Potreban noviji web preglednik

Vaš preglednik ne podržava novitete koje smo uveli! Preporučamo da ažurirate postojeći ili koristite neki drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
+385 21 456-456
Pon - Sub
08:00h - 22:00h
Ned
14:00h - 22:00h

Tajna Zmajevog oka | Neobično jezero isprepleteno legendama

Print Objavljeno: 20.4.2018.
Tajna Zmajevog oka | Neobično jezero isprepleteno legendama


Ako namjeravate svoj ljetni odmor provesti u Rogoznici u Dalmaciji, nikako ne propustite posjetiti jedan neobičan hidrogeomorfološki fenomen – jezero Zmajevo oko koje se nalazi nedaleko od jedne od najljepših marina na Jadranu, marine Frape. Oko ovog 15 metara dubokog slanog jezera se isprepliće mnoštvo legendi o zmajevima, junacima iz grčke mitologije, pa čak i – izvanzemaljcima! Nastavite čitati i saznajte zašto je Zmajevo oko u Rogoznici destinacija koju nipošto ne smijete zaobići na svom ljetnom odmoru u Hrvatskoj.


Legende o Zmajevom oku – junaci, zmajevi i izvanzemaljci
Više se lokalnih legendi veže uz ovo jezero. Legenda koja mu je dala ime govori o zmaju Murinu. Zmaj Murin je bio izvanbračni sin božice Here i boga mora Posjedona koji je vladao obližnjim otokom Velom Smokvicom i štitio stanovnike na kopnu. No, zauzvrat je od njih tražio najljepšu djevojku za svoju ženu koju bi ubio u prvoj bračnoj noći. Jednog se dana pojavio Aristoles, unuk argonauta Jasona, koji se zaljubio u djevojku koja je trebala biti iduća žrtva zmaja Murina. Aristoles je izazvao zmaja na dvoboj kopljem kojeg je iskovao bog Hefest. Smrtno ranjen, u svojim je zadnjim trenucima zmaj kandžama iskopao vlastite oči. Jedno je oko bacio iza otoka Mljeta, a drugo mu je palo pod noge i istopilo kamen. U novonastalu udubinu se ulilo more. Sretan završetak za Aristolesa i njegovu odabranicu je potaknuo stoljetno vjerovanje da će, zaljubljeni par koji se okupa u ovom jezeru, pratiti sreća i ljubav kroz cijeli život.

Još jedna zanimljiva, ali ne baš romantična legenda govori o dva brata od kojih je jedan bio slijep. Pri podijeli nasljedstva, drugi brat je prevario slijepca koji je prokleo njegovu nepravedno stečenu imovinu. Slijepac je prokleo brata riječima: „ako nisi pravedno podijelio, neka se sve pretvori u jezero.” Tako je nastalo Zmajevo oko.

Legenda novijeg datuma u postanak Zmajevog oka upliće izvanzemaljce. Naime, prema nekima, upravo se na tom mjestu srušio svemirski brod. Svakih trideset godina izvanzemaljci iz broda odašilju signale kojima žele stupiti u kontakt sa svojim planetom. Upravo su ti signali razlog zašto jezero ključa, a zbog čega životinjske i biljne vrste ugibaju.

Jezero Zmajevo oko – neobičan prirodni fenomen
Znanstveno objašnjenje nastanka Zmajevog oka poprilično je jednostavno. Smatra se da je jezero nastalo urušavanjem špilje. Nakon posljednjeg ledenog doba, udubina špilje se ispunila morskom vodom i tako je nastalo jezero Zmajevo oko.

Jezero sastoji od nekoliko slojeva vode. Na površini je voda zelena i plava, dok je u središnjem dijelu žuta i zelena. U donjim slojevima nema kisika, već debeli sloj sumporovodika koji vodu čini ružičastom. Ponekad dolazi do miješanja slojeva vode te se boja vode u cijelom jezeru mijenja.

Zanimljivo je i znanstveno objašnjenje fenomena „ključanja” jezera što su stanovnici tumačili kao buđenje strašnog zmaja.Tada se stvaraju uvjeti bez kisika, što nekad dovodi do ugibanja života u jezeru. Ovo se dogodilo već nekoliko puta zadnjih godina. No, živi se svijet u jezeru s vremenom prilagodio ovim neobičnim uvjetima.

No, bez brige. Jezero je pogodno za kupanje, pogotovo zbog svoje tople temperature. Popularno je i skakanje sa stijena koje okružuju jezero.


Rogoznica – srce Dalmacije
Ako ćete posjetiti jezero Zmajevo oko na svom ljetnom odmoru svakako odsjednite u Rogoznici. Rogoznica je naselje smješteno u samom srcu Dalmacije. Primamljiva atmosfera ribarskog mediteranskog gradića, kvalitetna gastronomska ponuda ali i 56 kilometara duga obala, čine Rogoznicu popularnom turističkom destinacijom u Dalmaciji.
Vole je i nautičari. U Rogoznici, nedaleko od Zmajevog oka se nalazi marina Frapa, smještena u uvali Soline koja je sa svih strana zaštićena od vjetra. Marina ima 450 dobro opremljenih vezova i dio za 150 suhih vezova. U sklopu marine se nalazi hotel, bazen i konferencijska dvorana.

Rogoznica ima i više plaža idealnih za goste različitih interesa. Najpopularnija je šljunčana plaža Šepurina gdje postoji caffe bar i pizzerija; plaža Miline u samom centru mjesta je zbog svog zabavnog sadržaja omiljena među obiteljima s djecom, dok je betonska plaža Črljine odlična za skokove u vodu.

Ljubitelji aktivnog odmora imaju na raspolaganju tri označene biciklističke staze u Rogoznici i okolici, duge šetnice uz rogozničke plaže, a postoji i više ronilačkih škola s kojima možete istraživati bogatstvo rogozničkog podmorja. Popularne ronilačke lokacije su rt Planka, plićina Smokvica i Hrid Mulo.


Gdje odsjesti u Rogoznici?
kuće s pogledom na more
privatni smještaj udaljen 50 metara od plaže
povoljan privatni smještaj u Rogoznici




Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu jer:

  • dobivate ekskluzivne ponude
  • prvi saznajete za naše akcije
  • prvi uživate u našim pogodnostima

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Osim toga, kolačići se koriste za oglašavanje prilagođeno vama, kako na našoj stranici tako i izvan nje, preko pouzdanih partnera. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje svih kolačića.

U redu