Potreban noviji web preglednik

Vaš preglednik ne podržava novitete koje smo uveli! Preporučamo da ažurirate postojeći ili koristite neki drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
+385 21 456-456
Pon - Pet
08:00h - 16:00h

4 razloga za posjetiti otok Vis

Print Objavljeno: 12.5.2017.
4 razloga za posjetiti otok Vis


Ovaj najudaljeniji srednjodalmatinski otok po mnogo čemu je poseban. Osim što je geografski izoliran (potrebno je 2 sata i 30 minuta trajektom iz Splita do Visa), gotovo pedeset godina bio je vojna baza Jugoslavenske armije i zatvoren za posjetitelje. Viška je priroda tako ostala netaknuta masovnim turizmom tipičnim za poznatije i obali bliže otoke kao što su Brač, Hvar ili Pag. Koliko je to bitno govori činjenica da je Svjetska organizacija za zaštitu okoliša (WWF) uvrstila Vis u deset najbolje očuvanih sredozemnih otoka 2003. godine.

Zato smo ovaj put izdvojili naša 4 razloga koji čine Vis idealnom destinacijom za vaš ljetni odmor. Rezervirajte neki od apartmana ili soba na Visu iz naše bogate ponude i iskusite ovaj čaroban otok iz prve ruke.


1. Plaža Stiniva... ali i ostale plaže
Ova šljunčana plaža neobičnog oblika – okružena visokim stijenama s lijeve i desne strane koje otvaraju uski prolaz i pogled na more - 2016. je bila proglašena najljepšom plažom u Europi. Stiniva se nalazi s južne strane otoka a jedna njena polovica je uvijek u sjeni radi strmih stijena koje ju okružuju. Česti izleti brodom u Stinivu samo radi fotografiranja, ne dopuštaju kupačima u Stinivi doživljaj privatnosti jer su stalno na meti brodskih fotografa.

No Vis je prepun i drugih plaža. Istočna obala komiškog zaljeva dom je brojnim šljunčanim plažama kao što su Gusarica, Nova pošta, Velo žalo. U gradu Visu se možete okupati na šljunčanoj gradskoj plaži Prirovo, a obiteljima s djecom preporučujemo pješčane plaže u uvalama Vela Smokova, Milna, Zaglav i Stončica.

2. Modra i Zelena špilja
S južne strane Visa nalazi se još jedan otočki biser – Biševo. Istočna strana otočića Biševo skriva svjetski poznatu Modru špilju. Kao što joj ime govori, u njoj prevladava izrazita modra boja koja špilji pridaje mističan ugođaj. Za to su zaslužne sunčeve zrake koje se reflektiraju o dno špilje i osvjetljavaju ju modrom, a predmete u vodi srebrenkastom bojom. Ovaj je predivan fenomen najbolje vidljiv oko podneva. Izleti u Modru špilju organiziraju se više puta dnevno iz Komiže.

Ništa manje atraktivna nije ni Zelena špilja, smještena na jugozapadnom dijelu otočića Ravnika. Do nje se može doći čestim dnevnim izletima brodom koji polazi iz uvale Rukavac na Visu. Špilja je dobila svoje ime po zelenom odsjaju od zelenih algi koje se nalaze na dnu mora.

3. Autentični dalmatinski način života
Dosta vam je užurbanog života, stresa i brze hrane? Ostavite sve to i dođite na Vis gdje ćete okupani suncem i okrijepljeni domaćom morskom hranom napuniti baterije. Umjesto brze hrane probajte lokalne specijalitete kao što su polpete od hobotnice, jastog, marinirana riba s gradela i viška pogača. Ova ukusna i svježa jela zalijte s autentičnim viškim vinima - vugavom i svjetski poznatim plavcem malim.


4. Bogata povijest
Za ovako malen i udaljen otok, Vis ima izrazito bogatu povijest. U antičko je doba prvo bio grčka pa rimska kolonija. Visom su jedno vrijeme vladali i Mlečani, dok su ga Britanci i Austrijanci ogradili svojim tvrđavama koje i danas stoje kao spomenik njegovoj burnoj i osebujnoj prošlosti. Prošlost je ostavila svoje tragove i u viškom govoru u kojem se osjeća utjecaj talijanskog, njemačkog, engleskog pa čak i mađarskog jezika.

Ljubitelji povijesti trebaju posjetiti Arheološki muzej u gradu Visu (u austrijskoj tvrđavi iz 19.st.) u kojemu se čuva zbirka od više od šesto grčkih amfora i predivna brončana glava božice Artemide. Osim toga, mogu se vidjeti ostaci grčke kolonije Isse podno brda Gradine, nedaleko od grada Visa na sjevernoj strani otoka. Grad Komiža na zapadnoj strani otoka dom je Ribarskom muzeju koji se smjestio u mletačkoj tvrđavi iz 16. stoljeća.




Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu jer:

  • dobivate ekskluzivne ponude
  • prvi saznajete za naše akcije
  • prvi uživate u našim pogodnostima

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Osim toga, kolačići se koriste za oglašavanje prilagođeno vama, kako na našoj stranici tako i izvan nje, preko pouzdanih partnera. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje svih kolačića.

U redu