnog centra u Smiljanu. Tamo se na jednom mjestu može upoznati lik i djelo ovog genijalca, proći kroz čitav život, upoznati sve njegove izume, dostignuća i ideje te spoznati veličinu i ostavštinu koju je Nikola Tesla ostavio čitavom svijetu u nasljeđe! A o njegovoj veličini dovoljno govori 700 patenata ostavljenih u nasljeđe i nadimak čovjeka koji je izumio 20. stoljeće!

Ako namjeravate u posjet Smiljanu pored Gospića, možete upoznati i sve ljepote Like, posjetiti Plitvička jezera ili doći do mora u svega sat vremena vožnje!



Memorijalni centar u Lici posvećen Nikoli Tesli

Ruđer Bošković


Ruđer Bošković jedan je od najpoznatijih znanstvenika, filozofa, astronoma, fizičara i matematičara rodom iz Dubrovnika, čije je ponosno nasljeđe Dubrovačke Republike dalo nebrojeno mnogo svjetski poznatih ličnosti koji su nesumnjivo utjecali na domaću i svjetsku književnost, umjetnost i znanost. To je samo jedan od niza razloga zbog čega je Dubrovnik jedan od najpopularnijih hrvatskih gradova za turiste svake godine!

Bio je poznat po svojim radovima na području kartografije, civilnog inženjerstva i graditeljstva čime se bavio u svojim ranim danima po završetku studija. Istraživao je, testirao pa čak i kritizirao tadašnje Newtonove zakone termodinamike, proučavao antičke ruine, kretanje nebeskih tijela , skladao poeziju i pisao knjige filozofskog karaktera povezujući ih sa zakonima prirodnih znanosti ostavivši iza sebe bogat opus koji se proučava do današnjih dana.

Najviše će ostati zapamćen po astronomskim dostignućima te proučavanju strukture same materije. Njegovi temelji i znanstveni doprinosi bili su i nekoliko stoljeća ispred svog vremena te postavili temelje za istraživanja najvećih koji su došli iza njega poput Alberta Einsteina. Model atoma, zajednička teorija sila, mehaničko kretanje materije, teorija o kretanju astronomskih objekata, zakoni optike i optički izumi, ispitivanja zakona geofizike samo su neki od elemenata i polja u kojima je Ruđer Bošković ostavio traga, pokrenuo revolucija izuma i postavio temelje današnjim istraživanjima i otkrićima.

Zbog toga jedan od najprestižnijih instituta u Zagrebu, nosi upravo njegovo ime! Upravo tu mladi znanstvenici na tragu njegova slavnog imena pokušavaju nastaviti tradiciju započetu prije više od 300 godina. Za posjet rodnom kraju Ruđera Boškovića, potražite smještaj u Dubrovniku i okolici po niskim cijenama!


Slavoljub Penkala


Jedan od izumitelja i znanstvenika koji je promijenio i modernizirao svijet oko sebe je Slavoljub Penkala. Poljak rođen u Slovačkoj, živio je i djelovao u Zagrebu. Zaslužan je za između 70 i 80 patenata koji pokrivaju čitav raspon različitih područja. No, ostat će u povijesti zapamćen kao kreator prve rotirajuće olovke i nalivpera koji je modernizirao tadašnji način pisanja u čitavom svijetu. Zbog toga se ime penkala i njen korijen riječi zadržao u gotovo svim svjetskim jezicima.

Osim po tome, Penkala je poznat i kao jedan od pionira avijatičara u Hrvatskoj. Sudjelovao je u izradi prvog hrvatskog aviona s dva sjedala te je zaslužan za prvi let iznad Zagreba. Osim po izumima i znanstvenom dijelu rada, Penkala je svojim izumima htio dati i masovnu, uporabnu vrijednost. Patentirao je i iglu za gramofonsku ploču, termos bocu, baterijsku anodu, rotirajuću četkicu za zube, deterdžent za rublje, lijek protiv reume i još mnogo toga.

Zbog svega navedenog osnovao je niz tvrtki po Hrvatskoj i okolici te i do danas postoji i radi tvornica koja nosi njegovo ime. Jedan je od najvećih hrvatskih izumitelja te je pokopan u Aleji velikana na zagrebačkom Mirogoju.


Faust Vrančić


Današnji zaljubljenici u adrenalinski i avanturistički turizam imaju padobran u svojoj standardnoj opremi ili traže takav tip aktivnosti na svom odmoru. Zanimljiv je podatak kako je isti izumljen prije više od 400 godina te je njegov izumitelj iz Hrvatske imena Faust Vrančić!

Ovaj pisac, znanstvenik i inženjer je rođen i pokopan u Šibeniku te se smatra jednim od glavnih osoba renesanse i najvećim izumiteljem na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće. U njegovom kapitalnom djelu, Machina Novae predstavio je više od 56 tehničkih izuma, projekata i konstrukcija. Osim padobrana, u njemu je predstavio ideju visećih mostova koja će biti prihvaćena i implementirana tek 200 godina poslije.

Uz to, iznio je rad o solarnoj energiji, onečišćenju mora, model izrade padobrana kojeg je i testirao u Veneciji, model žičare, turbine na vjetar, ratnih strojeva, fortifikacija i još mnogo toga.

Uz to, autor je rječnika na 5 jezika te se upravo hrvatska varijanta smatra prvim hrvatskim tiskanim rječnikom na 130 stranica i s više od 5 tisuća riječi! U njegovu čast danas postoji Memorijalni centar u Prviću kod Šibenika kojeg možete posjetiti radnim danom, a smještaj u okolici garantira vam nezaboravno ljeto prepuno novih iskustava, znanja i uspomena!

UMJETNOST I KNJIŽEVNOST


Ivan Meštrović


Ivan Meštrović se smatra jednim od najpoznatijih kipara ikad te jednim od najplodonosnijih kipara 20. stoljeća. Iza sebe je ostavio gotovo tisuću skulptura a bio je toliko fenomenalan da su ga uspoređivali sa samim Michelangelom.

Rodom iz Otavica, preselio je u Split s obzirom na to kako je bio samouk kipar. Kasnije seli u Pariz gdje je dobio svjetsku pozornost i slavu, osobito nakon izložbe u Londonu 1915. godine. Poslije Drugog svjetskog rata, seli u SAD gdje dobiva državljanstvo osobno uručeno od predsjednika te postaje prvim živim umjetnikom koji je dobio svoju izložbu u New Yorku 1947! Predavao je na sveučilištu Syracuse kojem je u naslijeđe ostavio kipove Perzefone i Joba koji krase ulaz u ovo svjetski priznato učilište!

Neki od njegovih najpoznatijih radova uključuju kipove Grgura Ninskog u tri hrvatska grada:Splitu, Varaždinu i Ninu, kip Pobjednika u Beogradu, Indijanca u Chicagu, kip Nikole Tesle u Zagrebu, Beogradu i na Nijagari, kip Povijest Hrvata i kip Josip Jurja Strossmayera u Zagrebu. Bogatstvo opusa ovog genijalnog umjetnika možete vidjeti u Meštrovićevoj galeriji u Splitu i Meštrovićevom atelijeru u Zagrebu.

Osim kiparstva, Meštrović se bavio i pisanjem te arhitekturom zbog čega je smatran jednim od najvećih umjetnika moderne. Radio je u Rimu, Londonu, Parizu i Ženevi te SAD-u zbog čega je njegov lik, ali i djela koja je ostavio iza sebe vidljiva u mnogim gradovima diljem svijeta na ponos čitave Hrvatske!


Galerija Ivan Meštrović u Splitu

Ivo Andrić


Jedan od najpoznatijih i svjetski priznatih književnika 20. stoljeća je Ivo Andrić, osvajač Nobelove nagrade za književnost 1961. godine. Rođen u Bosni i Hercegovini, Andrić je proveo većinu života u Zagrebu i Hrvatskoj, no rodni kraj mu je ostao vječna inspiracija zbog čega je i nagrađen najvećom nagradom u svijetu književnosti!

Osim autorstva, Andrić je bio i svjetski priznati diplomat s misijama u Vatikanu, Rumunjskoj, Italiji i Austriji te je čak obnašao i dužnost ministra vanjskih poslova te ambasadora u Njemačkoj. Neki od njegovih najpoznatijih djela su Travnička kronika, Nemiri, Prokleta Avlija, Lica, Zapisi o Goji te Most na Drini Ćuprija kao kapitalno djelo objavljeno 1945. godine.

U svojim radovima oslikava Bosnu i Hercegovinu kao mjesto sjecišta kultura, opisuje ratno i međuratno razdoblje, bavi se temama velikih socijalnih rascijepa u društvu te psihološkoj analizi individua koji su bili njegovi suvremenici u to doba. Novac od Nobelove nagrade dao je za obnovu književnog fonda BiH te su njegova djela prevedena na većinu svjetskih jezika!

Branko Lustig

Osim u svijetu književnosti i umjetnosti, Hrvatska se može podičiti s velikim brojem svjetski priznatih glumaca, producenata, scenarista i ostalih djelatnika „sedme umjetnosti”. Glumci poput Rade Šerbedžije i Gorana Višnjića dosegli su svjetsku slavu, a glumci poput Borisa Dvornika, Ive Gregurićeva, Ivice Vidovića, Špira Guberine i sl. najpoznatiji su predstavnici domaće kinematografije.

No, osoba koja je ostavila najviše traga u svijetu filma je pokojni Branko Lustig. Ovaj filmski producent jedina je osoba s ovih prostora s čak dva osvojena Oskara. Prvi je osvojio za Schindlerovu listu 1994, a drugi za film Gladijator 2001. koji se smatraju jednim od remek djela u svijetu filma.

Osim spomenutih filmova, Lustig je sudjelovao i u produkciji filmova kao što su Američki gangster, Hanibal, Pad Crnog Jastreba, Kraljevstvo nebesko i još u mnogim drugima na različitim ulogama i funkcijama. Također, prva je osoba iz svijeta filma, a tek druga iz svijeta umjetnosti nakon Vladimira Nazora s počasnim doktoratom Sveučilišta u Zagrebu. Dobio je i počasni orden kneza Trpimira, počasni je građanin rodnog Osijeka, najvećeg grada D1 regije u Hrvatskoj i muzeja Holokausta u Los Angelesu, a njegov opus vječno živi u nevjerojatnim filmovima koji do danas ostavljaju bez daha onog koji pogleda samo neki od spomenutih blockbustera!


HRVATSKI SPORT

Janica Kostelić


Hrvati nerijetko za sebe vole tepati kako su sportska nacija. A kada se uzme u obzir količina medalja s najvećih svjetskih smotri, broj vrhunskih sportaša koji su među najboljima u svojim sportovima te razina kvalitete i novih, mladih lica koji dolaze, možemo reći kako taj epitet ne stoji neopravdanim.

Sportašica koja potvrđuje to pravilo je Janica Kostelić, naša najpoznatija i najuspješnija sportašica ikad. S bratom Ivicom i ocem Antom sačinjava najuspješniju sportsku obitelj u povijesti sporta, a Janicu jednom od najboljih, ako ne i najboljom skijašicom u povijesti disicipline.

Osvojila je niz medalja, malih i velikih kristalnih globusa te je s 4 zlatne olimpijske medalje i 2 srebrne najuspješnija alpska skijašica zimskih olimpijskih igara ikad. 3 zlatne i 1 srebrnu medalju je osvojila 2002, te još dvije medalje na Zimskim olimpijskih igrama 2006, a ubrzo nakon se i umirovila iz sporta. Osvojila je svjetski kup 2001, 2003 i 2006. Brat Ivica nije bio ništa manje uspješan. S 4 olimpijske medalje, jednim malim i jednim velikim kristalnim globusom možemo reći kako je i on uspješno napunio svoju pobjedničku vitrinu.

Obitelj Kostelić pravi su pozitivan primjer sportskog duga, timskog rada i napornog treninga za ostvarivanje najviših ciljeva te dokaz kako nijedna prepreka ne mora stati na put za postizanje visina upravo kako su oni upisali Hrvatsku na skijašku kartu svijeta!


Blanka Vlašić


Blanka Vlašić jedna je od najuspješnijih hrvatskih sportašica te se uz Sandru Perković, smatra najboljom hrvatskom atletičarkom ikad. Osvojila je niz nagrada i medalja: od zlata na svjetskom atletskom prvenstvu, svjetskom dvoranskom sportskom prvenstvu i svjetskom prvenstvu.

Svoj je uspjeh uspjela okruniti s dvije olimpijske medalje. Prvu je osvojila 2008. gdje je bila srebrna te 2016. kao treće plasirana. Rezultat bi zasigurno bio i bolji da nije nažalost propustila Olimpijske igre 2012. zbog ozljede.

Ova dvostruka svjetska pobjednica je s preskočenih 2.08 metara postavila drugi najbolji rezultat u povijesti te discipline. Naravno, nacionalna je rekorderka u skoku u vis, te se smatra jednom od najboljih atletičarki koja je ikad nastupala, kao i top 3 skakačice u vis u povijesti discipline. Nakon nevjerojatne godine, nagrađena je i titulom svjetske atletičarke godine 2010.!

Ona, poput Janice potječe iz hrvatske sportske obitelji jer su i majka i otac bivši sportaši, dok se otac Joško danas smatra jednim od najboljih kondicijskih trenera, a brat Nikola perspektivna je mlada nada hrvatskog nogometa pred kojim je velika i perspektivna budućnost!


Goran Ivanišević


Hrvatska je zemlja poznata po jako dugoj teniskoj tradiciji i vrhunskim tenisačima, kako u individualnoj tako i u grupnoj konkurenciji te je, između ostalog, i osvajač Davis Cupa 2005. i 2018., a jednom je i izgubila finale 2016. Dobra je U muškoj i ženskoj konkurenciji te je u svim kategorijama osvojila makar jedan turnir takozvane „velike četvorke”.

U ženskoj konkurenciji je to prva i zasad jedina napravila Iva Majoli osvojivši Roland Garros 1997. A prvom muškarcu kojem je to pošlo za rukom je Goranu Ivaniševiću, koji je priredio možda i najljepšu sportsku priču ikad ispričanu 2001. godine. Naime, tada je s preko 30 godina na leđima, višestrukim ozljedama ramena i dugotrajnim izbivanjem s terena zbog čega je pao na 125 mjesto na ljestvici uspio napraviti nemoguće i osvojiti najveći turnir – Wimbledon!

Time je postao najniže rangirani osvajač tog turnira i jedini tenisač kojem je to pošlo za rukom nakon dobivanja pozivnice za turnir. Wimbledon je osvojio iz četvrtog pokušaja nakon što je tri puta izgubio finala od Agassija i Samprasa. No, sreća se osmiješila 2001. te je na spektakularan način uspio osvojiti ono što je toliko dugo čekao i sanjao.

Tijekom karijere, Goran je osvojio čak 21 ATP titulu te je jedno vrijeme i bio broj dva u svijetu. Osvajač je i dviju brončanih olimpijskih medalja – u individualnoj i grupnoj konkurenciji na Olimpijskim igrama 1992. u Barceloni. Tada je bio i nositelj zastave što je na posebni ponos s obzirom na to kako je to bio prvi službeni nastup Republike Hrvatske na nekom sportskom natjecanju kao nezavisne države. Pod njegovim mentorstvom i trenerskom palicom, osvojen je i drugi turnir velike četvorke, US open 2014. kojeg je osvojio Marin Čilić.

Osim sjajne igračke karijere, Ivanišević iza sebe ima i bogatu trenersku karijeru, dvoranu u Umagu koja nosi njegovo ime gdje se održava jedini turnir ATP serije iz Hrvatske, te je od nedavno i prvi Hrvat primljen u Tenisku kuću slavnih kao zahvala za sva postignuća i ostvarenja u teniskom svijetu do današnjih dana!



Hrvati sebi vole tepati kako su sportska nacija te se u prosjeku svi bave rekreativno makar jednim sportom

Hrvatska – zemlja izumitelja, sportaša, visoke umjetnosti, kulture i tisućljetne povijesti!


Sastavljajući ovu listu, bilo je uistinu jako teško opredijeliti se za nekoliko imena i samo dati prostora ovim spomenutim pojedincima koji su kroz različite vremenske ere u prošlosti, ali i u različitim društvenim sferama bili na ponos Hrvatske te ostavili svijet boljim mjestom od onog kojeg su zatekli. No, lista je uistinu bez kraja stoga ćemo nabrojati samo neka od dostignuća koja nismo opisali u ovom tekstu.

Sumamed izumljen od strane PLIVA-e, Apaurin Franje Kajfeža, Kepilahov brodski kompas i dinamo, žarulja s volframskom niti Franje Hanamana, bežično punjenje baterije Marina Soljačića, daktiloskopija odnosno metoda DNK analize Ivana Vučetića, Mp3 player Tomislava Uzelca, torpedo Ivana Lupisa i Maglite baklje i baterije samo su neki od izuma bez kojih je današnji život nezamisliv, a djelo su hrvatskih umova i ruku.

Uz njih, valja napomenuti kako je svjetski poznati moreplovac i trgovac Marko Polo rodom s Korčule, svjetski priznati književnici Ivan Gundulić i Marko Marulić Hrvati, dvije Nobelove nagrade za kemiju su stigle u Hrvatsku (Prelog i Ružička) kao i Oscar Dušanu Vukotiću za najbolji animirani film naslova „Surogat”. Marin Getaldić, Nikola Šubić Zrinski, Josip Jelačić, Josip Juraj Strossmayer, Marija Jurić Zagorka, Juraj Julije Klović, Andrija Mohorovičić, Marija Jurić zagorka, Zlata Bartl, odnosno, „Teta Vegeta” samo su neki od imena koji su mogli završiti na ovoj listi.

Hrvatska ima zaista mnogo za ponuditi. Od povijesti, kulture, umjetnosti, znanosti, inovacija, otkrića iz područja prirodnih i društvenih znanosti do hrvatskog sporta, filma i glazbe, dolaskom u Hrvatsku nećete požaliti jer ćete izaći obogaćeni znanjem koje se već stoljećima njeguje i cijeni u Lijepoj Našoj!




Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu jer:

  • dobivate ekskluzivne ponude
  • prvi saznajete za naše akcije
  • prvi uživate u našim pogodnostima

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Osim toga, kolačići se koriste za oglašavanje prilagođeno vama, kako na našoj stranici tako i izvan nje, preko pouzdanih partnera. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje svih kolačića.

U redu