Potreban noviji web preglednik

Vaš preglednik ne podržava novitete koje smo uveli! Preporučamo da ažurirate postojeći ili koristite neki drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
+385 21 456-456
Pon - Pet
08:00h - 22:00h
Ned
14:00h - 22:00h

Kako provesti 7 dana u Splitu i okolici

Print Objavljeno: 1.9.2022.


Split je drugi najveći grad u Hrvatskoj i najveći grad u Dalmaciji, a njegove ljepote i ljepote cijele okolice grada Splita će vas ostaviti bez daha. Iako relativno malen grad, prepun je zadivljujuće povijesti i prirodnih ljepota koje su vrijedne obilaska. Danas smo za vas pripremili vodič kako biste najbolje iskoristili 7 dana u Splitu, a da u isto vrijeme nađete vrijeme i za opuštanje i za razgledavanje. Ovaj vodič uključuje 3 dana u Splitu od kojih se jedan dan odnosi na posjet Trogiru, mjestu udaljenom otprilike 30 km od Splita, 3 dana na Hvaru i 2 dana na Braču, otocima u neposrednoj blizini gradu Splitu, a gdje ćete doživjeti najkristalnije more i čiste plaže.

1. DAN: STARI SPLIT I BAČVICE


Splitska Riva
Pretpostavljamo da na lokacijama kamo putujete volite pratiti onu ''Kada si u Rimu, jedi kao i Rimljani''.U Splitu ne samo da jedemo dobro, već volimo odvojiti vrijeme da omiljeni jutarnji ritual – ispijanje kave. Najprometnije mjesto u gradu je svakako Riva, a kako i ne bi bila kada u hladu kafića promatrate more, palme i otoke dok doručkujete i pijete kavu ili prirodni sok. Preporučamo da svoj posjet Splitu počnete upravo od tu – splitske Rive ilitiga ''najlipše Rive na svitu''.
Peristil
Najpopularnije mjesto bez kojeg Split svoju panoramu ne može zamisliti je svakako središnji trg palače rimskog cara Dioklecijana. Car se pojavljivao ispod luka koji se nalazi iznad trga i ispod njega je pozdravljao podanike, a oni su mu od tamo klečeći ljubili skute i cijelim tijelom se klanjali. Peristilu se možete diviti sjednete li na skale uz čašu vina,a kada padne noć možete očekivati glazbu uživo i zaplesati po trgu gdje su prolazili stari Rimljani i sam car Dioklecijan.
Katedrala i zvonik sv. Duje
S Peristila ćete zamijetiti visoki zvonik koji se uzdiže i promatra Split. Taj zvonik pripada najstarijoj katedrali na svijetu, katedrali Sv. Duje. Originalno napravljena u 4. stoljeću kako bi služila kao mauzolej caru Dioklecijanu, danas služi za obrede svete mise i privlači zadivljene turiste. Preporučamo penjanje na zvonik sv. Duje odakle ćete imati najljepši pogled na Split i otoke, no budite oprezni jer ćete naići na uske i strme skale koje vode prema gore. Ukoliko se bojite visine, na putu do vrha postoji nekoliko stanica s kojih ćete se osjećati sigurno i još uvijek imati jako lijep pogled.
Dioklecijanovi podrumi
Kada pođete skalama ispod Peristila, naći ćete se u podrumima Palače. Podrumi Dioklecijanove palače predstavljaju jedan od najbolje očuvanih antičkih kompleksa ovakve vrste na svijetu, i umnogome su zaslužni što je povijesna jezgra Splita 1979. uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske baštine. U rimsko doba im je funkcija bila uzdignuti careve odaje iznad podruma, a danas možete pogledati razne izložbe, u Središnjoj sali kupiti suvenire i nakit, a ostatak podruma otvoreni su za razgledavanje.
Ručak
Nakon svog tog razgledavanja i slušanja o povijesti Splita, preporučamo da uzmete pauzu za ručak i sakrijete se od visokog sunca i temperatura. Svakako se vodite mediteranskom hranom, isprobajte riblje specijalitete ili tradicionalni brudet. Ako ste više za mesne kategorije, naša preporuka je da kušate dalmatinsku pašticadu, tradicionalno jelo od goveđeg buta koje se nekoliko sati marinira u slatko-kiselom umaku i poslužuje uz domaće njoke. Svakako isprobajte i jedno od vrhunskih hrvatskih vina s obližnjih otoka.
Vrijeme je za plažu
Najpoznatija obližnja gradska plaža je pješčana plaža u istoimenoj uvali Bačvice. Dom lokalnog sporta picigina koji je na UNESCO-voj listi nematerijalne baštine, Bačvice su svojevrsni splitski simbol. Idealna je za zabavu i morske igre s obzirom na to da je plitka čak i do 100 m od obale, a ukoliko niste fan pijeska, plaža ima i betonski dio.
Večera u staroj jezgri
Nakon cjelodnevnih aktivnosti i odmora poslije plaže, preporučamo odlazak u staru jezgru Splita na večeru. Vrhunska mediteranska hrana čeka vas na svakome kutku.

2. DAN: ZAPADNI DIO SPLITA


Doručak na Prokurativama
Prokurative, ili službeno Trg Republike, veliki trg smješten zapadno od Rive koji nalikuje venecijanskom Trgu svetog Marka i koji s tri strane okružuju neorenesansne zgrade s lukovima po kojima je i trg dobio svoje prepoznatljivo ime. Trg je otvoren jedino prema jugu, pružajući prekrasan pogled prema luci i Rivi. Ploče Trga služe kao pozornica raznim kulturnim događajima, ali i restoranima i kafićima gdje možete popiti prvi jutarnju kavu i doručak uz pogled na more.
Šetnja na Marjanu
Splićani vole zvati park šumu Marjan ''plućima grada'', što on zapravo i jest uzmemo li činjenicu da pokriva veliki dio zapadnoga Splita. Uz prekrasnu prirodu, naići ćete i na crkvicu sv. Jeronima podignutu uz okomitu liticu, a u podnožju ćete primijetiti plaže gdje se lokalci vole sakriti od gradskih gužvi.
Sustipan
Još jedna lokacija koja veliča prirodne ljepote Splita je poluotok Sustipan koji je smješten nedaleko od centra samog grada, a u prošlosti je služio kao groblje dok ono nije porušeno nakon 2. svjetskog rata. Do danas je od groblja sačuvan jedino klasicistički glorijet, a Sustipan je pretvoren u prekrasni park, pravu malu zelenu oazu nadomak Marjanu i gradu, s čijih se hridi prema pučini i otocima pred Splitom pruža pogled od kojeg zastaje dah. Istočni dijelovi Sustipana pružaju i jedan od najljepših pogleda na Split, preko ACI-jeve marine u podnožju brežuljka, s čije zapadne strane je smješten bazen plivačkog i vaterpolo kluba Jadran.
Ručak
Pretpostavljamo kako vam je čisti zrak šume Marjan i parka Sustipan otvorio apetit, stoga predlažemo ručak prije nastavka aktivnosti. Na samome Sustipanu naći ćete restoran Adriatic odakle su vam otoci i more na dlanu, a hrana fantastična.
Galerija Meštrović
Ivan Meštrović najistaknutiji je hrvatski kipar, a svojedobno je izgradio vilu u zapadnom dijelu Splita. Nakon smrti, poklonio je vilu s atelijerima hrvatskome narodu, stoga je danas otvorena za javnost. Svjedočit ćete prekrasnoj arhitekturi same vile i fantastičnim djela virtuoza Meštrovića, no imajte na umu da je galerija zatvorena ponedjeljkom.

3. DAN: TROGIR


Gradski Pazar
Predlažemo da dan započnete svježim voćem na splitskom Pazaru gdje ćete osjetiti pravi mediteranski duh. Nakon jutarnjeg osvježenja se zaputite prema Trogiru, malenom gradu udaljenom 30-ak kilometara od Splita. Ukoliko nemate auto, postoje direktne gradske linije koje će vas odvesti do Trogira (broj 37).
Katedrala, gradski trg i lođa
Trogirska katedrala sv. Lovre građena je skoro 400 godina, jedno je od najistaknutijih znamenitosti Trogira i UNESCO-va zaštićena svjetska baština. Radovanov portal je glavni portal katedrale i ujedno najznačajniji srednjovjekovni portal na istočnom Jadranu te u ovom dijelu Europe. Nalazi se na gradskome trgu odmah preko puta gradske lože koja će zasigurno privući pogled na svoj istočni zid. Na istočnom je zidu reljef u kamenu s prikazom mletačkog lava i zaštitnicima grada sv. Lovrom i bl. Ivanom Trogirskim, djelo Nikole Firentinca iz 1471. godine. Podno reljefa smješten je kameni stol za suce.
Ćipiko palača
Nasuprot katedrali nalazi se i palača obitelji Ćipiko. Iako nije otvorena za javnost, valja znati za nju kako biste se mogli zaustaviti i promatrati gotičke prozore, kao i poznati natpis na latinskom; ''Nosce te ipsum''ilitiga ''Upoznaj samoga sebe'', a djelo je već spomenutog Nikole Firentinca.
Stara jezgra
Baš kao što je slučaj sa Splitom, i stara jezgra Trogira je šarmantna. Vjerujemo da će vam biti zanimljivo lutati uskim kamenim uličicama gdje ćete naići na razne malene trgovine u kojima možete kupiti unikatne suvenire.
Ručak
Stara gradska jezgra prepuna je malenih restorana koji privlače mirisima i zvukovima, no mi za ručak u Trogiru preporučamo obiteljski restoran Franka koji će vas oduševiti pristupom i ukusnom hranom. Svakako isprobajte i jedan od njihovi unikatnih koktela. Za desert nakon ručka predlažemo gelateriu ''Bella'' gdje možete isprobati vrhunski sladoled koje i turisti i lokalci obožavaju.
Tvrđava Kamerlengo
Tvrđava Kamerlengo smještena je u zapadnom dijelu Trogirskog poluotoka, građena je od strane Venecijanaca od 13. do 15. stoljeća kao vojna baza za njihove vojnike u ovom dijelu Jadrana. Dobila je naziv po gradskom magistru Camerarius-u. U sadašnje vrijeme, tvrđava je postala multimedijalni centar s otvorenim kinom i pozornicom za razne kulturne događaje. Otvorena je za posjete svakoga dana od 9 sati.

4. DAN: OTOK BRAČ, BOL


Otok Brač najbliži je veći otok, na samo 45 minuta vožnje trajektom od grada Splita. Kao takav, nudi razne aktivnosti i mjesta za vidjeti, no mi ćemo se u ovom vodiču fokusirati na najpopularnije mjesto na otoku – Bol.
Zlatni Rat
Nezaobilazno mjesto kada se nalazite na otoku Braču, jedna od najljepših i najposebnijih plaža na svijetu.Zlatni Rat je plaža s oblutcima koja mijenja svoj oblik po volji Majke prirode. Ovisno o strujama i vjetru,mijenja smjer vrha i time fascinira svijet. Kristalno čisto more će vas privući na osvježenje, a pogled na šumu iznad otoka oduševiti.
Ručak
Nakon provedenog dana na plaži, predlažemo ručak u centru mjesta. Sigurno ćete naći nešto za sebe jer puno restorana njeguje mediteransku kuhinju i pružaju vrhunski gastro doživljaj
Vidova Gora
Vrh Vidovica
iznad Bola čini otok Brač najvišim hrvatskim otokom, a sa vrha možete vidjeti i Zlatni Rat iz ptičje perspektive. Savršena je kulisa za fotografiju, a ostale lokacije za fotkanje možete vidjeti ovdje.Do Vidove Gore možete doći autom asfaltiranim putem ili planinarskom stazom iz Bola, no taj pothvat preporučamo za vrijeme/prije izlaska sunca.

5. DAN: OTOK BRAČ


Ribarska plaža
Ribarska plaža nalazi se na istoku mjesta Bol. Prekrasna i manje napučena u usporedbi s popularnim Zlatnim Ratom, nalazi se na 10 minuta hoda od centra Bola. Hlad čine stoljetni borovi, a na samoj plaži možete naći restoran ''Ribarska kućica''.
Konoba Kopačina
Osim klasičnih dalmatinskih jela, na otoku Braču tradicionalna su jela od janjetine. Preporučamo konobu Kopačinu, mjesto koje je postalo nezaobilazno pri posjetu Bolu, a nalazi se u Donjem Humcu, mjestu 7 km od Supetra Malo mjesto ima dugu i bogatu povijest obrade poznatog bračkog kamena te je dom nekoliko istaknutih umjetničkih obitelji.
Pustinja Blaca
Sam naziv Pustinja, odnosno eremitorij, dolazi od skupine stanovnika koji su živjeli na jednom području.S prvom pojavom kršćanstva pojavili su se i pojedinci koji su živjeli u potpunoj samoći, tzv. pustinjaci.Danas je ovdje smješten muzej u kojem je izložen stari namještaj, kuhinja, blagovaonice i različito stilsko pokućstvo po sobama. No posebnost muzejske zbirke čine razne astronomske sprave, bogata zbirka starinskog oružja i satova te bogata knjižnica s djelima pisanima hrvatskom ćirilicom, poljičicom. Samoj Blaci može se pristupiti na dva načina. Prvi je automobilom kojim se dolazi do sjeverne strane. Cesta ide prema Vidovoj gori, ali može biti teško prohodna za niska vozila, zbog čega se preporučuje ostavljanje vozila i šetnja preko napuštenog sela Dragovode do Pustinje. Drugi je način brodom, s južne strane.Dolaskom u Popovu valu trebat će vam još nekih 45 minuta pješačenja kako biste stigli do Pustinje. S obzirom na to da u Pustinji nema ugostiteljskih objekata, osigurajte si dovoljne količine vode i hrane.

6. DAN: OTOK HVAR


Otok Hvar najsunčaniji je hrvatski otok, s više od 2.800 sunčanih sati godišnje. U 2021. godini proglašen je najboljim hrvatskim otokom, a danas vam donosimo vodič kako ga u 2 dana istražiti.
Stara jezgra
Nakon doručka preporučamo razgledavanje grada Hvara i njegovih uličica. Ukoliko ste fan specialty kave, svakako svratite do bara ''Kava37''.
Franjevački samostan
Laganom šetnjom uz more od Hvarske pjace, preko hvarske rive vrlo brzo dolazimo do Franjevačkog samostana. Unutar samostanskog mira i tišine možete uživati u bogatim muzejskim eksponatima (zbirke grčkog, rimskog, mletačkog novca, liturgijski pribor, atlas antičkog kartografa Ptolomeja, rijetki primjerci amfora itd.), kao i u slikama venecijanskih slikara Francesca Santacroce i Palme Mlađeg. Samostan je poznat po veličanstvenoj slici Posljednje večere (2 x 8 m) pred kojom zastaje dah svakom posjetitelju.
Plaža Falko
Jedna od plaža do kojih možete doći hodom iz centra grada Hvara je i plaža Falko. Na plaži se nalazi i istoimeni bar gdje se možete osvježiti koktelom i isprobati neke od dalmatinskih jela.

7. DAN: PAKLINSKI OTOCI


Pakleni ili Paklinski otoci smješteni su nasuprot grada Hvara. Njihovo ime potječe od riječi "paklina", a toje borova smola koja se nekoć koristila za popravak brodova. Splet otoka je dug oko 10 kilometara i sadrži dvadesetak manjih i većih otočića prekrivenih niskom borovom šumom. Ovi otoci su jedno od najljepših djelova hvarskog akvatorija, te skrivaju mnoštvo mjesta za kupanje i prekrasnih uvalica s kristalno čistim morem. Mi predlažemo organiziranu turu obilaska otoka, a koja uključuje i ručak na brodu. Ukoliko posjedujete dozvolu za vožnju brodova, idealna je prilika za unajmljivanje malenog broda s kojim u vlastitom aranžmanu možete obići Paklinske otoke, a iznajmljivači će vam na karti predložiti uvale najbolje za kupanje. Najam brodice po danu s benzinom će vas koštati otprilike 50 eura, dok će vas organizirana tura s ručkom koštati oko 40 eura.




Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu jer:

  • dobivate ekskluzivne ponude
  • prvi saznajete za naše akcije
  • prvi uživate u našim pogodnostima

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Osim toga, kolačići se koriste za oglašavanje prilagođeno vama, kako na našoj stranici tako i izvan nje, preko pouzdanih partnera. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje svih kolačića.

U redu