Potreban noviji web preglednik

Vaš preglednik ne podržava novitete koje smo uveli! Preporučamo da ažurirate postojeći ili koristite neki drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
+385 21 456-456
Pon - Sub
08:00h - 22:00h
Ned
14:00h - 22:00h

Morske orgulje i Pozdrav Suncu u Zadru | Umjetnost sunca, mora i vjetra

Print Objavljeno: 13.5.2016.
Morske orgulje i Pozdrav Suncu u Zadru | Umjetnost sunca, mora i vjetra


Grad Zadar sve je poznatiji diljem svijeta po svom jedinstvenom spomeniku – Morskim orguljama čije samo ime govori o neobičnom spoju prirode i glazbenog instrumenta, odnosno mora i orgulja. Svaki posjetitelj Zadra oduševit će se kad zakorači zadarskom rivom i shvati da morski valovi dok se susreću s posebno izrađenim niskim stepenicama proizvode jedinstvenu i neponovljivu glazbu mora. Ove morske note oduševile su svakoga pa nije ni čudo da su vrlo brzo nakon što su napravljene nagrađene Europskom nagradom za urbani javni prostor i to u konkurenciji od 207 projekata iz 31 zemlje.

Autor ovog neobičnog umjetničkog djela je slavni hrvatski arhitekt Nikola Bašić kojeg je upravo ljubav prema glazbi i arhitekturi inspirirala u stvaranju Morskih orgulja. U tom procesu nije bio sam, već su sudjelovali i Ivica Stamać, koji je pomogao u glazbenom dijelu i koncipiranju zvuka kao takvog, Vladimir Andročec, koji je svojim stručnim znanjem iz hidraulike pomogao u funkcionalnosti orguljama te cijeli orguljaški atelijer "Heferer" koji je zaslužan za "uštimavanje" ovog instrumenta.

Zato svakako rezervirajte apartman u Zadru i doživite magični utjecaj zvuka Morskih orgulja na vaš duh, koji nastaje iz čiste energije mora, valova, plime i oseke. More sklada jedinstvene i neponovljive melodije koje djeluju gotovo terapeutski dok sjedite na rivi i uživate u pogledu galebova čija bjelina kruži po plavetnilu mora i neba.

No, priča o jedinstvenim ljepotama Zadra ne staje tu – veličanstveni Pozdrav suncu još je jedna potvrda da se kulturna baština u Zadru nastavlja razvijati, također djelo Nikole Bašića. Unikatnom arhitektonskom djelu – "mladom spomeniku" Morske orgulje – pridružio se i Pozdrav Suncu koji se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini. Riječ je o još jednom djelu iz suvremene umjetnosti – ravnoj površini popločanoj staklenim solarnim pločama s kojeg se mogu vidjeti neki od najljepših zalazaka sunca na svijetu. Osim toga, planeti Sunčevog sustava postavljeni su iznad Pozdrava Suncu i izrađeni su u proporcionalnoj veličini naspram suncu.

Kad ste već tu, upoznajte bogatu povijest Zadra. Crkve, muzeji, galerije, zvonici. Sve je tu. Više-stoljetna povijest satkana od brojnih arhitektonskih uspjeha poput Crkve i zvonika Sv. Stošije, Teatro Verdija, Carske fontane, "Zadarskog mira" i mnogih drugih.
Priča o Zadru se nastavlja. Njegova ljepota iz dana u dan sve je veća i upečatljivija. Dođite ga posjetiti!




Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu jer:

  • dobivate ekskluzivne ponude
  • prvi saznajete za naše akcije
  • prvi uživate u našim pogodnostima

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Osim toga, kolačići se koriste za oglašavanje prilagođeno vama, kako na našoj stranici tako i izvan nje, preko pouzdanih partnera. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje svih kolačića.

U redu