Potreban noviji web preglednik

Vaš preglednik ne podržava novitete koje smo uveli! Preporučamo da ažurirate postojeći ili koristite neki drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
+385 21 456-456
Pon - Pet
08:00h - 16:00h

Lastovo - otok netaknute ljepote

Print Objavljeno: 25.8.2017.
Lastovo - otok netaknute ljepote


Ne pretjerujemo kada Lastovo, drugi najudaljeniji otok u Hrvatskoj (pet sati vožnje trajektom od Splita), opisujemo kao otok netaknute ljepote. To su prepoznale državne vlasti pa su Lastovo zajedno sa njegovim arhipelagom 2006. godine proglasile Parkom prirode. No, sve do početka devedesetih, kao i otok Vis, Lastovo je gotovo pedeset godina bio zatvoren za turiste - tamo se nalazila vojna baza Jugoslavenske narodne armije.

Nakon hrvatskog osamostaljenja, polako se počeo otvarati prema vani. Iako (još) nije podlegao masovnom turizmu kao neki susjedni otoci i gradovi na obali, Lastovo polako počinje biti sve traženija destinacija za goste, bilo domaće ili strane, koji se žele oporaviti od stresa poslovnog i svakodnevnog života. Tome govori u prilog činjenica da je nedavno (svibanj 2017. godine) britanski Guardian pohvalno pisao o Lastovu u svom članku.
Rezervirajte smještaj na Lastovu i krenite u istraživanje ovog božanstvenog otoka netaknute ljepote koji će vas preporoditi.


Kako doći?
Iako je Lastovo jedan od najudaljenijih otoka u Hrvatskoj, do njega se može doći na više načina, pogotovo za vrijeme turističke sezone. Može se doći trajektnim ili katamaranskim linijama iz Splita i Korčule (mjesto Vela Luka). Putovanje trajektom traje oko 5 sati, dok putovanje katamaranom traje oko tri sata. U turističkoj sezoni (srpanj i kolovoz) do Lastova se može doći za 4 sata iz Dubrovnika katamaranom. Na nekim trajektnim linijama moguće je prevesti bicikl, za koji se plaća određena cijena.

Što raditi i koja mjesta posjetiti na Lastovu?
Iako je malen, geografski izoliran i neopterećen masovnim turizmom, Lastovo nije siromašan zanimljivim sadržajima i mjestima za posjetiti, pogotovo za one koji vole istraživati prirodu i uživati u njoj.

Posjetite najnaseljenije mjesto na otoku - Lastovo (oko 500 stanovnika. Skriveno je u brdima (zbog sprječavanja gusarskih napada s mora) na sjeveroistočnoj strani otoka. U ovom se malom mjestu nalazi više renesansnih i baroknih crkvica od kojih je najpoznatija župna crkva sv. Kuzme i Damjana. Na cijelom otoku ima čak 38 crkava od kojih je 21 registrirana kao kulturno dobro!

Mjesto Lastovo je posebno i po svojim fumarima, odnosno dimnjacima koji se nalaze na obiteljskim kućama iz 15. i 16. stoljeća.
Popnite se na najviše brdo na otoku – brdo Hum koje se nadvilo nad ovim skrivenim mjestašcem. Ne zaboravite ponijeti sa sobom mobitel ili fotoaparat jer pogled na okolne otočiće lastovskog arhipelaga i obrise otoka Korčule svim posjetiteljima oduzima dah!

Spustite se do mora i posjetite uvalu Zaklopatica gdje se nalazi ronilački centar Ankora, gdje ljubitelji ronjenja, ali i oni koji će se tek u tome okušati, mogu istraživati bogati podvodni svijet Lastova. Među popularnim mjestima za ronjenje su otočić, odnosno hrid Bijelac koji je jedna od popularnijih i najljepših lokacija za ronjenje u Europi te otočić Tajan koji ima razvedeno dno s puno špilja i rupa te bogati životinjski i biljni svijet.

Nakon ronilačke avanture, možete se se odmoriti i kušati otočke morske specijalitete u obližnjem obiteljskom restoranu.
Zbog velikih udaljenosti između mjesta, preporučujemo da Lastovo i njegove maslinike i vinograde istražujete autom ili biciklom – otok je premrežen biciklističkim stazama različitih razina zahtjevnosti.

Namjeravate li posjetiti Lastovo ljeti, tada je idealno vrijeme za istraživanje skrivenih plaža i uvala zaklonjenih gustim mediteranskim šumama. Izrazito čisto more kao da poziva na ronjenje. Također, možete u lokalnih stanovnika iznajmiti brodić ili ih zamoliti da vas prevezu na neki od otočića lastovskog arhipelaga i tamo nastaviti svoju istraživačku misiju.

Na otoku postoji samo jedna pješčana plaža imena Saplun (što zapravo znači pijesak!). Nalazi se na otočiću Mladine. Pobjegnite tamo i uživajte kupajući se na ovoj plaži okruženoj velikih hladom koji pruža šuma. Do ove se plaže može doći samo iznajmljenim brodićem.

Savjet za putovanje
Učinite svoje noći na Lastovu posebnima. Ponesite dekicu, zavalite se bilo gdje na otoku (pogotovo na uzvišenim mjestima) i uperite pogled prema vedrom noćnom nebu. Na ovom otoku možete vidjeti mnogo više zvijezda nego inače, zbog nedostatka osvijetljenja kakvog ima u većim gradovima.




Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu jer:

  • dobivate ekskluzivne ponude
  • prvi saznajete za naše akcije
  • prvi uživate u našim pogodnostima

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Osim toga, kolačići se koriste za oglašavanje prilagođeno vama, kako na našoj stranici tako i izvan nje, preko pouzdanih partnera. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje svih kolačića.

U redu