Potreban noviji web preglednik

Vaš preglednik ne podržava novitete koje smo uveli! Preporučamo da ažurirate postojeći ili koristite neki drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
+385 21 456-456
Pon - Pet
08:00h - 22:00h
Ned
14:00h - 22:00h

Plitvička jezera | Top atrakcija u Hrvatskoj

Print Objavljeno: 15.7.2016.
Plitvička jezera | Top atrakcija u Hrvatskoj

Za Plitvička jezera su mnogi od vas već čuli, ali možda ona nisu bila u prvom planu vašeg godišnjeg odmora u Hrvatskoj. Vruće ljeto idealno je vrijeme za dnevno uživanje na plaži i za večernje šetnje kroz ulice gradova koji uživaju bogatu povijest. No svakako, ljepota prirode očituje se i kroz Nacionalne parkove i Parkove prirode. Plitvička jezera su jedna od njih, a koliko su dragocjena govori činjenica da ih je UNESCO proglasio svjetskom prirodnom baštinom 1979. godine.

Nastajanje

Nedostižna ljepota Plitvica izražena je kroz 16 prirodnih tirkizno plavih jezera nastalih kroz dugogodišnje stvaranje vapnenca iz vode, nakon čega su nastali kanali, jame i pregrade koje su slapovi pretvarali u jezera. Okružena bajkovitom šumom i razno raznim biljem, Plitvička jezera djeluju kao zemlja čudesa.

Kako doći i koliko se zadržati?

Plitvice su jako dobro povezane autocestom te je moguće doći autobusom ili pak privatnim automobilom. Autobusi su klimatizirani i vožnja iz bilo kojeg kraja je ugodna bez obzira dolazite li iz Zagreba ili priobalnih gradova poput Zadra i Splita, ili čak najudaljenijeg – Dubrovnika. Primjerice, vožnja Split – Plitvice traje nekih 3 sata, dok vožnja Zadar – Plitvice traje nepunih 2 sata.

Da biste potpuno doživjeli čaroliju Plitvičkih jezera svakako da morate ostati što duže. Mnoštvo je aktivnosti koje su tamo dostupne. Od šetanje, biciklizma i penjanja do paintball-a i zipline-a. Preporučamo barem jedno noćenje na Plitvicama, a naravno – što duže ostanete, to i čarolija duže traje.

Osim u srcu sezone, Plitvička jezera su prekrasna u proljeće i jesen, a posebno su lijepa u vrijeme zimskih radosti. Ako imate sreće, vidjet ćete i zaleđene slapove uhvaćene u trenutku.

Pravila ponašanja

Veliku važnost treba pridati i zaštiti prirode. Mnoge upute kojih se treba pridržavati su objavljene na brošurama i kartama koje su postavljene na više lokacija u nacionalnom parku.

Neka od njih su:

1. Zabranjeno je hraniti i uznemiravati životinje
2. Zabranjeno je plivanje i kupanje u jezerima
3. Kućni ljubimci su dozvoljeni, ali ih je potrebno držati na povodcu
4. Zabranjen je ribolov
5. Zabranjeno je ložiti vatru
6. Zabranjeno je branje i uništavanje biljaka i drveća

Kako bi se što duže očuvala dragocjena ljepota Plitvičkih jezera te kako bismo se što dulje mogli diviti istima, poštujmo pravila ponašanja.




Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu jer:

  • dobivate ekskluzivne ponude
  • prvi saznajete za naše akcije
  • prvi uživate u našim pogodnostima

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Osim toga, kolačići se koriste za oglašavanje prilagođeno vama, kako na našoj stranici tako i izvan nje, preko pouzdanih partnera. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje svih kolačića.

U redu