Potreben je novi spletni brskalnik

Vaš brskalnik ne podpira inovacije, katere smo uvedli! Priporočamo, da posodobite obstoječi ali uporabljate nekateri drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
+385 21 456-456
Pon - Pet
08:00h - 22:00h
Ned
14:00h - 22:00h

Top 10 razloga zašto biste trebali putovati s bebom

Print Objavljeno: 28. 02. 20

Treba li putovati s bebama, ako se oni toga neće ni sjećati? Pitanje je koje se mnogi roditelji pitaju. Razumno je da svaki roditelj želi da se dijete sjeća putovanja, ali to ne znači da putovanja neće ostaviti utiska na njih. Naravno, imat ćete mnoštvo fotografija koje ćete im moći pokazati i priča koje ćete im moći ispričati. No, to nije jedino pitanje koje muči roditelje. Tu su još svi mogući problemi i pitanja poput: Što ako dijete bude plakalo za vrijeme cijelog leta? Što ako ne bude moglo spavati? Što ako se razboli? Sve su to mogući scenariji putovanja s bebama, ali dosta ljudi tvrdi da im je čak bilo lakše putovati s djecom prije nego što su navršili jednu godinu, nego nakon što su postali malo stariji.
Donosimo vam deset razloga zašto je dobro putovati s bebama i zašto mislimo da putovanja s bebama treba prakticirati. Pa krenimo:

Top 10 razloga zašto putovati s bebama:

Mnoge aviokompanije dopuštaju djeci ispod dvije godine da lete besplatno

1. Lete besplatno: mnoge aviokompanije dopuštaju djeci ispod dvije godine da lete besplatno. No, naravno da to ovisi o aviokompaniji i nije pravilo, pa će neke aviokompanije možda od vas zahtijevati da ipak platite neke naknade, primjerice takse. Djeca ispod dvije godine u avionu ne dobiju svoje sjedalo, već trebaju sjediti vama u krilu ili pak dobijete mjesto s kolijevkom (no, imajte na umu da je broj tih mjesta veoma ograničen). Također, ako let nije prepun, možda vam se posreći da je sjedalo do vas slobodno te se možete i njim poslužiti prilikom leta.
Naravno, avioni nisu jedina prijevozna sredstva koja nude povlaštene ili besplatne karte za bebe, svakako provjerite sve opcije prilikom organiziranja putovanja bilo avionom, vlakom ili autobusom.

2. Bebe puno spavaju: ovo će vam posebice značiti ako vaš let duže traje. Kada prođe proces prilagodbe na novu okolinu, sigurni smo da će se dijete opustiti i zaspati, a to daje i vama šanse da uspijete odspavati na neko vrijeme, dok traje let. No, spavanje nije samo ''plus'' što se tiče trajanja putovanja. Tijekom dana će vaša beba također dosta spavati, pa su šanse za kvalitetno razgledavanje grada ili prilika za duži ručak, također veće.

Pozitivna strana dugog leta: bebe puno spavaju

3. Možete ih svugdje ponijeti: možemo čak reći da su prenosive. Da, dobro ste pročitali, prenosive, znači da na stvarno velik broj mjesta mogu ići s vama. Posebice, ako ste kao način nošenja bebe prihvatili nosiljku (front-pack baby carrier). Tako ako idete u razgledavanje grada, koristite nosiljku i uskoro ćete shvatiti da se možete kretati skoro kao i da ste bez djeteta. S velikim, nespretnim, kolicima bi vam sigurno bilo dosta teže kretati se kroz gužve, uskim ulicama ili stepenicama.

4. Lakše ih je imati na oku: ono što želimo reći je da stoje na mjestu gdje ih stavite- za razliku od starije djece, na kojima uvijek trebate imati ''jedno oko''; trebate paziti da nekako sama ne otvore vrata i izađu, da što ne stave u usta, da gurnu prste u utičnicu, i tako dalje, situacije su brojne. Teško ih je kontrolirati kod kuće, na poznatom teritoriju i gdje ste sva moguće opasna područja zaštitili, a kamoli ovdje, gdje ni sami još ne znate iza kojeg sve ugla vreba opasnost.

5. Manje morate brinuti o obrocima: naravno, ovo ne znači da ćete pustiti da dijete bude gladno, već je jednostavno lakše. Što to znači? Pa bebe su većinom na majčinom mlijeku (što je zapravo i najzgodnije na putovanjima), a ako nisu, onda je i dalje lakše jer mu dajete određeno mlijeko na bočicu. Ne morate paziti na odabir restorana, odabir hrane, paziti je li ipak dijete pojelo previše grickalica, popilo previše sokova ili slično. Jednostavno je jednostavnije.

6. Lako ih je zabaviti: iako su tematski parkovi i ostala mjesta namijenjena za dječju zabavu zaista zabavna, pa čak i za roditelje, nemate potrebe posjetiti ih iti planirati putovanje oko njih. Imate veću slobodu kod odabira aktivnosti koje vas zaista zanimaju, nego što biste imali da putujete s malom većim djetetom. Primjerice, sada imate mogućnosti posjetiti taj muzej koji baš želite vidjeti, što bi u drugom slučaju bilo teže izvedivo.

7. Jer je to i za vas dobro: ne morate čekati da dijete napuni nekoliko godina kako biste krenuli putovati s djetetom. Vjerojatno ste prošli kroz proces prilagodbe na novo razdoblje života, a ako vas putovanja čine sretnima, zašto ne biste i sada putovali? Vi to zaslužujete. Također, ako imate sreće da ste na porodiljnom dopustu, možete iskoristiti ovo vrijeme za putovanje, jer kasnije će sigurno biti teže organizirati sve. Iskoristite ovo vrijeme za zbližavanje vaše obitelji.

8. Djeca koja putuju postaju ''odlični putnici'': što ranije počnete putovati s djetetom, prije će se naviknuti na promjene okoline i promjene ritma, te u konačnici i zavoljeti putovanja. Sigurno će vam svako sljedeće putovanje biti lakše, i vama i djetetu, a čak i samo jedno putovanje u godini će učiniti veliku razliku.

9. Djeca se uče navikavati na promjene
: iako je poznata sredina i ustaljen raspored, sigurna okolina za odrastanje, kako bi dijete kad naraste bilo samopouzdana osoba, otvorenih vidika, smatra se pozitivnim svako toliko maknuti ih iz njihove zone komfora. Tako će se naučiti nositi s promjenama na prirodan i lagan način.

10. Stvorit ćete uspomene koje će vam trajati cijeli život: možda (budimo realni, skoro pa sigurno) ćete na nekim putovanjima imati nekoliko nepredvidivih situacija s djecom, ali za par godina ćete se na njih smijati i shvatit ćete da upravo ta sjećanja s vaših zajedničkih putovanja cijenite najviše.

Uspomene koje traju cijeli život

6 lokacija u Hrvatskoj za posjetiti kad putujete s bebom

Aktivnosti koje ćete većinom raditi dok ste na putovanju s bebom su ''relax'' na plaži ili uz bazen, šetnje i razgledavanje grada i slično. No, poželjet ćete vjerojatno i posjetiti neka mjesta. Mi vam donosimo šest lokacija za posjetiti u Hrvatskoj dok putujete s bebom. Naravno, ne kažemo da ove lokacije ne možete posjetiti i kad su djeca malo veća, no to ipak mijenja dinamiku razgledavanja (možda ćete više vremena provesti hvatajući njih, nego što biste promatrali neko umjetničko djelo ili uživali u prirodi).



1. Arboretum Trsteno


Arboretum Trsteno

Za početak, znate li razliku između arboretuma i botaničkog vrta? Arboretum je zapravo uži pojam botaničkog vrta. To je vrsta botaničkog vrta gdje se uzgajaju najčešće drveća i grmlje, a sve biljke su (najčešće) sađene na otvorenom. Arboretumi su mjesta iznimne povijesne važnosti u Hrvatskoj, jer su nastali u sklopu plemićkih ili crkvenih posjeda, kao što su samostani ili ljetnikovci. U Hrvatskoj imamo tri arboretuma: Arboretum Lisičine, Arboretum Opeka i Arboretum Trsteno.
Arboretum Trsteno je zapravo najstariji europski arboretum. Datira s konca XV. stoljeća. Nalazi se na zaštićenom području, negdašnjem posjedu plemićke obitelji Gučetić-Gozze u Trstenu. Ujedno je i najstariji spomenik vrtne arhitekture u Hrvatskoj. Uživajte u šetnji predivnom prirodom i posjetite ljetnikovac, neoromantičarski perivoj, maslinik. Osim prirodne vegetacije alepskog bora, čempresa, hrasta medunca, imate priliku vidjeti i razno egzotično drveće s raznih dijelova svijeta.
Ako ste vi, ili neki član vaše obitelji, fan popularne serije Game of Thrones, priprema vam se prava poslastica. U Arboretumu Trsteno snimane su neke scene iz vrtova, palača i dvorca King's Landinga iz te popularne serije.
Do Arboretuma možete doći redovnim autobusom iz Dubrovnika ili automobilom za dvadesetak minuta.
Ovdje možete pročitati top 5 holivudskih filmskih lokacija u Hrvatskoj za koje možda niste znali.

2. Tvrdalj Petra Hektorovića

Tvrdalj Petra Hektorovića

Ako se nađete na otoku Hvaru, morate posjetiti ovaj poznati Tvrdalj iz 16. stoljeća u Starigradu. Tvrdalj ima zaista poseban izgled, izgleda kao spoj obrambene utvrde i ladanjske kuće ili vile. Ono po čemu je najviše poznat je njegov ribnjak s ciplima,oko kojeg se možete prošetati, a šetnju možete nastaviti i po perivoju. Cijeli Tvrdalj obiluje natpisima na latinskom, hrvatskom i talijanskom jeziku pa obratite pozornost i na njih.
Do Starigrada možete doći redovnim trajektnim linijama iz Splita,a vožnja traje oko dva sata. Pročitajte zašto je Starigrad jedna od najboljih europskih destinacija.

3. Morske orgulje – Zadar

Morske orgulje – Zadar

Šetnjom zapadnim dijelom zadarske rive doći ćete do kamenih stepenica koje vode u more, i odjednom ćete čuti neobičnu glazbu, koja će vas odmah očarati i činit će vam se kao da nije s ovog svijeta. Ne, ne radi s o nekom sviraču koji se skrio, već o morskim orguljama. Višestruko nagrađen projekt arhitekta Nikole Bašića. Glazba nastaje tako što zrak potisnut valom proizvodi zvuk u sviralama smještenima ispod šetnice, te izlazi kroz one rupice u profilu kamenih stepenica, za koje ste se sigurno pitali čemu služe. Čudnovato, zar ne?

Ako posjećujete Zadar, svakako posjetite i Pozdrav Suncu, projekt istog arhitekta, Nikole Bašića. Radi se o solarnim pločama kružno postavljenima na rivi, promjera 22 metra. Za vrijeme zalaska sunca, ploče počinju svijetliti u neobičnom ritmu. Uskoro cijeli zalazak poprima drugu dimenziju, glazba i svjetlosni efekti tvore jedinstvenu predstavu za oči i uši.
Više o Zadru, popularnoj destinaciji možete pročitati ovdje.

Pozdrav Suncu

4.Augustov hram u Puli


Augustov hram u Puli

Jednom kad se nađete na Forumu u Puli, ne smijete propustiti priliku da razgledate Augustov hram. Doduše, hram zrači svojom impozantnom ljepotom pa su šanse da ga ne ugledate minimalne. Hram je (kao što mu i samo ime govori) posvećen rimskom caru Augustu, što ga čini starijim od dvije tisuće godina. Tajna koja leži iza činjenice što je hram ovako očuvan i stoji još dan danas na svom izvornom mjestu, je ta što je za vrijem Bizanta pretvoren u crkvu, te nije bio metom rušenja i slično. Nemojte propustiti ulazak u Augustov hram – u njemu su danas izložene predivne antičke, kamene i brončane, skulpture.
Jednom kad ste u Puli, ne propustite priliku da istražite čitavu Istru – pogledajte ovdje kako provesti sedam dana u Istri, što vidjeti i što posjetiti.
Pula se nalazi na otprilike jedan sat i trideset minuta vožnje od Rijeke, i na otprilike dva sata od Trsta u Italiji. Također je jako dobro povezana zračnim i autobusnim prijevozom.

5. Galerija Meštrović u Splitu

Galerija Meštrović u Splitu

Hrvatska, zasigurno, ima velik broj istaknutih i priznatih umjetnika, no ime koje sigurno odskače od ostalih je Ivan Meštrović. Umjetnik koji je bio jedan običan dječak sa sela, a dogurao je do cijele Europe i do SAD-a. Jedna od najpoznatijih je skulptura ''Indijanci'', koja se nalazi izložena u Chicagu. Često je uspoređivan s velikim umjetnicima kao što su Michelangelo ili pak Rodin.
Galeriju Meštrović u Splitu, izgradio je Ivan Meštrović (u suradnji s arhitektima), kako bi bila njegova rezidencija i dom za mnoge skulpture. Objekt se sastoji od južnog zida s dva objekta, iznad kojih je šetnica (tip for travel: na toj šetnici možete uživati u fenomenalnom pogledu), vile i dviju radionica za klesanje. Gradnja je započeta 1931., a dovršena 1939. godine. Meštrović je 1952.godine cijelu rezidenciju poklonio narodu, sa željom da ona postane velebni muzej, što u konačnici i je zaista postala.U galeriji se danas nalaze neka od velikih umjetnikovih djela kao što su Psiha, Pieta, Job, Kiklop it. Stoga, ako želite osjetiti dašak svjetske umjetnosti u Splitu, svakako posjetite ovu galeriju.
Ulaznica za galeriju vrijedi i za ulaz u Kaštel, sakralno-umjetničku cjelinu, koja je nastala na mjestu koje je nekoć bilo imanje obitelji Capogrosso, a zahvaljujući Meštroviću, danas se sastoji od impozantnog trijema i crkvice sv. Križa. Kompleks također sadrži Meštrovićeve skulpture.
Šetnjom Splitom također možete naići na neke Meštrovićeve izložene skulpture, kao što su Grgur Ninski i Marulić.
Ovdje možete vidjeti nekoliko ideja za izlete iz Splita.

6. Arheološki muzej u Zadru

Zadar

Još jedna lokacija u Zadru, osim Morskih orgulja, koju zasigurno trebate posjetiti. U neposrednoj blizini rimskog foruma, u zgradi novijeg datuma, nalazi se Arheološki muzej Zadar. Muzej je po vrijednosti svojih eksponata jedan od najvrjednijih u Hrvatskoj. Osim bogatog stalnog postava, muzej sadrži i preparatorsku te restauratorsku radionicu. U prizemlju zgrade nalazi se stalni postav srednjovjekovne zbirke (arheološki ostatci iz razdoblja od sedmog do dvanaestog stoljeća,a najviše se tiču materijalne i duhovne kulture Hrvata), na prvom katu je stalni postav antičke zbirke (predmeti koji ilustriraju život u sjevernoj Dalmaciji u doba Rimljana), a na drugom katu je stalni postav prapovijesne zbirke (materijal iz kamenog i metalnog doba, od oko 10000 god. pr. Kr. do dolaska Rimljana)

Ne propustite posjetiti i Muzej ninskih starina i sv. Donat (raspitajte se o kupovini ulaznica koje uključuju i posjet muzeju i posjet sv. Donatu)
Ako imate dovoljno vremena na raspolaganju dok ste u Zadru, predlažemo vam da posjetite otok Ugljan, koji se nalazi na samo 25 minuta vožnje trajektom ili katamaranom iz Zadra. Ovdje pročitajte četiri stvari koje morate napraviti na otoku Ugljanu




Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu ker:

  • dobite ekskluzivne ponudbe
  • prvi izvedite za naše akcije
  • prvi uživajte v naših ugodnostih

Te spletne strani uporabljajo piškotke v cilju zagotavljanja zadovoljstva kupcev in funkcionalnosti. Hkrati se piškotki uporabljajo tudi za Vam prilagojeno oglaševanje na naši strani ter tudi na zanesljivih partnerskih straneh. Več o piškotkih in o tem, kako jih uporabljamo, preberite tukaj . S klikom na gumb 'V redu' se strinjate z uporabo vseh piškotkov.

Vredu