Potreban noviji web preglednik

Vaš preglednik ne podržava novitete koje smo uveli! Preporučamo da ažurirate postojeći ili koristite neki drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
+385 21 456-456
Pon - Pet
08:00h - 16:00h

Vikend u Hrvatskoj | 5 najboljih destinacija

Print Objavljeno: 9.2.2018.

Nemate više ideja za putovanje za produženi vikend? Zašto ne odaberete Hrvatsku? Hrvatska obala može biti idealna destinacija za nezaboravan vikend na moru.
Puna je različitih mjesta i gradova gdje možete pobjeći od stresa. Iskoristite 48 ili 72 sata svog vikenda na moru u Šibeniku, Zadru, Pelješcu, Splitu ili Nacionalnom parku Paklenica najbolje što možete!
Najbolje godišnje doba za vikend putovanje je proljeće ili jesen, kada je sezona na početku, odnosno kraju, pa tada nema gužvi i vrućina karakterističnih za vrhunac sezone u srpnju i kolovozu.
Inspirirajte se našim blog postom o pet najboljih destinacija za vikend u Hrvatskoj.


1. Šibenik


2 dana u Šibeniku: što vidjeti i raditi u Šibeniku?
Treći najveći grad u Dalmaciji za svoje goste čuva iznimnu povijesnu i kulturnu baštinu. Opasan je četirima tvrđavama: sv. Mihovil, Šubićevac, sv. Nikola i sv. Ivan s kojih se pružaju pogledi na grad i obližnje otoke,
Još jedna impresivna znamenitost koju ne smijete propustiti u svojem posjetu Šibeniku je renesansna katedrala sv. Jakova (dio UNESCO-ove svjetske kulturne baštine)karakteristična po svom prepoznatljivom izgledu i isklesanim glavama tadašnjih velikodostojnika na svojim vanjskim zidovima. Blizu šibenske katedrale nalazi se predivan samostanski vrt sv. Lovre koji je najljepši u proljeće kada sve biljke procvjetaju.
Da uživanje u zelenilu ovog vrta bude potpuno, sjednite u kafić koji se nalazi u sklopu samostanskog vrta i uz šalicu omiljenog čaja ili kave uživajte u pogledu.

Ako vam za istraživanje ovog renesansnog grada bude sasvim dovoljan jedan dan, iskoristite idući za izlet u nacionalni park Krka.
Jedan od najljepših nacionalnih parkova u ovom dijelu Europe iznenadit će vas netaknutom ljepotom svojih 7 vodopada, lijepo uređenim stazama za šetanje, arheološkim nalazištima i vidikovcima s kojih puca pogled na more i širu okolicu.

Svratite i u gradić Skradin gdje se nalazi ulaz u nacionalni park Krka. Od kulturnih znamenitosti preporučujemo da posjetite pravoslavnu crkvu sv. Spiridona, utvrdu Turinu iznad grada i Muzej grada Skradina koji sadrži malenu, ali vrijednu zbirku izložaka iz zanimljive i bogate skradinske povijesti. Kada ogladnite, u nekom od skradinskih restorančića probajte tradicionalni skradinski rižot koji je svojedobno pohvalio svjetski poznati chef Anthony Bourdain, dok ljubitelji vina mogu svratiti do vinarije Bibić koja već dugi niz godina proizvodi vrhunska crna vina.

Ako ste, pak, raspoloženi za jednodnevnu otočku avanturu, otisnite se od kopna i posjetite otoke Zlarin, Obonjan ili Prvić gdje se možete sasvim opustiti dok se sunčate na jednoj od plaža.

Gdje odsjesti u Šibeniku?
apartmani s pogledom na more
apartmani 100 metara udaljeni od šljunčane plaže
pet-friendly apartmani

2. Zadar


2 dana u Zadru: što vidjeti i raditi u Zadru?
Grad Zadar po svojoj ljepoti i povijesnim znamenitostima parira Splitu i Dubrovniku, ali je ostao na periferiji interesa gostiju.
Ipak, zadnjih se godina primjećuje veliki pomak, pogotovo nakon izgradnje Morskih orgulja ili jedinstvenog Pozdrava Suncu. U prilog tome govori činjenica da je Zadar 2016. godine odabran za najbolju europsku destinaciju prema portalu European Best Destinations.

Zadar je specifičan po jedinstvenoj mješavini različitih arhitekturnih stilova, počevši od rimskog Foruma, simbola grada – crkve sv. Donata izgrađene u bizantinskom stilu, do renesansnih tvrđava iz vremena Mletačke Republike. Vikend u Zadru dovoljan je za istraživanje svih njegovih kulturnih i povijesnih znamenitosti.
Prošetajte glavnom zadarskom ulicom Kalelargom, sjednite u neki kafić ili restoran i upijajte svakodnevni život lokalnog stanovništva.
Produžite do lučice Foša gdje možete vidjeti impozantna Kopnena vrata iz 1543. Na najzapadnijem dijelu zadarske obale, Istarskoj obali, nalaze se turističke senzacije: svjetlosna instalacija Pozdrav Suncu i Morske orgulje čiju glazbu proizvode valovi.
Odmorite se od razgledavanja grada u lijepo uređenom Perivoju kraljice Jelene. Ovaj prvi javni gradski park sagrađen je davne 1829. U sklopu parka nalazi se i lounge bar Ledena.

Ako imate još vremena, iskoristite ga za posjet Dugom Otoku na čijem se južnom dijelu nalazi nestvarno lijepa uvala, park prirode Telašćica.
Ovdje možete naći slana jezera, visoke stijene i, ako vam se posreći, dupine! Do Telašćice možete doći iz mjesta Sali na Dugom Otoku, ali i brodom ako dolazite brodskim prijevozom u organizaciji neke od turističkih agencija.

Gdje odsjesti u Zadru?
apartmani i kuće s bazenom
apartmani udaljeni 100 metara od šljunčane plaže
apartmani i kuće s pogledom na more

3. Nacionalni park Paklenica


Jednodnevni izlet u NP Paklenica: što vidjeti i raditi u NP Paklenici?
Nacionalni Park Paklenica drugi je najstariji nacionalni park u Hrvatskoj – ovo je područje 1949. proglašeno nacionalnim parkom, samo nekoliko mjeseci nakon Plitvičkih jezera.
Paklenica je neizbježna destinacija za ljubitelje aktivnog odmora. Planinarenje, pješačenje i bicikliranje najpopularnije su sportske aktivnosti među posjetiteljima.
Odmorite se od aktivnosti u restoranu koji se nalazi nadomak samog ulaza u park i blizu mora. Ako ste došli autom, možete parkirati na parkingu na ulazu u park za 10 kuna (1,35 €).
Ulaznica za park izvan sezone iznosi 40 kuna (oko 5 €), dok u sezoni iznosi 50 kuna (oko 6 €). Imajte na umu da NP Paklenica zadržava pravo izmjene cijena, stoga ih uvijek provjerite na službenim stranicama parka.
Ljubiteljima penjanja preporučujemo da posjete NP Paklenicu u travnju kada se održava Međunarodni susret penjača.

Svakako posjetite Manitu peć, jedinu špilju na teritoriju parka otvorenu za posjetitelje.
Tamo će vas dočekati vodič koji će vas u 30 minuta provesti kroz špilju i upoznati s njezinim zanimljivostima. No, uspon do nje malo je naporan (sat i pol vremena), stoga nemojte ići tamo ako niste u dovoljno dobroj formi.
Odjenite se prikladno jer se u špilji temperature spuštaju do 10 °C.

Odsjednite u obližnjem mjestu Starigrad koji je jedinstvena i pitoreskna kombinacija mora i gordih planina. Ako budete tamo u kasno proljeće ili rano ljeto, okupajte se na jednoj od plaža. Nacionalni park Paklenica samo je 45 minuta udaljen od grada Zadra pa, ako vam planinarenje i pješačenje dosade, odvojite jedan dan za izlet u Zadar.

Gdje odsjesti u rivijeri Paklenica?
apartmani 100 metara udaljeni od plaže
apartmani s pogledom na more
povoljan privatni smještaj u rivijeri Paklenica

4. Split


2 dana u Splitu: što vidjeti i raditi u Splitu?
Nijedan posjet Splitu nije potpun bez obilaska legendarne Dioklecijanove palače stare više od dva tisućljeća. Stara gradska jezgra skriva u svojim uskim uličicama šarmantne kafiće i restorane gdje možete probati ukusne dalmatinske specijalitete.
Ako ste raspoloženi za malo neobičniju pustolovinu, iskustite Room Escape Split u ulici Antuna Gustava Matoša 48, nedaleko od park šume Marjan. Obližnji gradić Omiš (udaljen samo 30 minuta vožnje autom) idealan je izbor za provesti dan pun fizičkih aktivnosti, od ziplinea nad kanjonom rijeke Cetine do raftinga na rijeci. U proljeće ili rano ljeto skoknite na trajekt ili katamaran do otoka Brača, Šolte ili Hvara i provedite dan kupajući se i odmarajući na suncu.

Gdje odsjesti u Splitu?
apartmani s pogledom na more
pet friendly apartmani
best buy apartmani

5. Pelješac


2 dana u Pelješcu: što vidjeti i raditi u Pelješcu?
Poluotok Pelješac nalazi se u Južnoj Dalmaciji, samo sat vremena vožnje autom od Dubrovnika. Ovaj 70 km dug poluotok prošaran malenim naseljima i okružen čistim kristalnim morem idealan je za potpuno opuštanje od stresa svakodnevice. Dok se vozite autom i divite valovitim brdima i zelenim vinogradima koji okružuju mjesta na Pelješcu, napravite stanku na nekoj od peljeških plaža.

Pelješac je specifičan po tome što se tamo nalaze jedne od najljepših pješčanih plaža u Hrvatskoj. Preporučujemo plažu u uvali Prapratno, plažu Pržina te plažu Žuljana u mjestu Žuljana.
Okusite povijest Dubrovačke Republike na stonskim zidinama, građenima nakon što je Dubrovačka Republika sebi prisvojila Pelješac 1333. godine.
Zidine su jedno vrijeme bile duge čak 5,5 kilometara, što ih je činilo jednim od najdužih građevina u Europi. Nakon raspada Dubrovačke Republike, zidine su izgubile na svojem vojnom značaju pa su dugo bile zanemarene.
No, grad Dubrovnik i Republika Hrvatska prepoznali su njihov turistički potencijal pa su 2009. novoobnovljene zidine otvorene za javnost. Šetajte duž stonskih zidina u sumrak, a nakon šetnje večerajte u jednom od restorana u mjestu Ston i svakako probajte stonske školjke i crno vino Postup.

Nedaleko od stonskih zidina nalazi se i stonska solana, jedna od najstarijih u Europi. Ako vas zanima kako izgleda tradicionalan način branja soli, svakako posjetite solanu u kojoj se godišnje proizvodi više od 2 000 tona soli.

Gdje odsjesti na Pelješcu?
apartmani udaljeni 100 metara od pješčane plaže
privatni smještaj s pogledom na more i WiFi-jem
robinzon apartmani i kuće




Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu jer:

  • dobivate ekskluzivne ponude
  • prvi saznajete za naše akcije
  • prvi uživate u našim pogodnostima

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Osim toga, kolačići se koriste za oglašavanje prilagođeno vama, kako na našoj stranici tako i izvan nje, preko pouzdanih partnera. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje svih kolačića.

U redu