Potreban noviji web preglednik

Vaš preglednik ne podržava novitete koje smo uveli! Preporučamo da ažurirate postojeći ili koristite neki drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
+385 21 456-456
Pon - Sub
08:00h - 22:00h
Ned
14:00h - 22:00h

Otok Ugljan - 4 stvari koje morate napraviti

Print Objavljeno: 16.3.2018.
Otok Ugljan - 4 stvari koje morate napraviti


Otok Ugljan se nalazi samo 25 minuta vožnje trajektom od Zadra. Njegove šumovite uvale s kristalno čistim morem, pješčane plaže, pješačke i biciklističke staze, vidikovci s veličanstvenim pogledima na zadarski arhipelag, kamene ribarske kućice i blizina mjesta za izlet kao što je primjerice park prirode Telašćica, otok Pašman ili grad Zadar, čine otok Ugljan savršenim mjestom za miran, ali ispunjen obiteljski odmor.
Nastavite čitati i pogledajte našu selekciju top 4 stvari koje morate napraviti na Ugljanu, uz ostale bitne informacije vezane uz ovaj otok.


Kako doći do otoka Ugljana?
Do otoka Ugljana svakodnevno plove katamarani i trajekti iz Zadra, odnosno zadarske trajektne luke Gaženica. Sama vožnja traje 25 minuta i trajekt ili katamaran pristaje u trajektnoj luci u mjestu Preko.

1. Pješačke i biciklističke staze
Odličan je način obilaska otoka Ugljana pješačenje – naravno, ako nije previše vruće :). Za sve ljubitelje pješačenja, čak dvadeset pješačkih staza različitih dužina vam stoji na raspolaganju. Ako ste u formi, popnite se do najvišeg vrha otoka Ugljana – Šćaha, ručajte na samom vrhu dok se divite pogledu na Zadar i zadarski arhipelag; prošetajte do predivne uvale Željina vala i okupajte se tamo ili naprosto istražujte otok šetajući pokraj maslinika, starih crkvica ili u sumrak kraj mora.

Ako vam je draže obilaziti otok Ugljan na dva kotača, unajmite bicikl u Preku i vozite se jednom od pet biciklističkih staza. Staze su različitih dužina i težina – od laganih do onih teških brdskih, stoga će svatko naći stazu primjerenu svojim biciklističkim sposobnostima.
Ne zaboravite se obući prikladno s obzirom na mjestimice strm i sklizak teren. Za pješačenje i penjanje najbolja su obuća sportske tenisice. Također, ako ćete posjetiti Ugljan ljeti, obvezno ponesite sa sobom bocu vode, zaštitite kožu kremom sa zaštitnim faktorom, a glavu šeširom.

2. Popnite se na tvrđavu sv. Mihovila
Boravak na Ugljanu nije potpun bez posjeta srednjovjekovnoj tvrđavi sv. Mihovila koja se nalazi na 265 metara visokom brdu iznad naselja Preko. Na brdo se možete popeti iz više smjerova, ali je najbolje i najlakše popeti se pješačkom stazom Preko – Sv. Mihovil dužine 2,5 kilometra. Sam uspon traje sat vremena.
Za potpuniji doživljaj pogleda s tvrđave predlažemo da je posjetite u sumrak za vedroga dana. Uz to, možete i ponijeti sa sobom obrok koji će biti još slasniji uz predivan pogled na zadarski arhipelag koji vas očekuje na tvrđavi.

3. Posjetite obližnje otoke i gradove
Puno izletničkih brodova nudi jednodnevne izlete na obližnje otoke i destinacije kao što su Nacionalni Park Plitvička jezera ili Nacionalni Park Krka. S druge strane, možete i u vlastitom aranžmanu otići do obližnjih gradova kao što je Zadar koji će vas oduševiti svojom povijesnom baštinom. Najbliže mjesto Ugljanu je susjedni otok Pašman, kojeg od Ugljana samo dijeli most Ždrelac pa se može do tamo doći autom.

Poseban dan izdvojite za izlet u Park Prirode Telašćicu na južnoj strani Dugog Otoka, nedaleko od Zadra. Iz Kalija možete doći do Telašćice organiziranim izletničkim brodom koji svaki dan odande isplovljava. Posjetite uvalu Telašćicu po kojoj je park dobio ime, slano, ljekovito i uvijek toplo jezero Mir, te veličanstvene Stene - ogromne klifove visoke i do 160 metara. Trajektom se može doći i do malenog otočića Sestrunj čija razvedena obala privlači nautičare i sve željne malo osamljenosti i tišine.

4. Kupanje na pješčanim i šljunčanim plažama
Više od 20 kilometara duga obala, nestvarno plavo i čisto Jadransko more, zelene šume borova koje obgrljuju obalu, neodoljivo privlače sve goste koji se nađu na otoku Ugljanu ljeti. Na otoku ima šljunčanih, ali i nekoliko pješčanih plaža (kao što je plaža Jaz) koje će biti idealne za obitelji s malom djecom koja se vole igrati u pijesku. Podmorje otoka Ugljana čuva i tajne iz prošlosti – na više se lokaliteta mogu pronaći različita arheološka nalazišta što čini ove dijelove popularne među ljubiteljima ronjenja. Ako ste i vi među njima, posjetite ronilački centar Ugljan gdje ćete sa stručnim voditeljima istraživati lokalno podmorje.




Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu jer:

  • dobivate ekskluzivne ponude
  • prvi saznajete za naše akcije
  • prvi uživate u našim pogodnostima

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Osim toga, kolačići se koriste za oglašavanje prilagođeno vama, kako na našoj stranici tako i izvan nje, preko pouzdanih partnera. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje svih kolačića.

U redu