Potreben je novi spletni brskalnik

Vaš brskalnik ne podpira inovacije, katere smo uvedli! Priporočamo, da posodobite obstoječi ali uporabljate nekateri drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
+385 21 456-456
Pon - Pet
08:00h - 22:00h
Ned
14:00h - 22:00h

Top 6 razloga za obiteljsko putovanje u Hrvatskoj

Print Objavljeno: 12. 03. 20


Pročitajte top šest razloga zašto organizirati obiteljsko putovanje u 2021. godini te preporuke za nekoliko lokacija u Hrvatskoj za koje možda niste znali dosada, a za obitelj bi bile zabavne i poučne. Na vama je samo da se opustite dok čitate članak i da isplanirate idealan odmor za vašu obitelj u Hrvatskoj.

TOP 6 RAZLOGA ZAŠTO PUTOVATI S CIJELOM OBITELJI

Možda zbog svakodnevnih obveza ne uspijevate njegovati obiteljska druženja koliko biste htjeli. Za vikend je situacija ipak malo drukčija, no i to je kratko naspram vremena koje zaslužujete. Vrijeme je da to promijenite. Savjetujemo vam da organizirate putovanje s cijelom obitelji. To putovanje, ne samo da će pozitivno utjecati na vaš odnos, već će vam omogućiti da zaista uživate u dragocjenim trenutcima s vašim najdražim osobama, jer vas neće ometati svakodnevne obveze.

Pročitajte šest razloga zbog kojih ćete poželjeti organizirati obiteljsko putovanje odmah:

1. Putovanje zbližava obitelj -kako djeca porastu, tako će porasti i broj stvari koje možete raditi skupa na odmoru kao obitelj te postajete jedan pravi tim koji putuje i istražuje zajedno. Budući da nema žurenja na posao, u školu, na trening, imate priliku da skupa radite mnoge aktivnosti i povežete se.

2. Zajednički se educirate -obiteljska putovanja mogu biti i edukativna – razgledavanje muzeja i kulturnih građevina, edukativne šetnje gradom, razne radionice i tečajevi... Situacija i prilika je mnogo, a sigurno će vas svaka nešto naučiti.

3. Svako putovanje je jedna avantura -čak i ako kod kuće možda nekad niste otvoreni za neka nova iskustva, putovanja djeluju na vas tako da ćete poželjeti upisati taj tečaj ronjenja, isprobati windsurfing, popeti se do najvišeg vidikovca samo da biste vidjeli taj predivan zalazak sunca... Aktivnosti i avantura je nebrojeno, a još kada ih radite zajedno s vašom obitelji – neprocjenjivo.

4. Iskoristite vrijeme koje imate -možda zvuči kao pretmurna misao ali nikad ne znate što vam vrijeme donosi, a i djeca neće zauvijek biti djeca, otići će negdje na faks, imati svoje obitelji... Stoga: idealno vrijeme da organizirate obiteljsko putovanje je upravo sada!

5. Putovanja vas čine zdravijima -uhodane dnevne rutine, mnogi rokovi kojih se trebate držati, obavljanje svakodnevnih poslova koji vas iscrpljuju – sve navedeno, a vjerujemo i još mnogo toga, dovodi do gomilanja stresa. A putovanja vam pomažu da se rješite tog nagomilanog stresa i napokon se opustite i pobrinete za svoje zdravlje. Zapravo, pobrinete za zdravlje vaše čitave obitelji.

6. Putovati znači proširiti vidike -dolaskom u stranu državu djeca će vrlo rano uočiti da se ta ''druga'' zemlja razlikuje od njihove zemlje, bilo da se radi o hrani ili jednostavno, drugom jeziku. Oni će to shvatiti na ''svoj'' način, ali svakako će im otvoriti oči i postat će svjesni da postoje i druge kulture, koji su jednostavno ''drugačije''. Odlazak u drugu sredinu neće dobro djelovati samo na djecu, već i na odrasle. Zato, upoznajte nove kulture, probajte drukčiju hranu, poslušajte ''neobičnu'' glazbu... upijte nove kulture!

ZAŠTO ORGANIZIRATI OBITELJSKO PUTOVANJE U HRVATSKU?

Buzet, Istra

Mediteranska klima, kristalno čisto more, netaknuta priroda, gradovi prepuni poviješću, ukusna hrana.... trebamo li još nabrajati? Hrvatska je zanimljiva zemlja koja će vam sigurno pružiti sve što želite i trebate na vašem putovanju. Sada kada ste sigurni da zaista trebate organizirati obiteljsko putovanje u godini koja je pred nama, predložit ćemo vam nekoliko lokacija koje biste pri putovanju u Hrvatsku trebali posjetiti s obitelji, a možda do sada niste čuli za njih. Izdvojit ćemo i i nekoliko manifestacija i muzeja za koje smatramo da bi za obitelj bili poučni i zabavni.

NAJBOLJE LOKACIJE ZA POSJETITI S OBITELJI:

1. Brijuni – Safari park

Brijuni – Safari park

Ako želite ići tragovima dinosaura, antike i egzotične prirode, trebate se uputiti na Brijune. Otočje Brijuni sastoji se od 14 otoka (Galija, Kozada, Sv. Marko, Gaz, Okrugljak, Supin, Supinić, Grunj, Vanga (Krasnica), Pusti otok (Madona), Vrsar, Sv. Jerolim, Veliki Brijun i Mali Brijun), a dužina obale svih otoka zajedno je skoro četrdeset i sedam kilometara. Prvi tragovi ljudi na Brijunima sežu unazad čak tri tisućljeća prije Krista! Danas su najpoznatije povijesne građevine na Brijunima svakako rimski dvorac s termama, Venerin hram, Bizantski kastrum i crkva sv. Germana.

Brijuni su poznati i po tome što su hrvatski predsjednici oduvijek voljeli tu ljetovati. Trebalo bi istaknuti predsjednika Jugoslavije, Josipa Broza Tita, koji je u svojoj rezidenciji na Brijunima ugošćivao mnoge svjetski poznate osobe kao što su Sophia Loren, Elizabeth Taylor, princ Kambodže Sihanouk, egipatski predsjednik Gamal Abdel Nasser i još mnogi drugi. Jedna od atrakcija iz Titova vremena na Brijunima je sigurno njegov Cadillac, koji je stigao na Brijune 1953. godine, u kojem su se vozile mnoge zvijezde, a danas ga možete unajmiti ili se fotografirati u njemu.

No, ono što svakako trebate posjetiti na Brijunima je Safari park (jedini park takvog tipa u Hrvatskoj) koji se nalazi na sjevernom dijelu otoka imena Veliki Brijun. Safari je osnovan 1978. godine, prvenstveno kako bi Josip Broz Tito imao gdje smjestiti životinje iz egzotičnih krajeva koje je dobivao na poklon od mnogih državnika i političara, s raznih krajeva svijeta. Slonica Lanka, mnogima omiljena životinja u safari parku, je bila družica uginulog slona Sony. Stigli su kao poklon indijske premijerke Indire Gandhi, a slon Sony je u svoje vrijeme bio najveći indijski slon u Europi.
Ukrcajte se na turistički vlakić i upoznajte i ostale životinje poput ljame, zebre, paunova, goveda, magaraca, koza...

Mala napomena prije puta: u parku je zabranjeno hranjenje životinja.

Brijuni se nalaze na jugu poluotoka Istre,a do njih možete doći kratkom vožnjom brodom, otprilike petnaestak minusta, iz mjesta Fažane, kod Pule.

U slučaju da vam ovo nije bilo dovoljno da odlučite ići na Brijune, ovdje možete pročitati 4 razloga za posjetiti Brijune.


2. Vodeni parkovi

Vodeni park

Ako ste za malo zabave, preporučujemo odlazak u neke od vodenih parkova na hrvatskoj obali.

Razni tobogani, vodopadi i ostale atrakcije će biti zabavne za sve uzraste, kako za vašu djecu tako i za vas, sigurni smo. Naravno, često postoje dijelovi koji su prilagođeni manjoj djeci, gdje su pod budnim okom spasitelja i gdje se sadržaj primjeren njima, pa se svakako raspitajte u pojedinom parku za to.

Izdvajamo Čikat Aquapark u Malom Lošinju, Dalmatia Aquapark u Šibeniku, Aquacolors u Poreču te Istralandia u Istri.

Ovdje možete pročitati više o vodenim parkovima u Hrvatskoj.

3. Modra špilja na otoku Biševo i otoku Visu

Modra špilja

Na malenom otoku Biševu, nalazi se Modra špilja- špilja koja je zaista modre boje! Zvuči nevjerojatno, ali istinito je. Radi se o prirodnom fenomenu: na južnoj strani spilje nalazi se mali podvodni otvor kroz koji prolazi sunčeva sjetlost, koja se zatim reflektira od morsko dno i tako osvjetljava spilju plavom bojom. U spilji je zabranjeno kupanje, a pristupiti joj možete turističkim brodićima na koje se ukrcajete u blizini.

Napomena: preporučuje se posjetiti špilju između 10 sati ujutro i 2 sata popodne, jer su tada boje najintenzivnije.

Ako idete vidjeti Modru špilju, preporučamo vam i da ostanete nekoliko dana na otoku Visu, koji vam, osim predivnih plaža, skriva i bogatu povijest u svojoj unutrašnjosti. Naime, za vrijeme Jugoslavije, otok je bio vojna utvrda te je bio zatvoren za strance dugi niz godina. Zbog toga se danas na otoku nalaze mnogi podzemni tuneli i prostorije, tuneli za zaklon ratnih brodova itd. Ne propustite pronaći ture koje uključuju i posjete tim vojnim objektima.

Ako želite ići samo do Modre špilje, to možete u sklopu jednodnevnih izleta koji se nude iz mjesta u blizini (Hvar, Split, Trogir..), a ako želite istražiti i otok Vis, onda možete doći do Biševa raznim rent-a-boat uslugama s Visa.

Do otoka Visa možete doći redovnim trajektnim linijama iz Splita (vožnja traje dva sata i dvadeset minuta). Pročitajte ovdje 4 razloga za posjetiti otok Vis.


4. Pješčane plaže na otoku Rabu

Otok Rab

Otok Rab je idealan otok ako idete s djecom na odmor. Pitate se zašto? Zato što se na otoku nalazi oko čak trideset pješčanih plaža. Idealne su za igranje djece u moru i na pijesku, a jedna od najpoznatijih je Rajska plaža u mjestu Lopar, koja je nerijetko uvrštavana na popise najljepših plaža.

Rab je i jedan od najzelenijih otoka, njegova šuma Dundo tj. šuma zimzelenog hrasta crnike proglašena je čak botaničkim vrtom. Diljem cijelog otoka protežu se pješačke i biciklističe staze, ukupne duljine više od 100 kilometara, tako da, ako se umorite od kupanja, igranja i sunčanja na predivnim plažama, možete svi iznajmiti bicikle i zajedno istraživati cijeli otok.

Do otoka Raba možete doći trajektnom linijom, koja funkcionira cijelu godinu, iz mjesta Stinica kod Senja (otprilike dva sata vremena vožnje automobilom iz Rijeke ili Zadra) do mjesta Mišnjak na Rabu (vožnja traje petnaest minuta).

Pogledajte ovdje kojih smo 15 pješčanih plaža u Hrvatskoj, uvrstili među one idealne za obitelji s djecom.


MANIFESTACIJE I MUZEJI KOJI ĆE ZANIMATI CIJELU OBITELJ

1. Smjena Dioklecijanove straže u Splitu

Dioklecijanova palača

Vratite se u vrijeme cara Dioklecijana i Rimskog carstva. Svaki dan, za vrijeme turističke sezone, u dvanaest sati, na Peristil (središnji trg Dioklecijanove palače) izlaze car Dioklecijan i njegova carica Priska, u pratnji straže i održe kratki govor, a mnogobrojni posjetitelji oduševljeno pozdrave cara. Plus, kroz cijeli dan imate prilike i fotografirati se sa stražarima u Dioklecijanovoj palači. Zanimljiv razlog da posjetite Split, zar ne?

Dioklecijanova palača UNESCO-ov je spomenik baštine (uvrštena je 1979. godine). Dao ju je sagraditi rimski car Dioklecijan u 4. stoljeću, kao kombinaciju vojnog logora i luksuzne vile i sadržavala je sve potrebno za život dostojan jednog cara. Sjeverni dio palače bio je namijenjen za vojsku i poslugu, a južni dio za cara i njegove odaje. Cijela palača je opasana zidinima i uvtrđena bedemima. Prošetajte ulicama palače, okružite zidine i vrata, posjetite Vestibul, Jupiterov hram... prepustite se uživanju u ovoj jedinstvenoj rimskoj palači.

Ako ste fan planetarno popularne serije Game of Thrones, moramo vam još nešto otkriti. U Splitu, a i na još nekoliko lokacija u Hrvatskoj, se snimala serija – stoga, definitvno pogledajte ponovno seriju prije dolaska u Hrvatsku jer ćete željeti pronaći sve te destinacije. Za Split ćemo vam samo napomenuti da obavezno posjetite podrume palače! P.S. U Splitu se nalazi i muzej Game Of Thrones.

Split je izvrsno povezan s ostatkom Hrvatske (udaljen je od Zagreba pet sati vožnje automobilom), tako da možete doći automobilom, avionom, autobusom (a povezan je i trajektnom linijom s Italijom).

Više o lokacijama, gdje se snimala serija Game of Thrones, pročitajte ovdje.

Donosimo vam vodič za Split, za ljeto i zimu.


2. Borbe gladijatora u pulskoj Areni

Spectacvla Antiqva - gladijatori u pulskoj Areni

Doživite stari Rim u srcu Pule. Za vrijeme ljetnih mjeseci (od sredine lipnja do sredine rujna) u pulskoj Areni se održavaju prave borbe gladijatora Spectacvla Antiqva. Borci su polaznici pulske gladijatorske škole Spectacvla Gladiatoria. Takvih škola je u Europi samo desetak, a ovi nagrađivani pulski gladijatori osigurat će vam autentični doživljaj borbe.

Spectacvla Antiqva - gladijatori u pulskoj Areni photo by Roberto Bilić

Gladijatori su bili borci za vrijeme starog Rima, većinom robovi koji su primarno obučavani za gladijatorsku borbu kratkim mačevima i kopljima. Prolazili su strogi režim prehrane i treninga kako bi bili što spremniji na borbu. Glavni cilj gladijatorskih borbi bila je zabava pučanstva, a gledatelji su ih mogli besplatno pogledati, jer u starom Rimu je zabava bila osigurana za cijelo pučanstvo, i bogate i siromašne (''Kruha i igara'').
Pulska Arena izgrađena je tijekom 1. stoljeća, a legenda kaže da je car Vespazijan dao sagraditi velebnu Arenu u čast svoje ljubavnice, Puljanke Antonije Cenide. Eliptičnog je oblika, u sredini je ravni prostor koji je služio kao borilište, a okolo su kamene stepenice i galerije za gledatelje. Danas je to najveći spomenik antičkog graditeljstva u Hrvatskoj (6. po veličini u svijetu).

Ako želite istražiti Istru, preporučamo vam da pročitate ovaj članak.

Pula se nalazi na otprilike tri sata vožnje automobilom od Zagreba, i na otprilike jedan sat i trideset minuta vožnje od Rijeke. Također je jako dobro povezana s ostatkom Europe, zračnim i autobusnim prijevozom.


3. Muzej Apoksiomena na otoku Lošinju

Muzej Apoksiomena, Apoksiomen, photo by Dorotić / Bosnić

Muzej Apoksiomena je muzej koji je u potpunosti posvećen samo jednom eksponatu. Radi se o brončanom kipu, koji predstavlja mladog atletu, imena Apoksiomen. Brončani kip je nađen u potpunosti slučajno, u podmorju u blizini otoka Lošinja, a pronašao ga je turist iz Belgije još 1997. godine. Trebale su još dvije godine da se izvadi iz mora (1999. je izvađen) te je prošlo još sedamnaest godina (šest godina je bio na restauraciji i deset godina je bio na posudbama u mnogim važnim svjetskim muzejima kao što su Louvre, British Museum, J.P Getty Museum) do otvorenja jedistvenog kulturnog prostora – Muzeja Apoksiomena, u palači Kvarner, u centru Malog Lošinja. Muzej je u potpunosti prilagođen i osmišljen za Apoksiomena, te osim samog kipa, sadrži mnogo popratnog i interaktivnog sadržaja, zanimljivog za sve uzraste. Sam kip, visine 192 cm i težine 308 kg, nalazi se u takozvanoj Bijelog sobi, na vrhu Muzeja. U Žutoj sobi, nalaze se svi članci koji su u medijima izašli nakon njegovog otkrića do otvorenja Muzeja, naravno, ima ih mnogo, jer je ovaj nalazak bio iznimno medijski popraćen, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj.

Posjet ovom muzeju, Apoksiomenova ljepota i vrijednost vas sigurno neće ostaviti ravnodušnima.

Do Lošinja možete trajektom preko Cresa ili iz Zadra, a postoji i redovita katamaranska linija Malog Lošinja sa Rijekom i Cresom. Otok Lošinj također ima aerodrom, ali samo za manje zrakoplove.

Pročitajte ovdje više o obiteljskom odmoru na obalama otoka Lošinja.

4. Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini

MKN izvana, photo by Damir Fabijanić

Dolazite li u Hrvatsku automobilom i prolazite preko sjevera Hrvatske, svakako se uputite u Krapinu, udaljenu samo jedan sat vožnje iz Zagreba.

Krapina se nalazi u Hrvatskom zagorju, a zasigurno je najpoznatija po tome što su tu pronađeni ostaci pračovjeka. Krapinski pračovjek (Homo sapiens neanderthalensis), otkriven je 1899.godine. Nađeno je oko devet stotina ljudskih kostiju, što je zapravo najveća zbirka kostiju neandertalskog čovjeka pronađena na jednom mjestu. Radi se o nekoliko desetaka individua različitog spola i starosti od 2 do 27 godina.

MKN stalni postav, photo by Damir Fabijanić

Muzej krapinskih neandertalaca poznat je diljem svijeta, ne samo zbog iznimno važnog nalazišta, već i zbog multimedijalnog načina prezentacije tog otkrića. Radi se o muzeju u kojem ćete doživjeti ne samo vizualno iskustvo, već ćete reagirati sa svim osjetilima i zaista ćete imati osjećaj da ste otputovali u svijet neandertalaca. Tako se na samom ulazu muzeja čuje rika životinja i glasanje neandertalaca, zatim slijedi put koji će vas voditi kroz geološku prošlost zemlje sve do pojave prvih ljudi, do pojave neandertalaca i krapinskog pračovjeka, čije je stanište hiperrealistički prikazano. Okrit ćete mnogo, ne samo o pračovjeku, već i o kulturi i okolišu tog vremena. Zaista, nezaboravno iskustvo i za djecu i za odrasle.

MKN stalni postav, photo by Damir Fabijanić

Želimo vam ugodan boravak u Hrvatskoj!

Zahvaljujemo se na ustupljenim fotografijama:
Muzej krapinskih neandertalaca
Spectacvla Antiqva
Muzej Apoksiomena




Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu ker:

  • dobite ekskluzivne ponudbe
  • prvi izvedite za naše akcije
  • prvi uživajte v naših ugodnostih

Te spletne strani uporabljajo piškotke v cilju zagotavljanja zadovoljstva kupcev in funkcionalnosti. Hkrati se piškotki uporabljajo tudi za Vam prilagojeno oglaševanje na naši strani ter tudi na zanesljivih partnerskih straneh. Več o piškotkih in o tem, kako jih uporabljamo, preberite tukaj . S klikom na gumb 'V redu' se strinjate z uporabo vseh piškotkov.

Vredu