Potreban noviji web preglednik

Vaš preglednik ne podržava novitete koje smo uveli! Preporučamo da ažurirate postojeći ili koristite neki drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
+385 21 456-456
Pon - Pet
08:00h - 16:00h

Split kroz godinu 1. dio | Proljeće i ljeto

Print Objavljeno: 14.4.2017.
Split kroz godinu 1. dio | Proljeće i ljeto

Split, "najlipši grad na svitu", nije zanimljiv posjetiteljima samo ljeti. Kroz cijelu godinu, od zime do ljeta, ovaj prekrasan grad na obali nudi bogate kulturne, zabavne i gastronomske sadržaje. Posjetite li Split izvan sezone, doživjet ćete autentičan splitski način života i prisustvovati raznim zanimljivim i raznovrsnim događajima.
Proljeće
Proljeće je godišnje doba kada se sve budi, pa i Split. Dolaskom toplijih i sunčanijih dana ljudi se izvlače iz zatvorenih prostora, iz kaputa se preoblače u prozračnu odjeću i što više vremena provode vani ispijajući kavu na Rivi i ostalim kafićima na otvorenom. Vikendom odlaze na brdo Marjan, dok hrabriji prve tople dane pozdravljaju kupanjem na gradskim plažama. Za one željne avanture, proljeće je zbog toplih i sunčanih dana idealno za izlete u prirodu. Možete planinariti na planini Mosor i okolnim brdima Kozjak i Perun. Naoružajte se planinarskom opremom i s puno vode. Kad se vratite u centar Splita, ne propustite različite manifestacije kao što su Praznik cvijeća koji se održava u svibnju u Dioklecijanovim podrumima i Vinski sajam koji se također održava u Dioklecijanovim podrumima. Ako želite osjetiti dašak tradicije, u samom centru, svake godine na dan 7. svibnja, možete iskusiti kako Splićani obilježavaju Dan Grada, odnosno sv. Duju.
Sv. Duje je zaštitnik grada Splita, jedan od krščanskih mučenika za vrijeme cara Dioklecijana. Svake godine Split organizira bogati program povodom dana svog zaštitnika. Program počinje vjerskom procesijom s moćima sv. Duje koja počinje iz katedrale sv. Duje, preko Rive pa sve do oltara na Trgu Franje Tuđmana gdje se održava svečana misa. Nakon mise slijedi fešta! Na splitskoj ribarnici, popularno zvanoj Peškarija, probajte tradicionalna jela, a nakon toga prošetajte do Rive i pogledajte što se sve od autentičnih hrvatskih proizvoda (od posuđa do igračaka za djecu) nudi na malom sajmu. Najpopularniji su drveni i pleteni proizvodi za sve uzraste, pa nema domaćice koja sebi ne kupi novu drvenu kuhaču baš na taj dan. U popodnevnim satima ne propustite Splitsku tombolu na Rivi, a pogotovo večernji koncert koji završava spektakularnim vatrometom.
Savjet
U proljeće na otvorenoj gradskoj tržnici, Pazaru, naslonjenom na zidine palače, uživajte u šarenilu sezonskog voća i povrća iz domaćeg uzgoja. Preporučujemo artičoke i divlje šparoge koje i sami možete brati po padinama Marjana od ožujka do svibnja.
Ljeto
Očekivano, ljeto u Splitu je razdoblje s najbogatijom turističkom ponudom. Gosti svih profila, od partijanera do kulturoholičara, naći će ponešto za sebe.
Filmofilima će biti zanimljiv Festival mediteranskog filma, popularna manifestacija koja već devet godina svakog lipnja nudi neponovljiv filmski doživljaj. Festival je poseban po tome što predstavlja premijere filmova iz mediteranskih zemalja od kojih većinu nije moguće pogledati u redovnoj kino distribuciji. Većina projekcija se održava u otvorenom ljetnom kinu Bačvice. Uz šum mora, miris borova i uz porciju kokica uživajte u najboljim filmovima svjetske kinematografije. O popularnosti i posebnosti ovog festivala puno govori činjenica da se godišnji odmori planiraju upravo u terminima održavanja Festivala.
Prvim danom ljeta, u Splitu se obilježava i Svjetski dan glazbe. Tom se manifestacijom priključio nizu ostalih država koje tako ukazuju na važnost glazbe u svakodnevnom životu. Ulaz na sve koncerte, koji su raštrkani na više gradskih lokacija, je besplatan. U lipnju se održava pučka fešta, Dani Radunice, jedne od najstarijih splitskih četvrti koja svojim uskim, kamenom popločanim uličicama očarava domaće i strane goste. Pridružite se lokalcima uz klapsku pjesmu, vino i srdele i uživajte u neponovljivoj atmosferi staroga Splita do ranih jutarnjih sati.
Mjesec srpanj je prepun glazbenih manifestacija, od najdraže partijanerske destinacije – festivala Ultra, Sana Sustipanske noći, festivala Etnoambient Salona u Solinu, do jedne od najposjećenijih međunarodno - scenskih manifestacija, Splitskog ljeta.
Bistro plavo more, predivne plaže, od pješčanih: Bačvice i Firule; od šljunčanih: Kašjuni, Ovčice i Žnjan; i velike vrućine, savršeni su uvjeti za održavanje jednog od najvećih festivala elektronske glazbe u Europi – Ultra Europe. Festival se održava svake godine sredinom srpnja na splitskom stadionu Poljud. Nakon Poljuda, Ultra seli na božanstvene otoke Brač, Hvar i Vis gdje uz koktele možete uživati u svjetskim hitovima. Ako se početkom srpnja s dolaskom večeri i ugodnijim temperaturama pitate gdje možete provesti večer, uputite se na Sustipan, mali poluotok nedaleko od centra grada, odakle puca pogled na cijeli Split. Tamo se održava glazbeni festival San Sustipanske Noći. Na dekicama pod zvijezdama i borovima uživajte u jedinstvenim glazbenim poslasticama koje vam nude najbolji hrvatski i strani izvođači. Nisu svi događaji u Splitu! U srpnju svratite do antičke Salone pokraj Solina i posjetite Etnoambient, festival etno glazbe gdje dvije noći možete uživati u očaravajućim zvucima tradicionalne glazbe u antičkom ambijentu.
Kulminaciju ljetne kulturne ponude predstavlja Splitsko ljeto, manifestacija koja traje od polovice srpnja do polovice kolovoza. Splitsko ljeto uključuje operu, dramu, balete, izložbe i koncerte klasične glazbe. Autentičnosti izvedbi doprinosi činjenica da ih se većina održava na splitskim povijesnim lokalitetima kao što su Peristil, Sustipan, Dioklecijanovi podrumi. Ako vas zanima kako zvuče opere talijanskih majstora na otvorenom, svakako nemojte propustiti ovaj kulturni događaj par excellence. Ljubitelji životinja će doći na svoje krajem srpnja kada se održavaju 4 ljetne noćne izložbe pasa.
U kolovozu nas preplavljuje dašak prošlosti. U Danima Dioklecijana, posvećenim legendarnom rimskom caru koji je sagradio palaču u samom središtu grada, imate priliku iskusiti drevnu prošlost, doba rimskih legionara, gladijatora i toga. Osim što možete probati drevne rimske specijalitete u Dioklecijanovim podrumima, možete svjedočiti i gladijatorskim borbama i navijati za svoga favorita.
Savjet
Ako želite razgledati povijesnu jezgru grada, ne zaboravite da je u vrijeme održavanja Splitskog ljeta taj dio Splita pun pozornica za manifestacije festivala pa se zato nekim ulicama danju uopće ne može proći, što je zapravo bolje za vas jer se ne preporučuje ljeti biti puno izložen suncu. Dan iskoristite za posjet jednoj od gradskih plaža gdje se možete skloniti pod hlad suncobrana ili drveća, a za večer isplanirajte obilazak gradskih znamenitosti.




Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu jer:

  • dobivate ekskluzivne ponude
  • prvi saznajete za naše akcije
  • prvi uživate u našim pogodnostima

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Osim toga, kolačići se koriste za oglašavanje prilagođeno vama, kako na našoj stranici tako i izvan nje, preko pouzdanih partnera. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje svih kolačića.

U redu