Potreban noviji web preglednik

Vaš preglednik ne podržava novitete koje smo uveli! Preporučamo da ažurirate postojeći ili koristite neki drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
+385 21 456-456
Pon - Pet
08:00h - 16:00h

Za Uskrs na Hvar: upoznajte procesiju "Za križen"

Print Objavljeno: 16.4.2011.
Za Uskrs na Hvar: upoznajte procesiju "Za križen"

Otok Hvar već 500 godina blagdan Uskrsa dočekuje uz jedan od najljepših tradicijskih običaja – procesiju "Za križen". Svoju duboku religioznost otočani su u 16. st. pretočili u ovaj ritual koji je Hvar doveo na UNESCO-ovu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine.
U noći s Velikog četvrtka na Veliki petak iz šest mjesta istodobno kreće procesija koja simbolizira Isusov križni put. Predvode je križonoše za kojima slijede pratnja u bijelim tunikama, tradicijskim odorama nekadašnjih vjerskih društava, te vjernici. Hvar u noćnoj procesiji, koja traje osam sati, odzvanja tradicijskim napjevima i molitvama koji utihnjuju svitanjem zore.
Stoljetna tradicija nije bila prekinuta ni za vrijeme Drugog svjetskog rata kada su se Hvarani nalazili u prognaničkim logorima u Egiptu, gdje su također održavali, doduše malo preinačenu, procesiju "Za križen".
Hvar i njegovu tradiciju mnogi dolaze vidjeti i sudjelovati u jedinstvenom spoju hodočasničke molitve, noćnog pješačenja najdužim jadranskim otokom, uz zvučnu pratnju vjerskih napjeva i svjetlost svijeća.




Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu jer:

  • dobivate ekskluzivne ponude
  • prvi saznajete za naše akcije
  • prvi uživate u našim pogodnostima

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Osim toga, kolačići se koriste za oglašavanje prilagođeno vama, kako na našoj stranici tako i izvan nje, preko pouzdanih partnera. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje svih kolačića.

U redu