Potreban noviji web preglednik

Vaš preglednik ne podržava novitete koje smo uveli! Preporučamo da ažurirate postojeći ili koristite neki drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
+385 21 456-456
Pon - Pet
08:00h - 22:00h
Ned
14:00h - 22:00h

Jednodnevni izlet iz Dubrovnika | Nacionalni park Mljet

Print Objavljeno: 18.8.2017.
Jednodnevni izlet iz Dubrovnika | Nacionalni park Mljet


Nedaleko od Dubrovnika, usred plavetnila Jadranskog mora, smjestio se veličanstveni otok Mljet. Mljet krase superlativi: najjužniji je i najistočniji veći hrvatski otok, njegova je sjeverozapadna trećina ujedno i Nacionalni park – najstariji morski park na Mediteranu, a prema nekima je i najljepši otok na Jadranu.
Iliri, stari Rimljani i Dubrovačka republika su ostavili Mljetu u nasljedstvo bogatu kulturno – povijesnu baštinu, što je, uz slana jezera, srednjovjekovni benediktinski samostan i veličanstvenu prirodu, doprinijelo tome da se taj dio otoka 1960. godine proglasi nacionalnim parkom. Ukoliko se nađete u Dubrovniku na svom odmoru, nikako ne propustite iskoristiti dan za posjet ovom nacionalnom parku.
Ako, pak, želite produžiti svoj boravak, pogledajte našu ponudu privatnog smještaja i rezervirajte svoj apartman ili sobu na Mljetu.



Kako doći do otoka Mljeta?
Ako se nalazite u Dubrovniku, do Mljeta možete doći katamaranskom linijom koja polazi iz Dubrovnika. Može se doći i sa Pelješca trajektom iz mjesta Papratno koji uplovi u mjesto Sobru na Mljetu. No, ako ste se zatekli u Splitu, do Mljeta možete doći katamaranskom linijom Split – Brač – Hvar – Korčula – Mljet – Dubrovnik. Također, u ljetnim se mjesecima (lipanj - rujan) može direktno doći do Mljeta i sa otoka Korčule trajektom.
Sam nacionalni park se nalazi na sjeverozapadnoj strani otoka. Postoje tri službena ulaza, a cijena ulaznice ovisi o vremenskom razdoblju.

Znamenitosti NP Mljet: divlja priroda i bogata baština
Bogata kulturno – povijesna baština, ali i gotovo pa netaknuta mediteranska priroda (već je u antici bio poznat kao "zeleni otok") čine Nacionalni park Mljet posebnim mjestom za posjet.

Počinjemo od neslužbenog simbola Parka, a to je otočić sv. Marije smješten na južnoj strani Velikog jezera. Tamo se nalazi benediktinski samostan iz dalekog 12. stoljeća. Upravo benediktincima možemo zahvaliti na zelenilu otoka Mljeta. Naime, oni su stoljećima bili vlasnici ovog dijela otoka te su ga održavali čestim pošumljavanjem i sađenjem različitih biljaka.

Jedno su vrijeme Mljetom vladali i stari Rimljani. Stoga nikako ne propustite razgledati impozantne ostatke rimske palače u Polačama. Ova palača je treći najveći i najočuvaniji rimski spomenik na hrvatskoj obali Jadranskog mora, poslije Dioklecijanove palače u Splitu i Arene u Puli. U blizini se nalaze ostaci rimskih termi i ranokršćanske bazilike.

Od prirodnih ljepota nacionalnog parka Mljet valja izdvojiti nekoliko zanimljivih prirodnih fenomena kakvi se rijetko gdje mogu naći. U tom pogledu je poseban sustav takozvanih slanih jezera, odnosno Veliko i Malo jezero. Naravno, ne radi se o pravim jezerima. Naime, more se putem uskog kanala uvlači u kopno i na taj način stvara ova jezera. U njima se možete okupati, dok se u Malom jezeru možete okupati čak i u hladnijim mjesecima s obzirom na visoku temperaturu mora u njemu.
Fascinirat će vas i ljepota geomorfološkog lokaliteta Zakamenica na južnoj obali parka u obliku amfiteatra. Ovaj jedinstveni fenomen je nastao djelovanjem valova na liticu.

Što raditi u Nacionalnom parku Mljet?
NP Mljet je idealan za istraživanje, bilo pješačenjem, bicikliranjem, ronjenjem ili vožnjom kajakom i brodićem, ali ne i automobilom jer je zabranjena vožnja automobilom na području nacionalnog parka.

Iznajmite bicikl u Pomeni ili Polačama i istražujte prirodu oko Velikog i Malog jezera; popnite se do vidikovca Montekuc i uživajte u spektakularnom pogledu na Mljet i obližnje otoke; iznajmite kajak i probajte otkriti što više špilja skrivenih u bujnom zelenilu otoka Mljeta; dok se ljubitelji kupanja mogu okupati u toplim jezerima, čak i u hladnijim mjesecima.

Savjet za putovanje: Odisejeva špilja
I onaj dio otoka koji ne pripada parku je također vrijedan vaše pažnje. Preporučujemo takozvanu Odisejevu špilju, koja je zapravo krška šupljina čiji se strop odlomio. Prema legendi, na tom je mjestu je Odisej živio sedam godina s nimfom Kalipso i žudio za svojim domom i suprugom Penelopom. Zbog niskog stropa, Odisejeva špilja se može razgledavati brodom samo kada ne pušu vjetrovi.




Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu jer:

  • dobivate ekskluzivne ponude
  • prvi saznajete za naše akcije
  • prvi uživate u našim pogodnostima

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Osim toga, kolačići se koriste za oglašavanje prilagođeno vama, kako na našoj stranici tako i izvan nje, preko pouzdanih partnera. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje svih kolačića.

U redu