Potreban noviji web preglednik

Vaš preglednik ne podržava novitete koje smo uveli! Preporučamo da ažurirate postojeći ili koristite neki drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
+385 21 456-456
Pon - Pet
08:00h - 16:00h

Osam podvodnih muzeja Hrvatske, 1. dio

Print Objavljeno: 30.3.2012.
Osam podvodnih muzeja Hrvatske, 1. dio

Dno jadranskoga plavetnila svjedoči o brojnim brodolomima, snažnim olujama i prohujalim bitkama. Takozvani podvodni muzeji čuvaju vrijedna kulturna dobra in situ, odnosno, "na licu mjesta" te time omogućuju suživot kulturno-povijesne baštine i masovnoga turizma.

Ako vam je draže ostati na kopnu, predstavljamo vam dio od osam antičkih nalazišta koja su zaštićena posebnim čeličnim kavezima zbog kojih su i dobili naziv podvodni muzeji.

1. Za Planiku, otok Lastovo - Prvi je podvodni muzej ovakvoga tipa. "Utemeljen" je 1990. godine, a u muzeju se čuvaju ostatci antičkoga brodoloma s teretom amfora iz 1. stoljeća pr. Kr. Uz šaroliku ugroženu i zaštićenu floru i faunu, Lastovo zaslužuje prvo mjesto na popisu "must do" zarona.

2. Otočić Supetar pokraj Cavtata – Potonuće broda iz 3. - 4. st. p. Kr. "stvorilo" je podvodni muzej na 30-ak metara dubine, koji s nalazištima u svojoj blizini čini prvi hrvatski podmorski arheološki park. Čelični kavez muzeja čuva vrijedno amforište za zaljubljenike u ronjenje i arheologiju s više od 1000 sačuvanih amfora sjevernoafričkoga tipa.

3. Uvala Koromašna, otok Žirje - Prije više od 2000 godina antički brod u šibenskom arhipelagu pretvorio se u podvodni muzej te svim znatiželjnicima predstavlja dva tipa amfora iz 2. st. pr. Kr.

4. Uvala Vlaška Mala, otok Pag - Uz istočnu obalu otoka Paga podmorski muzej upoznaje vas s ostacima potonuloga broda iz 1. st. pr. Kr. te s teretom, amforama i ostalim predmetima koji su pripadali opremi broda.

Ostale podvodne antičke muzeje predstavit ćemo vam uskoro, a osim antičkih nalazišta, na dnu Jadrana čeka vas i 1500 neistraženih spilja kao i brodovi i avioni iz prošlih ratova, te sidrišta, luke i potopljeni gradovi.




Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu jer:

  • dobivate ekskluzivne ponude
  • prvi saznajete za naše akcije
  • prvi uživate u našim pogodnostima

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Osim toga, kolačići se koriste za oglašavanje prilagođeno vama, kako na našoj stranici tako i izvan nje, preko pouzdanih partnera. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje svih kolačića.

U redu