Potreban noviji web preglednik

Vaš preglednik ne podržava novitete koje smo uveli! Preporučamo da ažurirate postojeći ili koristite neki drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
+385 21 456-456
Pon - Sub
08:00h - 22:00h
Ned
14:00h - 22:00h

Proljetne manifestacije na Jadranu

Print Objavljeno: 7.2.2019.

Ako vas je Hrvatska obala privukla i odlučili ste je odabrati kao sljedeću destinaciju koju ćete posjetiti evo jednog savjeta. Probajte provesti godišnji odmor u Hrvatskoj u proljeće ili rano ljeto.
Poznato je da ljeti temperature na jadranskoj obali mogu dosegnuti visoke razine što ne mora nužno biti prepreka raznim aktivnostima ali sigurno može stvarati probleme ako se recimo odlučite provozati biciklom, šetati na dugim relacijama ili čekati u dugim redovima.

Velika popularnost Hrvatske na svjetskoj razini također nosi svoj danak, povećava se broj ljudi koji žele doći i vidjeti prirodne i kulturne ljepote, no samim time rastu i velike gužve i redovi za čekanje što može pokvariti dojam tijekom putovanja.

To ne znači da Hrvatsku treba izbjegavati ljeti, naprotiv, svatko može pronaći one aktivnosti koje ga zanimaju i imati nezaboravno ljeto, no proljeće također nudi velike mogućnosti kao npr. da vidite Hrvatsku iz nekog drugog kuta.

Mnogi turisti posjećuju Hrvatsku ljeti i zbog raznih događaja i manifestacija koje se odvijaju poput svjetskih glazbenih, filmskih festivala ili festivala iz područja drugih umjetnosti, gastronomije i sl. No jeste li znali da i u proljetnim mjesecima možete biti dio bogatog programa koji je manje poznatiji od navedenih svjetskih priredbi, ali u kojem ćete se moći jače povezati s lokalnom kulturom i običajima. Kako bismo vam pokazali da Jadranska obala ima svoje adute kojima može uljepšati vaše proljetne praznike, donosimo vam pregled mnogih događaja različitog sadržaja.


Najbolji karnevali u Hrvatskoj


U ovom dijelu godine još uvijek se donekle oporavljamo od zimskih, točnije novogodišnjih praznika. Razdoblje koje slijedi je samo po sebi sporo, može se činiti da traje cijelu vječnost, pogotovo ako tome pridodamo vremenske neprilike. Ono što nam može popraviti raspoloženje je sezona karnevalskih festivala. Osim što kreativnim izvedbama nasmijavaju posjetitelje, karnevalsko razdoblje se može slobodno smatrati i kao svojevrsni uvod u proljeće.

Jedan od najpoznatijih hrvatskih ali i europskih karnevala zasigurno je onaj u Rijeci. Zanimljiv je po tome što za taj događaj pripreme traju cijelu godinu. Inače manifestacija, poznatija kao predavanje vlasti i ključa grada maškarama započinje još u siječnju nakon čega slijedi bogati program koji traje sve do glavnog događaja a to je međunarodna povorka u kojoj sudjeluju grupe iz raznih dijelova svijeta i koju svake godine posjeti oko 100.000 ljudi. Ove godine glavna povorka održava se 03. ožujka.


Za odmor pun smijeha i zabave pogledajte ponudu smještaja u Rijeci


U blizini Rijeke, točnije u Puli također se održava karneval u kojem sudjeluju grupe iz različitih zemalja i koji završava balom pod maskama i paljenjem tzv. pusta.


Za odmor i zabavu u manjoj sredini rezervirajte smještaj na Adriatic.hr


Split također ima karneval koji je u neku ruku različit od ostalih, a jedna od stvari po kojima se ističe je i ta da je među najstarijima u svijetu, jer podrijetlo vuče iz tzv. Rimskih saturnalija. Za razliku od ostalih karnevala koji se sastoje od povorki, za splitski su karakteristični Krabuljski plesovi. Također u razmaku od nekoliko dana nudi se bogat program uz mnoštvo koncerata i gastronomske ponude.


Sunce i zabava su provjeren recept za ugodan proljetni odmor, zbog toga ne propustite pogledati našu bogatu ponudu


Top mjesta za aktivan odmor u Hrvatskoj


Velika prednost Jadrana je u tome što na tako malom području moguće bavljenje raznim oblicima aktivnog odmora, od jahanja, raftinga, adrenalinskih sportova i sl., a proljeće je idealno vrijeme za aktivan odmor jer nema velikih vrućina koje su uobičajene za ljetno razdoblje.

Jedan od zanimljivijih događaja u kojem možete istodobno posjetiti znamenitosti i sudjelovati u adrenalinskoj utrci održava se na otoku Pašmanu. Radi se o Škrapingu, međunarodnoj treking utrci koja se odvija po krševitom terenu otoka Pašmana. Prije samog početka svaki od natjecatelja dobije kartu s ocrtanim lokacijama koje služe kao kontrolne točke. To je zapravo zanimljiviji dio utrke jer kontrolne točke su najzanimljivija i povijesno važna mjesta otoka Pašmana, a ako mislite da tu sve staje, na kraju utrke natjecateljima i posjetiteljima se nudi mogućnost kušanja domaćih specijaliteta.


Kulinarstvo sport i kultura u jednom događaju su recept za kvalitetan odmor a za takav odmor osigurajte svoj smještaj na Adriatic.hr


Za odlazak na Mars više se ne morate prijaviti na poznati Space X program Elona Muska, jer ambijent i geografska obilježja treking staze na otoku Pagu (Metajna) vas mogu natjerati na to da na tren pomislite da se nalazite na površini Marsa. Treking utrka „Life on Mars” će biti odlična prilika za brigu o vlastitom tijelu i to u ambijentu koji zgleda kao da nije s ovog svijeta, održava se svakog ožujka.


Otok Pag jedan je od povijesno najvažnijih ali i najljepših hrvatskih otoka. Ako ste jedan od onih koji više vole ljeto provesti na otoku ne propustite rezervirati svoj smještaj ovdje


Za sve ljubitelje aktivnog penjanja nudi se posjet Nacionalnom parku Paklenica koji je zahvaljujući svom specifičnom terenu mamac za sve profesionalne i amaterske planinare i penjače. Svake godine u travnju održava se nekoliko događaja u trajanju od dva do tri dana. Tako u izboru imate „Millet Rise up Speed Climbing” natjecanje u brzinskom penjanju kao i Youth's speed odnosno natjecanje u penjanju za mlade.


Ako ste planirali posjetiti Nacionalni park Paklenicu ne propustite rezervirati smještaj u neposrednoj blizini ovog prirodnog fenomena


Poslije svakog dobrog treninga potrebno je i počastiti se dobrim jelom kao nagradom za uloženi trud. Jedna od manifestacija koje također uspješno kombiniraju kvalitetan izbor jela i sport je i „Weekend bike and gourmet tour koji se održava 6. i 7. travnja u Rovinju. Cijelom biciklističkom dionicom moći ćete uživati u jelima regije koja je poznata po delicijama kao što su tartufi, pršut, maslinovo ulje i mnoge druge. Ovaj događaj namijenjen je svim ljubiteljima biciklizma bez obzira na to jeste li profesionalni ili amaterski vozač. Zato su organizatori osmislili program tako da sadrži dva dijela, jedan je Sport koji uključuje dionicu od 111 km, dok je za rekreativne vozače predviđen Hobby i dug je 82 km.


Za odmor u jednom od najljepših jadranskih gradova pogledajte ponudu smještaja na Adriatic.hr stranici


Najbolje od hrvatskih jela


Kao što smo spomenuli Istarska kuhinja je jedna od svjetski najpoznatijih stoga ne treba čuditi velika koncentracija festivala koji se tu održavaju.

Ljubitelji čokolade primjerice mogu doći na svoje ako posjete „Choco & Wine fest” koji se održava u Istarskom mjestu Brtonigla od 15.-17. veljače. Na festivalu ćete osim uživanja u slatkim delicijama uz pokoju kap vina moći saznati i nešto više o novim trendovima u industriji čokolade.

Nešto južnije na otoku Krku u mjestu Baška održava se festival popularno zvan „Crna ovca”. Zanimljivog i privlačnog naziva, festival je zapravo prava prilika za kušanje izvorne janjetine i ostalih proizvoda mjesta Baška, a sve to uz bogat glazbeni repertoar.


Rezervirajte smještaj u Kvarneru putem Adriatic.hr i osjetite dašak svjetske gastronomije


Zadarsko područje je posljednjih godina poznato po proizvodnji tune. Budući da se zadarska tuna izvozi u sve krajeve svijeta, ta djelatnost je dobila jednu novu dimenziju u sklopu „Tuna, Sushi and Wine festivala, koji se održava u Zadru od 5.-14. travnja. Na festivalu se osim jela od istoimene ribe nastoje prikazati sva domaća jela šireg zadarskog područja pripremljenih od isključivo organskih namirnica.


Ako je Zadar vaša idealna jadranska destinacija imamo bogatu ponudu smještaja za vas


Od ostalih događaja i festivala svakako treba istaknuti Croatia Boat Show koji se održava svake godine u Splitu, a ove godine od 10.-14 travnja. Svi koji vole putovati na malo drugačiji način imaju priliku posjetiti mjesto u kojem razni proizvođači i graditelji prezentiraju svoje vještine izrade brodova i automobila. Za one koji vole biti dio domaćih kulturnih događaja i žele naučiti nešto više o samoj kulturi preporučuje se sudjelovati u proslavi zaštitnika grada Splita sv. Duje. Poznata i pod nazivom Sudamja, ovo je jedna od najvećih proslava u Splitu, koja uz katolički obred na glavnoj gradskoj šetnici uključuje i bogat glazbeni i zabavni program.


Upoznajte novu kulturu i nove običaje uz Adriatic.hr i veliki izbor smještaja


Sigurno ste jedna osoba od onih koji u skorije vrijeme planira provjeriti po čemu je to Hrvatska jedna od najpoželjnijih svjetskih destinacija. Upravo zbog toga za najbolji mogući doživljaj, za prvi put kao vrijeme posjeta odaberite proljetni period. Na taj način ćete moći više vremena posvetiti proučavanju manjih detalja vezanih uz Hrvatsku ali i sudjelovati na brojnim događajima koji inače nisu toliko poznati ali koji će vam u konačnici pružiti nezaboravno lokalno iskustvo.




Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu jer:

  • dobivate ekskluzivne ponude
  • prvi saznajete za naše akcije
  • prvi uživate u našim pogodnostima

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Osim toga, kolačići se koriste za oglašavanje prilagođeno vama, kako na našoj stranici tako i izvan nje, preko pouzdanih partnera. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje svih kolačića.

U redu