Potreban noviji web preglednik

Vaš preglednik ne podržava novitete koje smo uveli! Preporučamo da ažurirate postojeći ili koristite neki drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
+385 21 456-456
Pon - Pet
08:00h - 22:00h
Ned
14:00h - 22:00h

Putovanje Hrvatskom | Vrste prijevoza za različite vrste putnika

Print Objavljeno: 30.3.2018.
Putovanje Hrvatskom | Vrste prijevoza za različite vrste putnika


Vrstu prijevoza u Hrvatskoj najbolje je birati prema vrsti odmora koji ste isplanirali. Potrebe su ponešto drugačije ako putujete sami ili putujete s obitelji ili društvom, ako imate malo ili, pak, malo više vremena na raspolaganju, ako namjeravate posjetiti samo planirano ili ako želite istraživati i volite slobodu u organizaciji svojeg vremena. Donosimo vam pregled dostupnih vrsta prijevoza u Hrvatskoj kako biste lakše mogli usporediti njihove prednosti i nedostatke te odabrati onu koja vam najviše odgovara.


Zračni promet

Zagreb – Split: 45 minuta

Prijevoz zrakoplovom preporučujemo ako putujete sami ili u paru, nemate puno vremena i imate unaprijed isplaniran hodogram putovanja koji nije toliko fleksibilan.

Ako u Hrvatsku dolazite zrakoplovom, onda ćete vjerojatno sletjeti u jednu od sedam međunarodnih zračnih luka: Zagreb, Osijek, Rijeka, Pula, Zadar, Split ili Dubrovnik. Samostalno ili u suradnji s partnerima, nacionalna aviokompanija Croatia Airlines povezuje Hrvatsku sa svijetom. U turističkoj se sezoni broj međunarodnih letova povećava, a niz niskobudžetnih i ostalih avioprijevoznika uspostavlja izravne veze s najpopularnijim destinacijama na Jadranu, iako je brojka u porastu i izvan sezone.
Jednom kad sletite u neku od zračnih luka, do centra grada možete doći unajmljenim automobilom, taksijem, autobusom zračne luke ili javnim prijevozom. Najčešće postoje izravne veze s glavnim autobusnim kolodvorom pa se brzo možete prevesti do sljedeće destinacije. Iako je najpovoljnija opcija javni prijevoz, najpraktičnija je autobus zračne luke s obzirom na to da su polasci tih autobusa usklađeni sa slijetanjima zrakoplova.
Prijevoz zrakoplovom unutar Hrvatske najčešće se bira ako je potrebno, primjerice, brzo stići iz Dubrovnika ili Splita u Zagreb i obrnuto. Hrvatska ima specifičan oblik pa je Dubrovnik, najjužniji hrvatski grad, od Zagreba udaljen 600 km. Stoga, putovanje zrakoplovom na relaciji Dubrovnik – Zagreb može uštedjeti puno vremena.
Povoljnije cijene karata možete osigurati ako rezervirate unaprijed – za međunarodne letove i za letove unutar zemlje.
Zanimljivo je napomenuti kako manje zračne luke imaju otoci Lošinj, Krk i Brač.

Više informacija o međunarodnim zračnim lukama u Hrvatskoj: link

5 savjeta za let:
1. Kupite kartu dovoljno rano kako bi bila što povoljnija.Ponekad je potrebno rezervirati čak više mjeseci unaprijed.
2. Pametno pakirajte stvari i obratite pažnju na pravila o pakiranju za ručnu prtljagu kako ne bi bilo tužnih rastanaka od dragih stvari na aerodromu te maksimalnu težinu prtljage bez nadoplate.
3. Unaprijed pogledajte mogućnosti, raspored i cijene transfera kako bi vam slijetanje prošlo bez stresa.
4. Ne zaboravite pokupiti prtljagu, a u slučaju da se prtljaga zagubila, mirno i bez čekanja započnite rješavati situaciju s osobljem.
5. Ako je let dug, pokušajte odrijemati kako biste na odredište stigli odmorni i spremni za sve aktivnosti koje vas čekaju.



Željeznički promet

Zagreb – Split: 8 sati (brzi vlak)
Zagreb – Split: 6 sati (nagibni vlak)


Prijevoz vlakom preporučujemo ako putujete u grupi, imate vremena na raspolaganju i vaše putovanje nije nužno isplanirano do posljednjeg detalja, a i nemate živaca za ljetne prometne gužve.

Iako je željeznička mreža unutar zemlje razgranata i spaja velike udaljenosti, željeznički je promet spor – najčešće dvostruko sporiji od vožnje autobusom – ponajprije zbog same infrastrukture. Ipak, željeznički je promet pouzdan: većina vlakova dolazi na vrijeme, uredna je i čista. Međunarodne željezničke linije nisu uvelike zastupljene, ali postoje veze s Austrijom, Njemačkom, Mađarskom i Slovenijom.
Prednost je prijevoza vlakom mogućnost kvalitetnijeg odmora i veće udobnosti tijekom samog putovanja od onog u, primjerice, zrakoplovu ili autobusu, a prednost je i mogućnost prijevoza više prtljage, uključujući bicikle, te zaustavljanje u manjim, slabije poznatim mjestima. Upravo su ta mala mjesta idealna stajališta za velike avanture onih koji obožavaju otkrivati nove stvari i upoznavati različite dimenzije zemalja koje posjećuju, poput gradića i sela u Lici, Dalmatinskoj zagori itd.
Iako je u nekim vlakovima kartu moguće kupiti kod osoblja, preporučujemo kupovinu karte na samome kolodvoru kako bi se izbjegle bilo kakve neugodne situacije. Osim na šalterima, karte se mogu kupiti i preko interneta.

Za pregled voznog reda, ostalih informacija i kupovinu karata, posjetite stranicu https://prodaja.hzpp.hr/

5 savjeta za vožnju vlakom:
1. Kartu kupite ili u poslovnici ili preko interneta i provjerite ostvarujete li pravo na popuste.
2. Pronađite kupe za sebe, ako više volite biti sami, ili se pridružite nekome.
3. Iskoristite noćnu vožnju vlakom za spavanje kako biste na odredište stigli odmorni i spremni za sve aktivnosti koje vas čekaju.
4. Ponesite nešto za prizalogajiti i popiti jer u vlaku najčešće nemate to gdje kupiti.
5. Povratna je karta isplativija od jednosmjerne.



Cestovni promet

Autobusi

Zagreb – Split: 5 sati s uključenom pauzom od 20 minuta (A1)

Odaberite prijevoz autobusom ako ne želite dodatni stres uzrokovan vožnjom automobila, ako se želite opustiti i odmoriti i na cesti. Ako putujete sami ili u paru, jednostavnije je uživati u zajedničkom vremenu i tijekom prijevoza između točke A i točke B.

Autobusna mreža u Hrvatskoj trenutno je među najrazvijenijim vrstama prijevoza koja je često prvi izbor za međugradski i gradski prijevoz. Od međunarodnih do domaćih linija, autobusi s hrvatskih kolodvora polaze gotovo svake minute u velikom broju smjerova, i to po vrlo povoljnim cijenama. Locirani su u centru gradova, pristupačni su, prihvaćaju više prtljage i bicikle (uz nadoplatu), a većina autobusa nudi i besplatni WiFi i druge pogodnosti.
Kad je riječ o domaćem prometu, autobusi su najisplativija opcija jer su povoljni, relativno brzi i pouzdani. Primjerice, put od Zagreba do Splita autocestom A1 autobusom traje 5 sati s uključenom pauzom od 20-ak minuta na pola puta. Linijski su pokriveni svi dijelovi Hrvatske, a povezanost odražava i veliki broj putnika, pogotovo u blagdanskim i ljetnim mjesecima. U tim najprometnijim razdobljima godine svakako je preporučljivo unaprijed rezervirati karte. Međutim, dobro je znati kako je karte moguće rezervirati samo s polazišnih kolodvora, no neki autoprijevoznici omogućuju kupovinu karata za svoje linije preko interneta, neovisno o kolodvorima.
Vožnje autobusom malo su nezgodnije samo na otocima jer su linije rjeđe i kretanja organičenja, a u većim mjestima i gradovima postoje i dnevne i noćne linije pa bezbrižno možete planirati svoje aktivnosti.

Vozni red i informacije o svakom kolodvoru možete pronaći na njihovim stranicama, a ovdje donosimo poveznice na nekoliko najvećih autobusnih kolodvora u Hrvatskoj:
Zagreb
Split
Dubrovnik
Zadar

Ako u Hrvatsku stižete iz Poljske, svakako odaberite GlobTourist. Na raspolaganju su vam iznimno udobni, moderni, kvalitetni i sigurni autobusi kojima ćete bezbrižno doći do svoje destinacije.

5 savjeta za vožnju autobusom:
1. Kartu kupite u poslovnici, preko interneta ili napravite rezervaciju kako biste bili sigurni da će biti mjesta u željenom terminu.
2. Provjerite imate li pravo na popuste i za veću uštedu kupite povratnu kartu ako je moguće.
3. Ako je moguće, u ljetnim mjesecima putujte noću ili rano ujutro kako biste sunčani dan mogli iskoristiti na plaži, a ne u autobusu.
4. Obucite se slojevito jer klimatizacija u autobusu možda neće odgovarati vašim preferencijama.
5. Ponesite nešto za prizalogajiti i popiti i svakako odrijemajte ako uspijete.


Automobili

Zagreb – Split: 3 sata (A1)

Putovanje automobilom odaberite ako putujete s obitelji ili društvom i kućnim ljubimcem, ako volite imati potpunu kontrolu nad svakim kilometrom i svakom minutom svojeg putovanja i ako ste željni neplaniranih avantura.

Ako cijenite slobodu kretanja, volite krojiti vlastito vrijeme i držati sve pod kontrolom, onda je prijevoz automobilom prava opcija za vas. Za vožnju osobnog automobila u Hrvatskoj potrebne su vam važeća vozačka i prometna dozvola te dokaz o osiguranju vozila. U slučaju da dolazite nekim drugim oblikom prijevoza i namjeravate unajmiti vozilo (rent-a-car), dobro je imati i međunarodnu vozačku dozvolu te kreditnu karticu za polog. Bilo da u Hrvatsku dolazite vlastitim automobilom ili ga unajmljujete u rent-a-caru, na raspolaganju su vam odlične autoceste kojima se vozi uz naknadu, kao i brze državne ceste te gradske ceste koje su potpuno besplatne. Signalizacija je na cestama jasna i jednoznačna, a ceste su upisane u sve karte, pa je samo snalaženje putem jednostavno i lako, tim više ako vozite uz pomoć nekog navigacijskog sustava.
U većim su gradovima na raspolaganju i razni taksi prijevoznici. Cijene se razlikuju od prijevoznika do prijevoznika, a nerijetko imaju i aplikacije koje možete preuzeti pa svoj taksi prijevoz naručiti preko njih.
Put od Zagreba do Splita osobnim automobilom autocestom A1 trajat će oko 4 sata, a za to ćete vrijeme prijeći udaljenost od 409 km. U međuvremenu ćete možda poželjeti stati, predahnuti, a možda i ranije sići s autoceste te dio puta proći državnom cestom D8. U tom slučaju preporučujemo bajkoviti Skradin kao iznimno mjesto za odmor i predah u apsolutnom miru koji osigurava rijeka Krka s jedne strane i Jadransko more s druge strane. Nakon predaha u Skradinu, državnom cestom D8 nastavite prema Splitu i uživajte u predivnim prizorima beskrajnog plavetnila koje vas prati cijelim putem. Takav će put trajati nešto dulje od spomenuta 4 sata, ali definitivno se isplati.

Glavni cestovni pravci prema Jadranu:

Autocesta (A1)
• Zagreb – Split
• standardna autocesta
• cestarina se naplaćuje, a cijena ovisi o vrsti vozila i duljini dionice
• plaćanje gotovinom, karticama, u kunama ili stranim valutama, ostatak se vraća u kunama

Jadranska magistrala (D8)
• Rijeka – Dubrovnik
• popularna ruta duž obale s nezaboravnim pogledom na more
• dvotračna cesta s mnogo oštrih zavoja pa se preporučuje oprez ili, za manje vješte vozače, putovanje autocestom A1
• cestarina se ne naplaćuje


Istarski Y (ipsilon) (A8/A9)
• autocesta A8 (Matulji – Kanfanar) i autocesta A9 (slovenska granica – Kanfanar – Pula)
• autocesta (mjestimice poluatocesta) na najvećem hrvatskom poluotoku
• cestarina se naplaćuje samo na dionicama punog profila autoceste te u tunelu Učka

Ljeti su česte gužve na većim prometnicama, posebice vikendima i praznicima. Izvještaj o stanju na cestama na nekoliko europskih jezika možete pratiti na Drugom programu Hrvatskog radija (98,5 Mhz) svakih nekoliko sati.

Korisne informacije:
• pomoć na cesti: +38511987
• stanje na cestama: +38572777777, iz inozemstva: +38514640800
• u Hrvatskoj se vozi desnom stranom ceste
• benzinske postaje u većim gradovima i na glavnim prometnicama rade 24 sata dnevno, a ostale su otvorene od 7:00 do 19:00/20:00
• dopuštena razina alkohola u krvi je 0,5 promila, ali nikako se ne preporučuje
• zabranjeno je korištenje mobitela u vožnji
• svjetla su danju obvezna tijekom zimskog računanja vremena; tijekom ljetnog računanja vremena nisu obvezna, ali svakako se preporučuju

5 savjeta za vožnju automobilom:
1. Putujte odmorni, svježi i mirni. Ako je moguće, rutu podijelite sa suvozačem.
2. Ako putujete s malom djecom, ponesite im igračke i osigurajte zabavu te uvjete za san putem kako bi vožnja svima bila ugodnija.
3. Ako putujete s ljubimcem, nemojte zaboraviti na njegove potrebe i stajanja prilagodite njemu.
3. Pripremite se na dulja čekanja na ulazima i izlazima s autocesta te gužve na prilazima gradovima u ljetnim mjesecima.
4. Ako na put krećete vikendom, preporučuje se krenuti subotom navečer ili nedjeljom ujutro kad su temperature ugodnije.
5. Ako niste ljubitelj dugih čekanja i gužvi, a ne smeta vam malo sporija vožnja dvotračnom cestom, umjesto autocestom, do Jadrana se prevezite Jadranskom magistralom (D8).



Morski promet

Zagreb – Split: N/A :)

Najbolja i jedina opcija za sve koji žele stići na neki od jadranskih otoka, a da pritom ne veslaju sami. Ova vrsta prijevoza najčešće potpuno opušta i označava pravi početak odmora .

Osim zračnog, željezničkog i cestovnog prometa, Hrvatska ima i morski promet kojim dominiraju trajekti i katamarani sa svakodnevnim polascima iz većih jadranskih luka prema predivnim otocima te s jednog otoka na drugi. Kako se jadranska obala proteže na više od pet tisuća kilometara i uključuje više od tisuću otoka, brodski je promet dobro razgranat. Splitska i zadarska luka ubrajaju se među najprometnije putničke luke. Uz domaće linije, Hrvatska je svakodnevnim linijama povezana s Italijom te najčešćim linijama s Anconom i Barijem.

Trajekti mogu prevoziti sve od putnika i prtljage do bicikala i automobila. Neki od njih voze tijekom cijele godine, a neki samo u sezoni. Uglavnom povezuju obalu s otocima, ali postoje i linije koje povezuju otoke. Važno je provjeriti vozni red jer su učestalosti polazaka ovih trajekata i katamarana izvan sezone rjeđe. Ako trajektom planirate prevesti osobno vozilo, morate računati na ljetne gužve jer u vrhu sezone i vikendom čekanje na ukrcaj automobila može potrajati i nekoliko sati. Zato se preporučuje što raniji dolazak na pristanište.
Nacionalna brodska kompanija je Jadrolinija, a uz nju djeluje još nekoliko privatnih. Karte za brzobrodske linije u pravilu se prodaju na dan putovanja pa se u vrhu sezone preporučuje na vrijeme doći u luku i osigurati kartu. Preporučujemo i provjeru voznog reda i cijena unaprijed kako prilikom ukrcavanja ne bi bilo ni problema ni iznenađenja. Karte za Jadrolinijine trajekte i katamarane moguće je kupiti i preko interneta, ali i u poslovnicama Jadrolinije u svakoj od luka polaska. Važno je imati na umu da karte za trajekte kupljene preko interneta vrijede za bilo koji polazak trajekta na toj liniji na odabrani datum, ali ne jamče ukrcaj u odabrano vrijeme polaska. Međunarodne linije uključuju povezanost s Italijom, i to Trstom, Anconom, Barijem i Venecijom. U ove se talijanske luke može doći iz Zadra, Splita, Dubrovnika, Istre i, povremeno, nekih otoka. Hrvatska je s Italijom povezana cijelu godinu,a putovanje je potrebno rezervirati unaprijed.
Osim Jadrolinije, na raspolaganju vam je još nekoliko privatnih brodskih prijevoznika, kao i izletnički prijevoznici s različitim ponudama i cijenama.

5 savjeta za vožnju trajektom/katamaranom:
1. Kartu kupite ili u poslovnici ili preko interneta te unaprijed provjerite cijene za prijevoz dodatnog tereta.
2. Ako putujete noću, slojevito se obucite jer na trajektu može biti jako hladno.
3. Ako putujete danju i sjedite na palubi, namažite se kremom za sunčanje te zaštite kapom i sunčanim naočalama jer sunce zna biti iznimno jako usred dana.
4. Na trajektu/katamaranu možete kupiti piće i hranu pa se ne trebate brinuti ako zaboravite ponijeti bocu vode.
5. Ako prevozite automobil, na pristanište dođite dovoljno ranije kako biste se čim prije ukrcali i izbjegli duga čekanja na visokim temperaturama.


Korisne poveznice za servisne informacije pronađite i ovdje: link




Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu jer:

  • dobivate ekskluzivne ponude
  • prvi saznajete za naše akcije
  • prvi uživate u našim pogodnostima

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Osim toga, kolačići se koriste za oglašavanje prilagođeno vama, kako na našoj stranici tako i izvan nje, preko pouzdanih partnera. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje svih kolačića.

U redu