Potreban noviji web preglednik

Vaš preglednik ne podržava novitete koje smo uveli! Preporučamo da ažurirate postojeći ili koristite neki drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
+385 21 456-456
Pon - Sub
08:00h - 22:00h
Ned
14:00h - 22:00h

Game of Thrones 2019 | Vodič kroz lokacije snimanja

Print Objavljeno: 11.4.2019.

Kako bi zabavili fanove diljem svijeta dok strpljivo čekaju finale, producenti Game of Thronesa su odlučili kreirati zanimljivu kampanju u kojoj je odabrano 7 lokacija diljem svijeta na kojima je postavljen „Željezni tron”, a svaki tjedan putem društvenih mreža fanovi su nastojali pogoditi u kojoj se zemlji tron nalazi. Mnogi turisti, s druge strane potražili su drugi način zabave prije početka spektakla, te su odlučili svratiti do Dubrovnika (King's Landing) ili Klisa (Meerena). Već je poznato da su Dubrovnik, Klis, Trogir i mnoga druga mjesta u Hrvatskoj odigrali važnu ulogu u seriji. Zbog svoje ljepote i očuvanosti, povijesne lokacije, koje su ujedno glavno mjesto radnje u seriji jedne su od najposjećenijih destinacija u Hrvatskoj. Zanimljiv je podatak kako nije bilo potrebno koristiti puno specijalnih efekata kako bi Dubrovnik dočarao život u King's Landingu. Mnoge lokacije u Hrvatskoj će zahvaljujući finalu Game of Thronesa postati još poželjnije za mnoge turiste ovog ljeta stoga smo odlučili sastaviti popis lokacija u kojima su se odigrale jedne od najvažnijih scena.


Arboretum, Trsteno

Barokna fontana i kip posvećen Neptunu

Sjećate li se mjesta u kojem vješti manipulator lord Varys i Ollena Tyrell dogovaraju svoje savezništvo ili gdje Sansa traži savjet od Lady Ollene oko braka s Joffreyem. Te scena snimljene su upravo na ovom mjestu. Arboretum je smješten u mjestu pored Dubrovnika, Trsteno. Zanimljiva je činjenica da je ovo jedini arboretum na hrvatskoj jadranskoj obali a osnovan je 1948. godine na ladanjskom posjedu stare dubrovačke obitelji Gučetić – Gozze iz 15. st. Ovaj povijesni renesansni perivoj sadrži veliku kolekciju egzotičnih biljaka, a vrijedi napomenuti i neizostavnu baroknu fontanu s Neptunom. Ako se nađete na ovom mjestu ne smijete nikako propustiti i predivan pogled na more i okolne otoke.

Pile

S Pila se pruža pogled na tvrđave Lovrijenac i Bokar

Sjećate li se zaljeva Blackwater? Pogled na zaljev koji se u nekoliko sezona pojavljuje u seriji možete vidjeti iz uvale Pile koja se nalazi izvan dubrovačkih zidina. Osim famoznog zaljeva s Pila možete vidjeti i poznate tvrđave Lovrijenac i Bokar. Zaljev je u drugoj sezoni prikazan kao glavni ulaz u luku grada King's Landinga.


Tvrđava Lovrijenac

Tvrđava Lovrijenac je odvojena od dubrovačkog sustava zidina

Tvrđava koja se također pojavljuje nekoliko puta je i tvrđava Lovrijenac. Zdanje podignuto na strmoj klisuri na visini od 37 metara. Tvrđava je izgrađena kako bi se Dubrovnik mogao lakše obraniti od mogućih napada s mora. Zanimljivo je da je ova tvrđava zapravo odvojena od kompleksa zidina. Dobra stvar jest da su zbog te odvojenosti od zidina gužve često manje tako da ćete moći lakše obići ovu znamenitost. Nikako ne smijete propustiti veličanstven pogled koji se prostire na staru jezgru Dubrovnika.


Tvrđava Bokar

Jedna od najbolje očuvanih srednjovjekovnih utvrda u Europi

Vjerojatno niste obraćali pažnju na panoramu tijekom razgovora Lorda Varysa i Tyriona o strategiji za bitku protiv Stannisa Baratheona, no predivan pogled u ovoj sceni snimljen je s tvrđave Bokar. Smjestila se nasuprot tvrđave Lovrijenac a izgrađena je u 15. stoljeću, također u obrambene svrhe. Gradnja je trajala više od stoljeća a nastala je po nacrtima jednog od najboljih graditelja iz Firence u to doba – Michelozza di Bartolomea. Jedna je od najbolje očuvanih srednjovjekovnih fortifikacijskih sustava, a za posjetitelje je otvoren tijekom cijele godine.

Ulica sv. Dominika

Ulica koja je dobila kultni status zahvaljujući sceni iz Game of Thronesa

I osobe koje ne prate Game of Thrones već su upoznate s poznatim povikom:”Shame!” kojim su građani King's Landinga ispratili jednu od najboljih negativaca koju je televizija vidjela, kraljicu Cersei. Te scene snimljene su upravo u ovoj ulici. Smještena u istočnom dijelu starog grada uz zidine vodi do poznatog samostana i crkve sv. Dominika, jednog od najpoznatijih gotičkih spomenika na istočnoj obali Jadrana kojeg su osnovali dominikanci u 13. stoljeću. Osim ovog arhitektonskog dragulja preporučuje se i da svratite do crkve sv. Sebastijana koja se nalazi odmah u blizini samostana sv. Dominika.


Lokrum

Mali otočić krije mnoge legende ali i važne povijesne znamenitsoti

Prema legendi na ovom malom otočiću koji se nalazi nekoliko stotina metara od obale Dubrovnika sklonište je potražio engleski kralj Rikard Lavljeg Srca nakon povratka iz Križarskih ratova. Lijepi otočić uz kojeg se veže ova legenda savršena je lokacija za prikazivanje Qartha – grada kojim vlada trinaest plemića „čiste krvi”. Lokrum je prirodni rezervat koji krije mnoge znamenitosti kao što su ljetnikovac Maksimilijana habsburškog, benediktinski samostan kao i tzv. „Mrtvo more”, malo jezero koje je spojeno s morem i koje je omiljeno kupalište mnogih turista.

Tvrđava Klis

Klis je jedna od najvažnijih tvrđava u srednjem vijeku

Iz Dubrovnika penjemo se do područja Splita. U općini Klis smjestila se istoimena srednjovjekovna tvrđava koju ste u seriji vidjeli kao grad Meeren kojeg je osvojila Daenerys Targeryan. Tvrđava je imala obrambenu funkciju, a najveću važnost imala je u vrijem obrane od Osmanlijskog carstva. Ovo je inače mjesto na kojem su Tatari doživjeli prvi poraz nakon uspješne provale u Europi. Danas je Klis poznato turističko središte u kojem se održavaju mnoge kulturne manifestacije od kojih su svakako najzanimljiviji događaji u kojima se repriziraju neke od najvažnijih srednjovjekovnih bitaka.

Trogir

„Najveći grad na svijetu koji je ikad postojao”, odnosno luka Qarth smještena je u Trogiru, gradu čije su znamenitosti uvrštene na UNESCO popisu svjetske baštine. Qarth je zamišljen kao velebno trgovačko središte kojim vladaju aristokrati, a Trogirske znamenitosti poslužile su kao idealna kulisa. Ako se nađete u Trogiru obvezno morate posjetiti mjesta kao što su kula Kamerlengo, katedrala sv. Lovre, Knežev dvor i mnoge druge.

Kaštel Gomilica

Zanimljiv izgled Kaštel gomilice poslužio je kao inspiracija za Braavos

Scene u kojima se Arya Star pojavljuje u gradu Braavosu dobrim dijelom snimljene su u Kaštel Gomilici. Ovo mjesto posebnog izgleda poznato je po brojnim zanimljivostima kao što su srednjovjekovni dvorci od kojih je najpoznatiji onaj kojeg su izgradile časne sestra benediktinke kako bi se zaštitile od mogućih napada.

Dioklecijanova palača

Podrumi palače poslužili su kao izvrsna tamnica za zmajeve

Jedna od najbolje očuvanih građevina iz doba Rimskog carstva poslužila je kao mjesto u kojem su se čuvali zmajevi, a u njoj su snimane i scene poznate pobune robova. Dioklecijanova palača je zahvaljujući jedinstvenoj arhitekturi bila savršen izbor za snimanje ovog serijal pogotovo jer nije bilo potrebno koristiti mnoge specijalne efekte. Mjesta na kojima su snimane scene za potrebe serije su smještene u podrumu palače, Papalićevoj ulici te na Peristilu, a dostupna su za turiste tijekom cijele godine.




Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu jer:

  • dobivate ekskluzivne ponude
  • prvi saznajete za naše akcije
  • prvi uživate u našim pogodnostima

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Osim toga, kolačići se koriste za oglašavanje prilagođeno vama, kako na našoj stranici tako i izvan nje, preko pouzdanih partnera. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje svih kolačića.

U redu