Potreban noviji web preglednik

Vaš preglednik ne podržava novitete koje smo uveli! Preporučamo da ažurirate postojeći ili koristite neki drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
+385 21 456-456
Pon - Pet
08:00h - 16:00h

11 zabavnih činjenica koje niste znali o Hrvatskoj

Print Objavljeno: 10.6.2016.
11 zabavnih činjenica koje niste znali o Hrvatskoj


Hrvatska je poznata po prekrasnim krajolicima, beskrajno plavom moru i raznovrsnim gastronomskim delicijama i specijalitetima. Osim prirodnih ljepota, postoje i brojne znamenitosti i izumi koje su Hrvati osmislili, a koriste se i dan danas diljem svijeta. Donosimo vam jedanaest zabavnih činjenica o zanimljivostima iz bogate hrvatske povijesti.


1. Kravata

Kravata je modni detalj koji su izvorno nosili hrvatski vojnici u Francuskoj u 17. stoljeću u posjetu tadašnjem francuskom kralju Luju XIII. kojemu se izuzetno svidjela i dao ju je izraditi. Kasnije je postala trend koji se razvio u današnji oblik kravate.

2. Dalmatinac

Ova svjetski popularna pasmina izvorno je dobila ime u Dalmaciji. Bijeli psi sa crnim točkicama – dalmatinci, dobili su ime po Dalmaciji, a danas su poznati po crtanim filmovima 101 Dalmatinac.

3. Otoci

Hrvatska je zemlja koju krasi jedna od najrazvedenijih obala na svijetu i broji 1246 otoka, otočića i hridi od kojih je naseljeno njih svega 48. Rezervirajte smještaj na Braču ili nekom drugom popularnom hrvatskom otoku i otkrijte ljepotu razvedene hrvatske obale.

4. Sunčani sati

U Hrvatskoj je izmjereno 2715 sunčanih sati što je više nego u Sidneyu u Australiji. Jedan od najsunčanijih otoka je i otok Hvar koji je idealan za godišnji odmor ljeti, ali i van sezone.

5. Nikola Tesla

Slavni svjetski znanstvenik koji je promijenio svijet svojim revolucionarnim izumima rođen je u Hrvatskoj, 10. srpnja, 1856. u Smiljanu.

6. Kemijska olovka

Slavoljub Penkala izumio je mehaničku olovku – penkalu 1906. godine u svojoj tvrtki TOZ koja i danas postoji i to u Zagrebu.

7. Katedrala Sv. Duje

Najstarija katolička katedrala na svijetu je katedrala Sv. Duje u Splitu, izgrađena prije više od 1700 godina kao mauzolej caru Dioklecijanu. Unikatni zvonik počeo se graditi u 13. stoljeću, a završen je u 16. stoljeću.

8. Tartufi

Najveći tartuf na svijetu 1999. godine pronađen je u Istri – bijeli tartuf koji je tada završio u Guinessovoj Knjizi Rekorda. Osim Italije i Španjolske, Hrvatska je pri vrhu zemalja najbogatijih tartufima.

9. Ruđer Bošković

Slavni hrvatski znanstvenik i revolucionar Ruđer Bošković predložio je postavljanje 5 koncentričnih zaštitnih željeznih traka na kupolu Bazilike sv. Petra u Rimu koje su do danas zaslužne za očuvanje dragocjenih djela umjetnika Michelangela.

10. Daktiloskopija

Ivan Vučetić izumio je danas neophodnu tehniku u kriminalistici, ali i drugim djelatnostima – identifikaciju po otisku prsta.

11. Psihologija

Sve do danas je pronađeno i potvrđeno da je prvi put riječ psihologiju upotrijebio Marko Marulić (1450. - 1524.) u svome književnom djelu Psichiologia de ratione animae Humanae.




Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu jer:

  • dobivate ekskluzivne ponude
  • prvi saznajete za naše akcije
  • prvi uživate u našim pogodnostima

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Osim toga, kolačići se koriste za oglašavanje prilagođeno vama, kako na našoj stranici tako i izvan nje, preko pouzdanih partnera. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje svih kolačića.

U redu