Potreban noviji web preglednik

Vaš preglednik ne podržava novitete koje smo uveli! Preporučamo da ažurirate postojeći ili koristite neki drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
+385 21 456-456
Pon - Pet
08:00h - 16:00h

Morske spilje

Print Objavljeno: 21.7.2011.
Morske spilje

Vis, s društvom sitnih otočića gurnut na Jadransku pučinu, izaziva mnoge da se upute na plovidbu k njegovim brojnim morskim spiljama. Skrivene među kamenjarom, pozivaju da doživite fascinantnu "utrobu" Visa i otočića koji ga okružuju.

Modra spilja apsolutni je favorit među nebrojenim morskim spiljama viškog akvatorija, a nalazi se na otočiću Biševu. Do otoka se stiže kratkom plovidbom turističkim brodom iz slikovite Komiže.
Lomljenje zraka sunca kroz morsku površinu i njihov prolazak kroz podvodni otvor spilje složeni je mehanizam prirode koji stvara čarobni efekt modrine i srebrnkastog mjesečevog sjaja. Intenzivno plava boja unutrašnjosti godinama već bez riječi ostavlja sve posjetitelje Modre spilje. Zanimljiv je i sami ulazak u spilju koji ponekad graniči s pravom avanturom. Uplovljava se malenim brodom sa svega nekoliko ljudi na njemu, a za vrijeme iole jačeg vjetra svi "mornari" moraju čučnuti i biti u razini visine brodića.

Među 26 biševskih spilja nalazi se i Medvidina spilja. Njezina ljepota prepoznata je još prije 40 godina kada je proglašena zaštićenim spomenikom prirode. Porijeklo imena spilje jasno je ako znamo da je nekadašnja glavna "stanovnica" Medvidine bila sredozemna medvjedica, danas ugrožena životinjska vrsta. Posjetitelje najčešće oduševljava neobičan "nesklad" dobrodošlice na širokom, otvorenom ulazu spilje i unutrašnjosti koja se sužava i postaje sve mračnija što se dublje ulazi u srce "Medvidine".

Zelena spilja na otočiću Ravniku poznata je, slično kao i Modra, po zadivljujućim svjetlosnim efektima. Pukotine na stropu propuštaju zrake sunca koje se zelenkastom bojom reflektiraju u unutrašnjosti spilje. Budući da je prilično prostrana, posjetiteljima je dozvoljeno i kupanje u ovom smaragdnom okruženju.

Kraljičina spilja na otoku Visu ime je dobila zahvaljujući legendi koja kaže da je bila dom ilirskoj kraljici Teuti. Ne samo ime, već i ambijent ove spilje je "kraljevski" – sastavljena od čak nekoliko prostorija, sa zadovoljstvom će posjetitelje upoznati sa svojim oblicima nastalima stoljetnim djelovanjem mora.




Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu jer:

  • dobivate ekskluzivne ponude
  • prvi saznajete za naše akcije
  • prvi uživate u našim pogodnostima

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Osim toga, kolačići se koriste za oglašavanje prilagođeno vama, kako na našoj stranici tako i izvan nje, preko pouzdanih partnera. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje svih kolačića.

U redu