Potreban noviji web preglednik

Vaš preglednik ne podržava novitete koje smo uveli! Preporučamo da ažurirate postojeći ili koristite neki drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
+385 21 456-456
Pon - Pet
08:00h - 22:00h
Ned
14:00h - 22:00h

Top 10 Instagram lokacija u Hrvatskoj

Print Objavljeno: 26.8.2022.


Prisutnost društvenih mreža u svakodnevnim životima sve više napreduje, kao i naša prisutnost na njima.Instagram, Facebook, TikTok, sve više definiraju lokacije godišnjeg odmora. U stalnoj smo potrazi za novim lokacijama u blizini mjesta gdje provodimo svoj godišnji odmor. U tome nam svakako pomažu društvene mreže koje se pokazuju posebno korisnima za otkrivanje novih mjesta. Kada stignemo na mjesto odmora, vrlo smo aktivni u posjećivanju čarobnih lokacija, označavanju gdje se nalazimo,okidanju fascinantnih fotki i tako inspiriramo nove putnike koji dolaze. Dakle, ne samo da se volimo osjećati dobro na odmoru, već želimo i da naši prijatelji i pratitelji to vide, a kako bolje im to pokazati oddobre fotke? Kao što ih volimo objavljivati u trenutku, tako ih volimo i ponovno pregledavati nakon godišnjeg i vraćati se u trenutak kada su fotografije zabilježene.

Jadranska obala zaista je raznovrsna i posebna, nije teško naći fotogenični kutak, a danas vam mi donosimo popis najboljih mjesta za fotografije (i točne lokacije) koje će vas instantno vratiti u trenutak godišnjeg odmora. Neke od tih se nalaze na Korčuli, Hvaru, Braču, Visu, u Splitu, Rovinju, Dubrovniku,
Šibeniku...


1. ROVINJ


Prekrasna Istra sve je popularnija lokacija za godišnji odmor, a Rovinj je nezaobilazna točka kada se nalazite u Istri. Rovinj se nalazi na zapadnoj obali Istre, najvećega hrvatskog poluotoka, sat vremena vožnje od Trsta, dva i pol sata vožnje od Zagreba ili šest sati vožnje od Münchena. Lokalno stanovništvo živi najviše od turizma, zatim ribarstva, poljoprivrede, uzgoja vinove loze i vina. Ponose se bogatim prirodnim i kulturnim znamenitostima kao što su stari grad, raskošna park šuma Zlatni rt,zaštićeni otoci i priobalje. Hrvati ga vole zvati biserom Istre, no mislimo da bi se svi složili kako je Rovinj jedan od bisera cijele Hrvatske. Šarmantni stari grad prepun šarenih zgrada, drvenih ''škura'' i malenih lokalnih prodavaonica istarskih delicija čini savršenom pozadinom za ''insta-worthy'' fotke.Jedna od najpopularnijih lokacija pokazala se uska, kratka ulica pokraj mora, a savršeni asistenti su ništa doli dvije stolice i stolić koji pripadaju atelijeru Charm. Ovo je veoma popularna lokacija za fotkanje pa vas odmah upozoravamo da postoji mogućnost čekanja reda za poziranje na popularnoj stolici.

Mjesto: Ulica Vladimira Svalbe, preko puta hotela Angelo D’Oro
photo: @callmebojana


2. HVAR

Otok Hvar pripada srednjodalmatinskom arhipelagu otoka i najduži je i najsunčaniji hrvatski otok. Od mnogobrojnih otoka Jadranske obale (preko 2000), Hvar ima najviše sunčanih sati, njih čak 2718 (prosjek prema podatcima iz 2020. godine). Kada vam spomenemo polja lavande, prvo što vam na pamet padne vjerojatno je prekrasna Provansa. Ne morate kupovati avionsku kartu do Provanse kako biste uživali u mirisu lavande i nepreglednim ljubičastim poljima, samo se uputite prema Hvaru. Lavanda je biljka koja se koristi u proizvodima za kožu i ljepotu, ali ima i terapeutski i aroma terapeutski učinak.Smanjuje glavobolju, nesanicu i liječi rane. Otok Hvar poznat je po poljima lavande i još uvijek je važan dio poljoprivredne proizvodnje otoka, iako su razorni požari 1995. godine i gospodarstvo smanjili ulaganja. I danas hrapavi tereni, organska proizvodnja i ručna berba lavande doista razlikuju hvarsku lavandu od ostalih. Vrijeme cvjetanja lavande je lipanj, stoga ukoliko želite imati uspomene iz ljubičastih polja lavande, svakako uzmite to u obzir.

Mjesto: viši predjeli grada Hvara, Pitve, Zatražišće, Starogradsko polje, Malo Grablje


3. DUBROVNIK

Grad Dubrovnik u posljednjih nekoliko godina broji rekordne brojke posjeta. Nakon glavne uloge u jednoj od najgledanijih serija na svijetu, Igre Prijestolja, prepoznaje se potencijal prekrasnog Dubrovnika i njegove okolice. Trenutno je jedan od najpopularnijih ljetnih lokacija kao i jedno od najvažnijih povijesno-turističkih središta Hrvatske. Prosperitet grada Dubrovnika od najranijih vremena se temeljio na pomorskoj trgovini. U srednjem vijeku je kao Dubrovačka Republika bio jedini grad-država na istočnoj obali Jadrana koji je konkurirao Mletačkoj Republici. Dubrovnik je bio jedno od središta razvitka hrvatskog jezika i književnosti te su u njemu stvarali mnogi značajni hrvatski pjesnici,dramatičari, slikari, matematičari, fizičari i drugi učenjaci. U jednome od prijašnjih blogova pisali smo o poznatim osobama iz Hrvatske koji su promijenili svijet, a tekst možete naći ovdje.

Najprepoznatljiviji simboli grada Dubrovnika su Stradun, duga glavna ulica u dubrovačkoj staroj jezgri, i gradske zidine koje okružuju čitavi stari grad. Glavni ulaz na zidine nalazi se na zapadnom početku Straduna (Vrata od Pila), a nakon što se popnete uz prve stepenice, s lijeve strane ćete lako prepoznati mjesto na kojem možete u isto vrijeme na fotografiji imati i Stradun i Zidine.

Mjesto: početak gradskih zidina iznad vrata od Pila
photo: @katesusic


4. LOKRUM

Ukoliko ste već u Dubrovniku, imamo još jedan prijedlog za unikatno iskustvo i fotku koja će vam ukrasiti feed na Instagramu. U Gradskoj luci Dubrovnika ćete pronaći brodić koji svakodnevno plovi za Lokrum, otok udaljen tek 600 m od dubrovačke stare gradske jezgre. Zahvaljujući netaknutoj prirodi,predivnoj obali, botaničkom vrtu i povijesnim ostacima, Lokrum će vas zasigurno ostaviti bez daha. Ovaj otok je nenaseljen i pod zaštitom je UNESCO-a, a lokrumske plaže vrlo su atraktivne i prostiru se duž cijelog otoka pa ćete ovdje naići na brojne uvalice u kojima ćete uživati u tirkizno plavom moru.Obala južnog dijela otoka uređena je kao nudistička plaža, a podmorje nudi puno zanimljivosti koje vrijedi istražiti. Također možete potražiti i ronilačke ture kroz koje ćete istražiti lokrumsko podmorje.Titulu za najpopularniju lokaciju na otoku odnosi malo slano jezero nazvano Mrtvo more. Zapravo se radi o špilji kojoj se u prošlim geološkim vremenima urušio strop, a s vanjskim morem jezero je povezano kanalom. Pruža zadivljujući pogled na pučinu koju sama špilja uokviruje i u isto vrijeme je savršeno mjesto za fotografiranje savršene fotke s godišnjeg.

Mjesto: Brodovi za Lokrum polaze iz dubrovačke gradske luke svakih pola sata tijekom ljetnih mjeseci, a
vožnja traje 10 minuta. Prvi polazak je u 9 sati, a od 10 sati brodovi voze svakih pola sata. Zadnji brod s
otoka za Dubrovnik polazi u 19 sati.
photo: @august_xvi


5. KORČULA

Otok Korčula jedan je od najljepših hrvatskih otoka, a ime otoka potječe od Korkyre, imena kojim su otok nazvali osnivači glavnog naselja na njemu – Dorani iz grčkog grada Knidosa. Budući da se istim imenom naziva i otok Krf u Grčkoj, Strabon u 1. st. pr. Kr. dodaje imenu Korkyra pridjev melaina (crna) da bi se razlikovala od Korkyre na jugu. Nedaleko od otoka Korčule nalazi se otočić Badija. Iako korčulanski arhipelag obuhvaća 19 otočića, Badija se istakao po tome što na njemu slobodno obitavaju jeleni. Da,dobro ste pročitali – jeleni. Radi se o jelenima lopatarima koji su potomci dva para jelena dovedenih na Badiju 1958. godine., a doputovali su brodom s Brijuna. Čim se približite mjestu pristanka na otok,primijetit ćete pitome jelene kako prilaze i željno iščekuju poslastice na koje su navikli od putnika. Brzo će vam prići pa ćete vrlo lako dobiti priliku za unikatnu fotku na Jadranu. Unatoč tome što su jako slobodni pri prilasku ljudima, ne vole da ih se dira i brzo će se odmaknuti ako pokušate. Možete im ponijeti jabuke, salatu, mrkve, a valja napomenuti da na otočiću nema trgovina tako da osigurajte hranu i vodu i za sebe.

Mjesto: Najlakši način za doći na otočić je taksi brodićem iz Korčule ili Lumbarde, a taksiji voze svakih
pola sata.
photo: @adriatichr


6. BRAČ

Brač je najveći otok Dalmacije i treći najveći hrvatski otok. Vidova gora s vrhom Vidovica izdiže se na oko 780 metara nadmorske visine uz južnu obalu otoka Brača, što ga čini najvišim hrvatskim otokom. S Vidovice se pruža prekrasan pogled na obližnje otoke, poglavito razvedenu obalu Hvara, a za vedrih dana se čak mogu vidjeti i vrhovi apeninskih planina u Italiji. Pogled osobito privlači jedna od najpoznatijih plaža na svijetu – Zlatni rat. Glavni prilaz na Vidovu goru je asfaltiranom cestom iz smjera Nerežišća. Za hrabrije je na raspolaganju i mnogo atraktivnija, ali i zahtjevnija planinarska staza – Vela ili Rimska staza koja kreće iz Bola. Planinske markacije u Bolu započinju kod crkve Gospe od Karmela, sijeku prilaznu cestu za Bol, vode kroz zaselak Podborje i krševiti teren sve do vrha gore.

Mjesto: Do Vidove gore stiže se automobilom gotovo do samog vrha, skretanjem sa ceste koja vodi iz Nerežišća prema Bolu, a za hrabrije postoji planinarski put iz Bola, do vrha će vam trebati 2 h do vrha.
photo: @mariahs_chambers


7. ŠIBENIK

Grad Šibenik jedan je od najstarijih hrvatskih gradova na Jadranu, a prvi put se spominje 1066. u darovnici Petra Krešimira IV. pa se naziva i Krešimirovim gradom. Vjerujemo kako svi prepoznaju simbol grada, katedralu sv. Jakova koja se smatra najznačajnijim graditeljskim ostvarenjem 15. i 16. stoljeća Hrvatske. Zbog iznimnih vrijednosti 2000. godine uvrštena je na UNESCO-ov popis svjetskog kulturnog nasljeđa. Iz ovih par rečenica već se može zaključiti kako nema ljepšeg mjesta za slikanje u Šibeniku od Katedrale. Osim fotografiranja sa strane skala koje vode s Rive, imamo prijedlog za još jedno mjesto koje će vašu fotku pretvoriti u razglednicu. Ukoliko se popnete uz skale kraj gradske vijećnice,vidjet ćete maleno mjesto s kojeg je savršen pogled na šibensku ljepoticu. Nažalost, 2020. godine, u skladu s konzervatorskim smjernicama, postavljena je primjerena ograda kako bi se spriječila daljnja devastacija krovišta Gradske vijećnice. S obzirom na prometnost lokacije, ovim činom su osigurana djeca i prolaznici. No, svakako mislimo kako je i uz ogradu ova lokacija jedna od onih koje ne smijete propustiti kada ste u Šibeniku.

Mjesto: preko puta katedrale naći ćete Gradsku vijećnicu, a uz čije se skale morate popeti kako biste dobili fotku baš poput ove
photo: @la.attraversiamo


8. SPLIT

Najpoznatiji i najveći grad u Dalmaciji, drugi najveći grad u Hrvatskoj, i kulturno i gospodarsko središte Dalmacije. Split je dom palače cara Dioklecijana koja datira iz 4. stoljeća, a pod UNESCO-vom zaštitom je od 1979. godine. Cijela stara jezgra Splita je toliko šarmantna da će vam biti teško ne zaustaviti se na svakom koraku kako biste pofotkali sve te kutke. Međutim, najpoznatije splitsko mjesto je ujedno i savršena kulisa za vaše omiljene fotografije s godišnjeg odmora, a riječ je o Peristilu. Iz kojeg god kuta odlučili zamrznuti trenutak, nećete pogriješiti. Nama je osobito drag detalj sfinge koju je Dioklecijan donio direktno iz Egipta, a imamo osjećaj da je zanemarena pokraj zadivljujuće Palače i visokog zvonikasv. Duje. Smještajući sfingu u fokus fotografije ćete se odmaknuti od tipičnih mediteranskih fotografija i definitivno ćete učiniti fotografiju zanimljivijom. Također, fora fotkicu možete okinuti dok sjedite na skalama Peristila i pijete kavu na crvenim jastucima lokalnog kafića. Navečer se to mjesto pretvori u romantični bar gdje nerijetko možete slušati live glazbu i zaplesati na trgu. Idealno, zar ne?

Mjesto: desno od skala za ulaz u katedralu možete naći zidić ispod sfinge na koji možete sjesti kako biste imali ležernu, opuštenu fotografiju
photo: @mariahs_chambers


9. MAKARSKA (BRELA)

Nedaleko od Makarske, u Brelima, nalazi se Punta Rata. Ova plaža svakako zaslužuje titulu koju joj dodjeljivaju razni portali i časopisi, a to je da je jedna od najljepših plaža u Hrvatskoj i mnogo puta uvrštavana na liste najljepših plaža. S obzirom na to da u Hrvatskoj možemo naći zaista puno plaža, ovu titulu nije lako zaslužiti. Njezina je posebnost kamena stijena koja izviruje iz mora i na kojoj rastu borovi - stijena koja je postala simbol Brela, a koja je kao stvorena za hit Instagram slike. Sama snaga stabla koje raste iz kamena možemo usporediti s dalmatinskim dišpetom i čvrstim mentalitetom. Punta Rata
smještena je na rtu prekrivena raskošnom, stoljetnom borovom šumom koja čini hlad za sate kada je sunce visoko na nebu, a tirkizno more pruža osvježenje za vrućih ljetnih dana.

Mjesto: sjeverno od Makarske, mjesto Brela
photo: @doyoudreamof_


10.VIS (KOMIŽA)

Raskošni i rajski otok Vis dom je jedne od najljepših svjetskih plaža – Stiniva. Otok Vis najudaljeniji je
veći otok među jadranskim otocima. Od obale je udaljen 45 km, a povezan je trajektnim i katamaranskim linijama sa Splitom. Duo je bio vojna baza pa je promicao turistima i razvijanju u turizmu. Stoga možemo reći da je Vis otok netaknute prirode, poslastica za ljubitelje robinzonskog turizma, i kao takav nije promakao ni holivudskim producentima. On svojim ljepotama pridonosi atmosferi drugog nastavka kultnog filma Mamma Mia, a u kojem Vis ''glumi'' Grčku. Velike diskusije se vode koje je mjesto na Visu ljepše, sam grad Vis ili gradić Komiža. Jedna od lokacija koje Instagram feed ljubi je svakako Komiža sa svojim uličicama koje gledaju direktno na plažu i more, a sigurni smo da ćete naći jednu koja je slobodna s obzirom na to da ih je više, a ne samo jedna.

Mjesto: Šetajući glavnom ulicom Komiže, Ribarskom ulicom, naići ćete na bajkovite mediteranske prizore koji izgledaju kao sa umjetničke slike. Sigurni smo da će vam ovakva uspomena krasiti pozadineračunala i mobitela.
photo: @jelenajeleee


Iako vjerujemo da dobra fotka pruža veselje i satisfakciju, moramo napomenuti kako je nekada najbolji odmor onda kada se tehnologija ostavi postrance i uživa u trenutku. Život je sigurno ljepši kroz naše oči,nego kroz ekran mobitela pa se nadamo da će vam ovaj vodič pomoći da efikasnije imate tu fotku koju ćete obožavati, tako da preostalo vrijeme možete provesti uživajući s dragim osobama na najljepšem mjestu na svijetu – u Hrvatskoj.




Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu jer:

  • dobivate ekskluzivne ponude
  • prvi saznajete za naše akcije
  • prvi uživate u našim pogodnostima

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Osim toga, kolačići se koriste za oglašavanje prilagođeno vama, kako na našoj stranici tako i izvan nje, preko pouzdanih partnera. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje svih kolačića.

U redu