Potreban noviji web preglednik

Vaš preglednik ne podržava novitete koje smo uveli! Preporučamo da ažurirate postojeći ili koristite neki drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
+385 21 456-456
Pon - Pet
08:00h - 22:00h
Ned
14:00h - 22:00h

Vodič - Kontinentalna kuhinja

Traži:

Kontinentalna kuhinja

Kontinentalna kuhinja

Tradicionalna kuhinja kontinentalne Hrvatske odražava povezanost geografije i gastronomije. Oštra klima sjeverne Hrvatske s dugim, hladnim zimama dovela je do nastanka "konkretnijih", masnijih jela baziranih na mesu, pikantnim začinima i ukiseljenom povrću. Na razvoj ove kuhinje utjecale su mađarska, austrijska i turska gastronomija, donoseći tradiciju pripreme raznovrsnih gulaša i čobanaca te polaganog kuhanja namirnica. Predstavljamo ti 5 tipičnih jela kontinentalne Hrvatske:

Štrukle su možda najpoznatija delicija sjeverozapadnog dijela Hrvatske. Pripremaju se i u slatkoj i u slanoj varijanti, a glavni sastojak im je tanko vučeno tijesto za čiju je izradu potrebno podosta vještine i vremena. Takvo se tijesto, ovisno o želji, nadjeva različitim sastojcima: sirom, makom, jabukama, tikvom i repom. Najpopularnije su štrukle punjene svježim sirom i zapečene u vrhnju.

Paprikaš je jelo za koje važe dva osnovna pravila: treba biti dobro začinjeno slatkom ili ljutom crvenom paprikom (otuda i naziv jela) te valja pustiti da se svi sastojci polako kuhaju u svojim sokovima. Paprikaš se radi od kombinacije mesa i povrća, a za područje Slavonije i Baranje tipičan je fiš-paprikaš koji se priprema od riječne ribe.

Purica s mlincima je jelo koje se tradicionalno ponajviše veže uz Zagorje. Riječ je pečenoj puretini koja se poslužuje s posebnom vrstom ručno rađenog tijesta – mlincima. Njihova priprema je jednostavna: izrađuje se tanko tijesto bez kvasca koje se peče, lomi u manje komade i naposljetku zalijeva masnoćom koje je meso pustilo tijekom pečenja.

Kulen je vrsta kobasice tipične za područje Slavnije i Baranje. Priprema se od krupno mljevenog, pikantno začinjenog, dimljenog i sušenog mesa. Proces pripreme prepoznat je kao važan dio tradicije, a kulen je uvršten na listu zaštićenog kulturnog dobra Hrvatske.

Kotlovina je specijalitet karakterističan po načinu pripreme. Naime, svinjeći kotleti i kobasice peku se u vlastitom soku i vinu u posebnoj metalnoj posudi – kotliću – po kojem je samo jelo i dobilo ime. No posebnost ovog jela nije samo u njegovu okusu, već i u činjenici da se kotlovina tradicionalno uvijek priprema na otvorenome, najčešće na sajmovima, pa za lokalno stanovništvo predstavlja neku vrstu kolektivnog kulinarskog događaja.


Preuzmite vodič na engleskom jeziku

Smještaj u Hrvatskoj

Kuća za odmor 13018
Tvrdni Dolac Kuća za odmor 13018

Tvrdni Dolac Od 150,30 € po danu

Apartmani 2581
Drašnice Apartmani 2581

Drašnice Od 67,50 € po danu

Apartmani 4313
Rogoznica Apartmani 4313

Rogoznica Od 60,30 € po danu

Apartmani 12421
Baška Voda Apartmani 12421

Baška Voda Od 82,80 € po danu

Apartmani 834
Kali Apartmani 834

Kali Od 53,10 € po danu

Traži smještaj

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Osim toga, kolačići se koriste za oglašavanje prilagođeno vama, kako na našoj stranici tako i izvan nje, preko pouzdanih partnera. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje svih kolačića.

U redu