Potreban noviji web preglednik

Vaš preglednik ne podržava novitete koje smo uveli! Preporučamo da ažurirate postojeći ili koristite neki drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
+385 21 456-456
Pon - Pet
08:00h - 16:00h

Okusi Jadrana – tradicionalna jela Dalmacije

Print Objavljeno: 23.7.2012.

Mnogo je razloga zbog kojih se gosti zaljubljuju u Hrvatsku, no tradicionalno lokalno jelo obuzima sva vaša osjetila odjednom, upoznavajući vas s Hrvatskom na najbolji mogući način – kroz užitak jedenja. Vodeći se slavnom izrekom "Ljubav prolazi kroz želudac", donosimo vam pet tradicionalnih jela Dalmacije zbog kojih ćete se zasigurno zaljubiti u okuse Jadrana.

1. Pršut


Pršut je početna točka svakog restoranskog menija i proslave u Hrvatskoj. Riječ je o soljenom, na zraku sušenom svinjskom butu. Najbolji primjerci domaćeg pršuta nastaju uz malu pomoć prirode. Naime, jesen, rana zima i lokalna bura (suhi, hladni sjeverni vjetar) odgovorni su za njegovu teksturu i okus. Tradicionalno ova delikatesa se reže u duge, tanke fete i poslužuje sa sirom i maslinama kao predjelo. Najcjenjeniji pršut je onaj iz Drniša, malog grada pokraj Šibenika.

2. Paški sir


Preuzmite vodič
na engleskom jeziku

Najpoznatije jadranske gastronomske delicije

E-mail adrese koje unesete nigdje se ne spremaju. Koriste se samo jednom za upotrebu slanja e-booka, osim u slučaju da pristanete primati obavijesti od Adriatic.hr-a.

  •  

Paški sir je naziv za sir s otoka Paga koji se u potpunosti proizvodi od mlijeka ovaca koje slobodno pasu brdske otočke pašnjake obilate aromatičnim biljem. I upravo njihov način prehrane daje ovom svjetski slavnom i nagrađivanom siru njegov osobiti pikantni okus. Riječ je o tvrdom siru koji se tradicionalno reže u debele, trokutaste kriške i poslužuje s pršutom.

3. Peka


Peka je zapravo naziv za način pripreme hrane od kojeg svakome u Hrvatskoj odmah rastu zazubice. Postupak pripreme ide tako da se svi sastojci (u većini slučajeva riječ je o janjetini ili hobotnici u kombinaciji s mladim krumpirima) poklope pekom, teškim željeznim poklopcem, koji se zatim prekrije žeravicom. I to je to, nema mješanja i povremenog kušanja, već se pušta da se sastojci polako kuhaju u svojim sokovima. A kad konačno podignete peku dočekat će vas prava poslastica, rapsodija okusa i mirisa kojoj nitko ne može odoljeti.

4. Pašticada


Pašticada je naziv za tradicionalno jelo iz Dalmacije čiji je glavni sastojak govedina. Riječ je o pravoj gozbi koja zahtijeva gotovo maratonsku pripremu. Naime prije samog kuhanja koje traje i po nekoliko sati, meso je potrebno marinirati 24 sata u crnom vinu uz dodatak češnjaka, papra, ružmarina, klinčića i kadulje. Tijekom samog kuhanja sve se još dodatno obogaćuje lukom, suhim šljivama, mrkvom i muškatnim oraščićem tako da za konačni rezultat dobivamo gusti, tamni umak prepun okusa. Tradicionalno pašticada se poslužuje s domaćim njokima od krumpira.

5. Crni rižot


Crni rižot je još jedno dalmatinsko jelo koje obavezno morate probati. Riječ je o morskoj delikatesi čiji je glavni sastojak sipa. Upravo njezina tamna ''tinta'' daje ovom jelu njegov osebujni mediteranski okus. Za puni užitak crni rižot pospite s malo naribanog tvrdog sira.




Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu jer:

  • dobivate ekskluzivne ponude
  • prvi saznajete za naše akcije
  • prvi uživate u našim pogodnostima

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Osim toga, kolačići se koriste za oglašavanje prilagođeno vama, kako na našoj stranici tako i izvan nje, preko pouzdanih partnera. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje svih kolačića.

U redu