Potreban noviji web preglednik

Vaš preglednik ne podržava novitete koje smo uveli! Preporučamo da ažurirate postojeći ili koristite neki drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
+385 21 456-456
Pon - Pet
08:00h - 16:00h

Kako provesti 7 dana u Istri?

Print Objavljeno: 10.6.2017.


Srcolika Istra je prvi izbor mnogim gostima koji odluče ljetovati u Hrvatskoj. Zavodljiva mješavina povijesti, zabave, gastronomskih specijaliteta, netaknute prirode te mediteranske i kontinentalne klime čine Istru jedinstvenom. Ovaj smo put za vas sastavili sedmodnevni plan boravka u Istri – koje gradove posjetiti i kako se kvalitetno provesti na svom odmoru. Rezervirajte apartman ili sobu iz naše ponude u Istri i pripremite se na jedno nezaboravno iskustvo.

1. i 2. dan - Umag


Započnite svoju istarsku avanturu posjetom Umagu – najzapadnijem hrvatskom gradu i središtu sjeverozapadne Istre. Umag će se svidjeti ljubiteljima povijesti, pogotovo njegova stara gradska jezgra. Stara jezgra još uvijek čuva ostatke plemenitaških kuća iz antike i renesanse. Posjetite i umaške gradske zidine, Muzej grada Umaga koji čuva razne artefakte iz rimskog doba koji svjedoče o svakodnevnom životu svojih antičkih stanovnika.

9 km od Umaga u malom mjestu Savudrija se smjestio osamljeni svjetionik. Izgrađen 1818. godine, uz njega se veže legenda da ga grof Metternich sagradio u čast svoje zabranjene ljubavi prema lokalnoj djevojci. Svjetionik je otvoren za posjetitelje, stoga se možete popeti na njegov 36 metara visoki toranj i uslikati zalazak sunca. Ako vas je zanimalo kako je živjeti u svjetioniku možete to iskusiti ako rezervirate smještaj u svjetioniku u Savudriji.
Ako se u ljetnim mjesecima poželite osvježiti na moru, odvezite se izvan Umaga i istražujte okolne plaže. Preporučujemo Lagunu Stellu Maris koja je zbog mnoštva sadržaja pogodna za obitelji s djecom i šljunčanu plažu Kanegru okruženu stablima koja pružaju hlad.

Nađete li se u Umagu sredinom srpnja, možete posjetiti Croatia Open Umag, svjetski poznati teniski turnir koji osim najboljih hrvatskih dovodi i najbolje svjetske tenisače.

Savjet za putovanje
Okolica Umaga je premrežena biciklističkim stazama i puno se biciklističkih manifestacija održava kroz godinu, stoga ako ste s biciklom u Umagu, svakako ih istražite.

3. dan - Rovinj, Poreč i Novigrad

Rovinj

Rovinj, Poreč i Novigrad su maleni romantični gradići koji će vas oduševiti svojim mediteranskim ozračjem. Uske kamene ulice, opušten način života i lokalni morski specijaliteti samo su neki od razloga zašto se gosti zaljubljuju u ove pitoreskne gradiće.

Rovinj, nekoć ribarski gradić, a danas popularno turističko odredište, šarmira svojim šarenim kućicama koje zajedno s crkvom sv. Eufemije čine savršenu sliku za razglednicu. Lagano se šetajte starim gradom, popnite se na zvonik crkve sv. Eufemije i upijajte veličanstvenost pogleda koji se pruža pred vama. U pauzama od razgledavanja, sjednite u neki kafić uz more ili se okrijepite u jednom od restorana, konoba ili pizzerija raštrkanih po Rovinju.

Ako želite ostati duže u Rovinju, pogledajte našu ponudu apartmana i soba. Istražite biciklističke staze različitih duljina u okolici Rovinja ili posjetite Ronilački centar Valdaliso u kampu Valdaliso gdje možete pohađati ronilačke tečajeve na raznim jezicima.

Poreč je jedan od posjećenijih gradića u Istri. U vrhuncu sezone broj stanovnika se popne i do 100.000. Stoga, svi koji traže puno zanimljivog sadržaja na svom odmoru, neće ostati razočarani Porečom. Partijaneri će se oduševiti ljetnim glazbenim festivalima Rise Up Poreč Music Festival i Club MTV Europe Summerblast koji dovode najveće svjetske zvijezde pop i elektronske glazbe. Kroz cijelo ljeto, od lipnja do rujna, se održava i Poreč Open Air - Festival of life, ulični festival koji se sastoji od uličnih performansa, cirkusa, kina na otvorenom i koncerata tribute bendova poznatih svjetskih grupa.

No, u Poreču nije sve samo u partijanju. Grad se diči i bogatom kulturnom baštinom. Posjetite Eufrazijevu baziliku, sagrađenu u 6.stoljeću, specifičnu po svojim bizantskim karakteristikama. Vrijednost Eufrazijeve bazilike je prepoznao i UNESCO 1997. kada ju je proglasio Svjetskom kulturnom baštinom. Uz baziliku, u šetnji centrom grada razgledajte fragmente Neptunovog i Velikog hrama; Marafor – rimski forum i srednjovjekovne zidine kojima je grad opasan.
Ako želite odsjesti u Poreču pogledajte našu ponudu smještaja u tom gradu.

Za razliku od Poreča, Novigrad je uspio sačuvati svoju mirnu mediteransku atmosferu zbog koje je idealan za sve one koji se žele odmoriti na svom ljetnom putovanju.
Ipak, to što je miran gradić, nikako ne znači da mu manjka sadržaja, pogotovo ljeti. Krajem lipnja ili početkom srpnja održava se Parkfest, glazbeni festival koji se održava u nekoliko novigradskih parkova. Za okus lokalnog života posjetite Novigrad sredinom kolovoza kada se tri dana održava gradska fešta, Fešta svetog Pelagija, zaštitnika grada. Slušajte koncerte na otvorenom, sudjelujte u lokalnim igrama, jedite lokalne riblje specijalitete.

Zanimljive su i neobične manifestacije Večer uličnih čarobnjaka, odnosno uličnih umjetnika koji prolaznicima na Velikom trgu pokazuju svoje vještine, i Astro party Lunasa koji se održava 1. kolovoza, kada su nekoć Kelti slavili Lunasu – prvi dan ljeta. Te se večeri gasi ulična rasvjeta, projektiraju se fotografije nebeskih tijela na gradski zvonik, može se kupiti astrološki suvenir ili motriti nebo sa teleskopom.

4. dan – Pula


Ovaj 3 000 godina star grad najveći je u Istri i najpoznatiji po svojoj areni. Najočuvaniji primjer antičkog graditeljstva, Pulska Arena, odnosno amfiteatar, još se koristi za velike ljetne koncerte hrvatskih, ali i svjetskih zvijezda. Osim ove impozantne građevine šetnjom kroz centar grada ćete susresti još spomenika iz rimskog doba kao što su Herkulova vrata, Dvojna vrata, Augustov hram ili Slavoluk Sergijevaca koji Puli pridaju jedinstveni antički šarm.

Djeca, ali i odrasli će uživati u pulskom Akvariju, 3 kilometra udaljenom od samog centra, na austrougarskoj utvrdi Verudela u istoimenoj uvali. Osim što možete vidjeti više od 200 vrsta različitih morskih životinja (od vrsta koje nastanjuju Jadran do onih tropskih) i naučiti ponešto o njima svakako posjetite i Centar za oporavak morskih kornjača koji se nalazi u sklopu Akvarija čiji se djelatnici brinu o tim izrazito ugroženim životinjama. Ako želite naučiti više o moru i morskom svijetu, možete se prijaviti na brojne radionice koje Centar organizira.
Nakon druženja s morskim životinjama, vrijeme je za osvježavanje na Havajskoj plaži nedaleko od samog Centra. Plaža je zbog kratkog plićaka idealna za obitelji s malom djecom. U blizini je i plaža Histria, nagrađena Plavom zastavom. Također je pogodna za obitelji s malom djecom zbog velikog hlada i različitih sadržaja.

Rezervirajte apartman ili sobu u Puli i istražujte bogatu antičku baštinu ovog grada.

5. dan - Nacionalni Park Brijuni


Samo 8 kilometara od Pule smjestili su se veličanstveni Brijuni, skupina od 14 otoka i otočića koja je 1983. proglašena nacionalnim parkom. Ukrcajte se na brod u Fažani i stići ćete za samo 15 minuta na Brijune. Nacionalni park Brijuni nudi pregršt sadržaja za posjetitelje svih profila. Na Brijunima se nalazi Safari park u kojem uz egzotične ljame, zebre i nojeve možete vidjeti indijskog slona, kojeg je indijska državnica Indira Ghandi poklonila jugoslavenskom državniku Titu.
Brijune premrežavaju biciklističke i pješačke staze koje uz stručno vodstvo možete istraživati od listopada do svibnja dok oni koji žele samostalno istraživati mogu pješačiti ili biciklirati Stazom pozitivnih vibracija uz zvukove gitare i klavira. Ljubitelji arheologije u formi se mogu prijaviti na četverosatni obilazak povijesnih znamenitosti. Od bizantskog kastruma do crkve sv. Germana iz 15.stoljeća upoznavati ćete bogatu prošlost ovih otoka.

Savjet za putovanje
Možete se okupati u uvali Verige gdje se nekoć nalazila rimska vila, čiji se ostaci još uvijek mogu vidjeti i posjetiti.

6. i 7. dan - središnja Istra: Pazin, Motovun i Hum

Motovun

Pomalo vam dosađuju ljetne gužve i vrućine? Istra vas poziva u svoju unutrašnjost koja zadivljuje posjetitelje zelenim brdima sa starim utvrdama, malenim gradićima (Hum – najmanji grad na svijetu se nalazi tamo) i šarmantnim vinogradima. Uz to, Središnja Istra je pravi raj za gurmane – tamo se proizvodi vino momjanski muškat, a u šumama rastu tartufi svjetske reputacije.

Ljubiteljima sporta i avanturistima preporučujemo Pazin i njegovu okolicu. Ispod Pazinskog kaštela iz 10. stoljeća se nalazi Pazinska jama koja u svojoj ponudi sadrži čak 3 zip line-a. Možete se spustiti i na dno jame koju možete razgledati uz stručnog vodiča. Ponesite duge rukave jer je temperatura u jami znatno niža od one vanjske (oko 15 stupnjeva) i sportsku obuću. Pazinska jama je otvorena za posjetitelje od 01.svibnja do 30. rujna.

Još jedna jama koju možete posjetiti je jama Baredine, 6 kilometara udaljena od Poreča. Ako želite razgledavati unutrašnjost jame, pripremite se na više od 200 stepenica za koje će vam trebati prikladna obuća. Samo razgledavanje traje oko 40 minuta.
Prije ili poslije obilaska jame razgledajte maleni muzej u kojem se nalazi izložba raznih arheoloških nalaza i u kojem možete saznati zanimljive činjenice iz povijesti speleologije.

Nakon puno razgledavanja, vrijeme je za predah. Upravo se zato oko same jame nalazi restoran, prostor za piknik, a najmlađi (i oni koji se tako osjećaju) mogu posjetiti farmu životinja gdje mogu vidjeti magarce, ponije, purane, guske i patke.

200 metara od same jame se nalazi zanimljiva izložba dvadesetak starih traktora i poljoprivrednih strojeva (Tractor Story). Napravljena je da se ukaže na važnost koju su ovi strojevi imali na početku 20.stoljeća za ovo područje čiji su se stanovnici isključivo bavili poljoprivredom. Izložba će biti zanimljiva i djeci.

Još dalje u unutrašnjosti se nalaze gradići Motovun i Hum.
Pitoreskni Motovun je postao svjetski poznat po Motovun film festivalu koji se održava svakog ljeta i predstavlja izbor iz najbolje svjetske kinematografije. Ovaj se gradić sa svega petstotinjak stanovnika nalazi na brdu stoga se pripremite na puno pješačenja. Ako ste autom, možete se parkirati na besplatnom parkingu ispod grada (treba šetati cca 1 km do grada uzbrdo) ili na parkingu na ulazu u grad koji se plaća.

Iako mali, Motovun, osim filmskog festivala, nudi mnogo sadržaja, pogotovo za one sklone avanturama. Jedinstvena se prilika pruža onima koji se odluče na paragliding na obroncima Motovuna, dok oni skloniji avanturama na tlu, mogu istraživati dvije pješačke (Motovun – Zamask i Zamask - Motovun) i tri biciklističke staze (Voćni put, Stara ferata, Veli Jože) oko Motovuna. Boravak u Motovunu neće biti potpun bez penjanja na gradski bedem i svjedočenju jednom od ljepših zalazaka sunca u Hrvatskoj.

Odvojite jedan dio dana za izlet u Hum, najmanji grad na svijetu sa svega 21 stanovnikom, dvije male ulice i nekoliko kuća. Boravak u Humu će vas u potpunosti vratiti u hrvatski srednji vijek kada je ovaj gradić bio središte glagoljaške kulture. O tom dijelu povijesti govore spomenici pisani na glagoljici koje možete pronaći u crkvi Marijinog Uznesenja i gradskom muzeju.
Osim titulom najmanjeg grada na svijetu, Hum se ponosi i svojim alkoholnim pićem – humskom biskom, koja se radi od bijele imele, komovice i četiri vrste trava.

Savjet za putovanje
Blizu Huma se nalazi gradić Buzet, poznat i kao grad tartufa. Ukoliko ste ljubitelj ove slasne delicije ili je naprosto želite napokon okusiti, svratite u rujnu u Buzet kada se održavaju Dani Tartufa. Osim tartufa, Buzet je zanimljiv i po svojim srednjovjekovnim utvrdama.




Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu jer:

  • dobivate ekskluzivne ponude
  • prvi saznajete za naše akcije
  • prvi uživate u našim pogodnostima

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Osim toga, kolačići se koriste za oglašavanje prilagođeno vama, kako na našoj stranici tako i izvan nje, preko pouzdanih partnera. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje svih kolačića.

U redu