Potreban noviji web preglednik

Vaš preglednik ne podržava novitete koje smo uveli! Preporučamo da ažurirate postojeći ili koristite neki drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
+385 21 456-456
Pon - Pet
08:00h - 16:00h

Top 5 plaža za pse u Hrvatskoj! Savjeti i lista hit dog-friendly destinacija!

Print Objavljeno: 5.7.2021.

Dolaskom srpnja i ekstremno visokih temperatura jedino o čemu razmišljamo većinu vremena je kako pobjeći od gužvi i stresa i pronaći svoje „mjesto pod suncem”. Prioritet je odabir destinacije, što želimo raditi, koliko smo novca spremni utrošiti, kakav smještajželimoi što od destinacije točno očekujemo. No, ako uz to na put planirate sa svojim kućnim ljubimcem od kojeg se nemate namjeru odvajati ovog ljeta, onda je dobra priprema „terena” i analiza potencijalne lokacije za odmor ključna.

U današnje vrijeme, sve je veći broj pet-friendly smještaja, ugostiteljskih objekata, destinacija i plaža. Tako da danas i na najpopularnijim destinacijama, možete vidjeti pse kako se bezbrižno brčkaju u plićaku, uživaju u ekstremnoj ljepoti i svim ljetnim radostima. Također, veliki broj hrvatskih plaža danas imaju potpuno odvojene šljunčane ili pješčane plaže za kućne ljubimce stoga se ne morate brinuti da ćete ovog ljeta svog čupavca moći bezbrižno voditi sa sobom na sva putovanja i avanturu u nepoznato!

Vrijeme kada ste svoje ljubimce morali ostavljati članovima obitelji, prijateljima ili uspecijalizirani pet-friendly hotelodavno su iza nas te već sada možete bezbrižno početi planirati ljetovanje na hrvatskoj obali. Sve priobalne regije poput Istre, Kvarnera i Dalmacije već više desetljeća održavaju tu tradiciju te se prilagođavaju novim trendovima i stvaraju širok raspon raznolikog sadržaja. Zato, bez obzira gdje išli, plaža za ljubimce neće manjkati!

Prije nego se uopće odlučite na ljetovanje s ljubimcem i krenete birati idealan smještaj i plažu za sebe i njega ili nju, prvo dobro razmislite o tome kako će odmor s ljubimcem uopće izgledati.

Koji je ljubimac pogodan za odmor?

Kada se priča o pet-friendly ljetovanju, u većini slučaja putnici misle na pse. No, također, jednako je velik broj onih gostiju koji namjeravaju doći na odmor s mačkom ili papigom. Stoga je jako dobro razmisliti kako će se vaš ljubimac ponašati, hoće li na njega utjecati promjena okoline i visoke temperature, te na koji način ćete doći do same destinacije.

Valja reći kako su odrasli psi najčešće vaš idealan suputnik s kojim nećete imati problema. Mačke su teritorijalne, dok papigama pak treba društvo. Stoga, ako imate ljubimca koji je strašljiv i teško prilagodljiv, onda možda taj put za njega nije. Također, razmišljajte o tome kako su vašem ljubimcu potrebna stajanja za wc i istrčavanje kako po putu, tako i prilikom dolaska. Birajte smještaj koji ima dvorište i ograđeno područje ne bi li se vaš ljubimac u miru mogao igrati, te pazite na njegovu hidraciju, zaštitu od sunca i insekata te pripazite boji li se ući u more te kako reagira na duge vožnje bez mnogo dinamike i šetnje.

Testiranje kućnih ljubimaca u sličnim uvjetima koji oponašaju odmor dobra su priprema i pokazatelj što s njima napraviti prije odlaska. Ako su strašljivi, ostavite ih kući provjerenoj osobi te osigurajte da im ništa ne nedostaje i lagano ih privikavajte na jedan duži period u kojem se nećete vidjeti!

Ponuda raznovrsnog smještaja prilagođena je većini vaših uvjeta te je jasno naznačeno je li određena jedinica pet-friendly i što to točno podrazumijeva. Pet-friendly hoteldanas je uobičajena stvar te je osoblje pripremljeno na dolazak ljubimaca, no u njima postoje posebna pravila ponašanja. Kao što je već navedeno, nemojte zaboraviti ponijeti zaštitnu opremu, kremu, hranu, igračke i sve ostale potrepštine ne bi li se vaš ljubimac što prije prilagodio novom terenu. Redovito ga vodite vani, izbjegavajte veliko sunce i područje gdje je mnogo insekata te ako možete, nemojte ići na prenapučene plaže!

Prijevoz ljubimaca

Najjednostavniji i najčešći način transporta je osobnim automobilom. Osobni automobil poznat je vašem ljubimcu te će se na njega lako prilagoditi. Prije samog odlaska stvorite uvjete slične dugoj vožnji i pratite kako će reagirati. Prilikom prelaska carine, morat ćete pokazati međunarodni veterinarski certifikat o zdravlju i cijepljenju, provjerite popis cjepiva, je li životinja čipiranate nalazi li se životinja na zabranjenoj listi. Ostale detalje provjerite na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova kao i detalje za dobivanje Međunarodnog veterinarskog certifikata. Kako dobiti putovnicu za kućne ljubimce te koji su uvjeti dobro proučite prije odlaska na put i budite pripremljeni!

Ako ljubimac dobro podnosi put automobilom, posljednji faktori oko kojih bi morali voditi računa su: priprema lijekova, hrane i pića ako se životinja uznemiri, namjestiti je da joj je udobno, ali i da je sigurna te računajte na učestala stajanja.

Ako idete zrakoplovom, vaš će ljubimac put provesti ili s vama ili u zatvorenom prostoru odvojen od putničkog dijela ovisno o njegovoj veličini te zakonskim propisima zemlje iz koje dolazite. Tako da pripazite o tome kako će vam ljubimac podnijeti takvu situaciju te ga testirajte pred odlazak.

U vlakovima je moguće besplatno prevoziti male kućne ljubimce i pse do 30 centimetara koji vam mogu stati u krilo jer im je sjedenje na sjedalima zabranjeno. Za veće životinje, potrebno je platiti polovicu cijene karte drugog razreda te moraju biti zaštićeni te su financijski odgovorni za sva oštećenja.

Za autobuse je pak specifična situacija jer osim manjih životinja i psa-vodiča za slijepe i slabovidne, jako su male šanse za prijevoz većih ljubimaca. Većina hrvatskih autoprijevoznika primaju manje životinje, no obavezno se raspitajte na šalteru prije kupnje karte.

U trajekte je moguće ući sa svim životinjama ako su pod zaštitom ili u kavezu. Za njih je prijevoz besplatan, ali je zabranjen ulazak u posebne prostorije broda.

Posljednje pripreme pred odlazak na plažu

Nakon što ste riješili najteži dio posla te odabrali smještaj i destinaciju za ljetovanje vrijeme je za odlazak na plažu. No, prije nego što se bezbrižno zaputite, nemojte zaboraviti kako vaš ljubimac ima isto potrebe poput vas.

Zato na plažu obavezno ponesite kremu za sunčanje, sredstvo protiv uboda insekata i kreme za šape s obzirom na to da će se vaš ljubimac igrati u novom nepoznatom području, držite ga u hladu, pripremite dosta vode i hrane, pustite ga da se istrči i igra sa svojim igračkama te ga pustite da sam odluči hoće li u more ili ne. Također, nemojte zaboraviti kako je kupanje sa psima na plažama splavom zastavicomzabranjeno.

Prije samog dolaska, pokušajte pretpostaviti kako će se vaš pas ponašati na plaži. Ako će mnogo lajati i loše reagirati na okolinu, onda radije odite negdje drugdje. Također, ako uočite neugodne poglede jer pravila ponašanja nisu nigdje naznačena, nemojte se stresirati, već pronađite isključivo plaže s pet-friendly oznakom, tuševima, kanticama za smeće i svim ostalim potrepštinama.

Valja napomenuti kako su sve hrvatske plaže javne te se na njih ulaz ne naplaćuje. Također, psima je dozvoljeno kupanje tamo gdje plaže nisu uređeneili nije posebnim pravilnikom naznačeno. No, isto se raspitajte prije nego što bacite ručnik na šljunak ili pijesak.

Hrvatska je kao top turistička destinacija odavno prepoznala važnost provođenja odmora i ljetovanja s ljubimcima te se svake godine sve više povećava broj pet-friendly plaža što je čini idealnim izborom ovog ljeta. Najviše ih je na Sjevernom Jadranu, s time da se i u Dalmaciji povećava njihov broj. Zato možete bezbrižno početi planirati jer su svi gosti, oni na dvije ili četiri noge, jednako dobrodošli u Lijepu Našu!

S vašim ljubimcem se možete kupati na plažama koje nisu uređene ili posebnim znakom to nije zabranjeno

Popis pet-friendly hrvatskih plaža za ljubimce

Regija s najviše psećih plaža je Kvarner koji je postao top dog-friendly odredište u Hrvatskoj! Samo na otoku Lošinju se nalazi osam plaža što ga čini nacionalnim rekorderom i rajom za četveronožne čovjekove „najbolje prijatelje”. Na Krku i Cresu su tri plaže, u Opatiji dvije,kao i u Crikvenici. Sada ćemo izdvojiti nekoliko najboljih plaža kako bi vam olakšali posao jer je riječ o lokacijama koje imaju sad dostupan sadržaj stoga su idealni za uživanje u svim ljetnim radostima!

Plaža Podvorska Crikvenica

Najpoznatija i najopremljenija plaža za pse kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu je plaža Podvorska u Crikvenici, pravi raj za kućne ljubimce i njihove vlasnike. Ova je plaža čak i proglašena najsređenijom plažom za pse u čitavom svijetu od New York Post-a, ali i drugih renomiranih svjetskih i europskih časopisa!

Jednom kad dođete, postane i jasno zašto je to tako. Osim što je plaža opremljena sa svim osnovnim sadržajem poput tuševa, kantica za smeće, prirodnog hlada, parkinga u blizini te mjesta za odložiti ručnik, na Podvorskoj postoji i prvi all-inclusive restoran za pse. Da, dobro ste čuli: neka vaš najbolji prijatelj poput vas uživa u pivu, čipsu ili keksima te se u potpunosti relaksira u novom okruženju. Možda i upozna neke nove prijatelje čime će zaokružiti idealan odmor! Osim u Crikvenici, isti je objekt otvoren i u gradu Rabu na istoimenom otoku!


Plaža Duilovo i Kašjuni - Split


Drugi najveći grad u Hrvatskoj te jedna od top turističkih destinacija, grad Split, posljednjih se godina u potpunosti prilagodio novim trendovima te je tako otvorio niz posebnih plaža za pse koji se mogu pronaći u svim dijelovima grada uz more. Tako na se na Marjanu vaš čupavi ljubimac može okupati u predivnom moru te bilo kojoj od neoznačenih plaža, dok se poseban ograđeni dio nalazi na plaži Kašjuni na zapadnom dijelu Marjana.

Adekvatno sređena i opremljena plaža je plaža Duilovo na Pazdigradu na Žnjanu. Riječ je o novoj, moderno opremljenoj plaži na istočnoj obali sa svim potrebnim sadržajima. Od tuševa, svlačionica, kantica za smeće, pa čak i šatora radi zaštite od paklenih vrućina čini ovu plažu apsolutno nezaobilaznom stanicom u posjeti „dragulju Jadrana”. Nažalost, još nema restorana ili barova stoga ponesite hranu i piće sa sobom za svaki slučaj.

Plaža Punta Šilo i Vela plaža u Baškoj – otok Krk

Najveći i najnapučeniji otok na Jadranu, otok Krk, se uistinu može podičiti s brojem plaža za pse te je uz Lošinj, ali i ostatak sjevernog Jadrana, prava dog-friendly destinacija. Na njoj se nalazi čak 6 plaža među kojima su Readgara, Vela plaža u Baškoj, Kljak u Njivicama, Mala Javna, Punta Šilo i uvala Soline koje su većinom lako dostupne, imaju hlada te su šljunčane s plitkim morem.

Plaža Punta Šilo nalazi se u priobalnom mjestu Šilo nedaleko od ronilačkog centra Neptun. Riječ je o šljunčanoj, lako dostupnoj plaži te izrazito pet-friendly domaćinima i lokalcima. Osim toga, ima i uređen parking stoga bezbrižno do nje možete doći automobilom.

Vela plaža u Baškoj jedna je od najljepših i najpoznatijih naših plaža. Ova plaža zbog svoje čistoće mora i okoliša ima ponosnu oznaku Plave zastavice te je zbog opremljenosti, mirnog i plitkog mora jedna od najboljih plaža za obiteljski odmor. Na 1800 metara duljine za vrijeme sezone stane i do nekoliko tisuća kupača, a s posebno ograđenim prostorom i vaš će ljubimac moći uživati u svim blagodatima predivne plaže i mora.


Pseće plaže u Zadru

U Dalmaciji se broj plaža za pse povećava svakog ljeta, kao i socijalna osviještenost te briga o njima stoga nećete imati nikakvog problema ako i završite na nekoj od javnih plaža sa psom. Jedna od destinacija koja je stavila Sjevernu Dalmaciju na dog-friendly kartu je Zadar s nizom vrhunskih i opremljenih plaža poput onih u Privlaci i Zatonu malom.

U Zatonu Malom na 20-minuta od Zadra smjestio se jedan od najsređenijih kompleksa – plaža u turističkom resortuZaton Holiday koja uistinu podiže kvalitetu ponude na višu razinu. U sklopu kompleksa nalazi se i posebna plaža za pse s apsolutno svim dostupnim sadržajima i bogatom ponudom. Na njoj ćete pronaći sve što vam je potrebno, pa ćete i sami moći bezbrižno uživati u kupanju, sunčanju i ekstremnoj ljepoti Zadarske rivijere!

U drugoj popularnoj turističkoj destinaciji, Privlaci, također postoji posebna plaža za pse sa svim dostupnim sadržajem u poznatom turističkom mjestu Sjeverne Dalmacije.

Osim spomenutih plaža, u Zadru se još možete okupati na Foši ili posjetiti susjedni grad Šibenik koji obiluje s poviješću te uživati u plaži pored stare škole na sjajnoj lokaciji i šljunčanoj plaži!


S više od 1200 otoka, otočića, grebena i hridi ovog ćete ljeta naći nešto za sebe i svog čupavog ljubimca

Premantura i Portić – Istra

Kao destinacija sa stoljetnom tradicijom turizma koja neprestano stvara nove trendove i prava je turistička lokacija prilagođena svakom tipu gostiju, Istra je naravno prilagođena i ljubiteljima životinja s velikim brojem plaža za pse na savršenim mjestima i odličnim lokacijama. Medulin, Pula, Poreč, Rovinj, Umag, Vrsar i Labin samo su neki od gradova gdje se doslovno bilo gdje možete okupati sa psom.

Jedna od najljepših plaža koju preporučujemo posjetiti je Premantura na samom jugu najvećeg hrvatskog poluotoka. Smještena je unutar zaštićenog područja rta Kamenjak te ima poseban ulaz za vas i vašeg ljubimca. Ovdje ćete moći uživati u predivnom pogledu na pučinu, ekstremnu ljepotu uz mirise mediteranske šume borova te bogatom ugostiteljskom ponudom za vas i četveronožnog čupavca.

Još jedna od odličnih i sređenih plaža je Portić u mjestu Peroj. Riječ je o čistoj i prekrasnoj plaži opremljenoj s tuševima koji mogu poslužiti i za piće, suncobranima i ograđenim prostorima za skrivanje od hlada i paklenih vrućina. Od plaže ugodnom 2,5 kilometara dugom šetnjom možete doći do Fažane koja svako ljeto nudi niz raznovrsnih sadržaja, svakodnevnih aktivnosti i bogate ponude. Osim spomenutihdog friendly destinacija je prekrasan grad Rovinj s nekoliko plaža posebno dizajniranih za sve kućne ljubimce za potpuno bezbrižan odmor.

Hrvatska - pet-friendly destinacija 2021!

Kada sveukupno pogledate cijelu listu, lako se da zaključiti kako je Hrvatska uistinu pet-friendly destinacija te ćete moći ovo ljeto bezbrižno uživati s vašim omiljenim čupavcem neovisno koji dio Jadranske obale odabrali za ljetovanje jer svaki od njih predstavlja predivan kutak netaknute ljepote i prirodne ljepote. Nema straha od čudnih pogleda, tjeranja s plaža ili neugodnosti jer ste i vi vaši ljubimci itekako dobrodošli ove ljetne sezone. Osim samih plaža, na većini njih ćete pronaći sav dostupan sadržaj poput tuševa, kantica i ostalih potrepština.
Valja napomenuti kako su sve javne neuređene plaže dostupne i slobodne dok se na onima s plavom zastavicom ne smijete kupati. Popis svih plaža otkrivamo u nastavku, a kako doći do njih pogledajte na karti. Sve ostale potrebne informacije i detalje možete pronaći na različitim informativnim stranicamakako bi se mogli pripremiti za ljeto iz snova u Hrvatskoj 2021.!

Plaže za pse ćete prepoznati po okruglom znaku s likom psa ili po službenoj zastavi plaža za pse s logom pseće kosti na plavo-zeleno-žutoj pozadini. Nadamo se kako smo vam s ovim informacijama pomalo olakšali posao te ste sada spremni za pet-friendly ljetovanje u Hrvatskoj. Sada je vrijeme i za odabir smještaja, otkrivanje prirodnih ljepota zemlje, dok ćete u našoj bogatoj ponudi ekskluzivnih smještajnih jedinica s našim posebnim i ekskluzivnim popustima pronaći nešto za sebe i najboljeg prijatelja za idealan odmor u Hrvatskoj ovog ljeta!


Istra, Kvarner i Dalmacija svake godine povećavaju broj plaža za pse te ih se sada može naći i u izoliranim mjestima i na otocima



Popis pet-friendly plaža po regijama

Kvarner

Crikvenica - Plaža Podvorska i uvala Mala draga

Krk - Readgara, Vela plaža u Baškoj, Kljak u Njivicama, Mala Javna, Punta Šilo, Uvala Soline

Opatija - Punta kolova, plaža ispod Ville Frapart

Rijeka -Plaža igralište Kantrida, plaža Brajdica, Mikulova kava u Kostreni

Rab -Mel u Kamporu,Dumići u Supetarskoj Dragi,Škver, Artić

Lošinj -
Susak, Ilovik, Unije, Veli Lošinj, Nerezine, Artatore, Mali Lošinj, Čikat

Cres -
Plaža u kampuKovačine, plaža kod ACI marine

Pag -Plat, Babe, Braničevica, Vlašići, Vrtić

Istra

U Medulinu i Puli dozvoljeno kupanje psima od 20 do 8 navečer do 5.9. na svim plažama!

PorečStari Červar, Blue Moon, dio plaže u uvali kampa Bijela, plaža u kampu „Istra” , plaža u turističkom resortuLanterna

Novigrad i Umag Turistički kompleks Kangera, Savudrija, Sol Polinezija, Sol Stella Maris

Novigrad Kamp Sirena, Aminess Laguna, Amines Maravea

Labin i Rabac - sve plaže bez Plave zastavice

Pula
– plaža za pse Veruda, Galebove Stijene, Štinjaska vala, plaža Hidrobaza, Verudela, Galebove stijene

Umag – dio kampa Sol Polinezija. Stella Maris, dio plaže do kampa Park Umag, kamp Finida, kamp Kanegra

Vrsar Kampovi: Portosole, Valkanela, Koversada

Rovinj Uvale: Lone, Cuvi, Kaštelan, Veštar, Cisterna

Rabac Girandella


Dalmacija

VisKomiža

Split - Plaža Duilovo, SZ dio Kašjuna, Kvadar na Žnjanu, Trstenik, Pazdigrad ali nakon 20 sati

Dubrovnik - Plaža u Slanom

Pag – unutar kampa Straško

Trogirkod Kaštela , Seget Vranjica

Brač – ograđena plaža za pse u mjestu Bol na otoku Braču, prije Zlatnog Rata, Zastup na Braču

Hvar – dio plaža Zaraće

MurterPodvrške pored mjesta Murter

Vodice – Plaža na Bristaku, plaža u Srimi, ispred Stare škole

OmišBorak-Brzet

Makarska -Cvitačka

KorčulaPlitvine




Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu jer:

  • dobivate ekskluzivne ponude
  • prvi saznajete za naše akcije
  • prvi uživate u našim pogodnostima

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Osim toga, kolačići se koriste za oglašavanje prilagođeno vama, kako na našoj stranici tako i izvan nje, preko pouzdanih partnera. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje svih kolačića.

U redu