Potreban noviji web preglednik

Vaš preglednik ne podržava novitete koje smo uveli! Preporučamo da ažurirate postojeći ili koristite neki drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
+385 21 456-456
Pon - Sub
08:00h - 22:00h
Ned
14:00h - 22:00h

4 mjesta koja morate posjetiti na otoku Braču

Print Objavljeno: 23.6.2017.

Otok Brač svakako spada u destinacije koje nipošto ne smijete propustiti na svom odmoru u Hrvatskoj. Udaljen nepunih sat vremena vožnje trajektom, a pola sata katamaranom od Splita, čest je izbor turista za jednodnevni ili dvodnevni izlet. Osim po svjetski poznatoj plaži Zlatni rat, Brač je poznat po svom bijelom kamenu, malenim pitoresknim ribarskim mjestima i mnogobrojnim srednjovjekovnim crkvicama. Stoga smo sastavili popis mjesta koje preporučujemo da obiđete dok ste na Braču.
Ako planirate istraživati Brač, odaberite jedan od apartmana ili soba naše bogate ponude privatnog smještaja.


Do Brača se može stići na više načina, ovisno o tome gdje se nalazite i koja je vaša krajnja destinacija na otoku Braču. Iz Splita polazi trajekt koji putuje 50 minuta do Brača, odnosno Supetra, dok katamaran putuje 30 minuta do Milne, malog mjesta na zapadnoj strani Brača.
Do Brača se može doći za sat vremena i iz Makarske trajektom koji uplovljava u mjestu Sumartin.
Također, trebate imati na pameti da su trajektne linije izvan sezone rjeđe, ali i da se karte ne mogu rezervirati već se kupuju na šalteru u trajektnoj luci na dan polaska.
Najbolje je doći iz Splita u Supetar, s obzirom na to da je Supetar najveći grad, a ujedno i centar otoka. Odatle se može autom, taksijem ili autobusnim linijama stići do drugih mjesta kao što su Bol, Postira, Sutivan, Sumartin, Milna.

1. Supetar


Supetar, nazvan po svetom Petru, najveće je mjesto na Braču i jedino koje nosi titulu grada. Arhaična ljepota Supetra je inspirirala američkog agenta za nekretnine Jeffa Blackarda na izgradnju replike Supetra u gradu McKinney u Teksasu. Supetar je idealan za sve ljubitelje povijesti koji tamo mogu naći srednjovjekovne crkve, ranokršćanske mozaike, ostatke rimske vile, mauzolej plemićke obitelji. Šetajući supetarskim kamenim uličicama, posjetite crkvu Marijinog Navještenja iz 18. stoljeća, sagrađenu na ostacima starokršćanske crkve. Posjetite i mauzolej obitelji Petrinović, napravljen od bijelog bračkog kamena u neobizantinskom stilu koji se nalazi na groblju iznad Supetra.

Za one željne aktivnosti, Supetar skriva više pješačkih staza od kojih izdvajamo pješačku stazu Maslinovi puti te pješačku i gourmet stazu Dolčevita. Pješačka staza Maslinovi puti od 6 kilometara koja započinje u mjestu Mirca posjetiteljima pokazuje okolne maslinike, dok se na krajnjoj točki u selu Prihod može vidjeti kako izgleda tradicionalan način proizvodnje maslinovog ulja.
Staza Dolčevita kroz svojih 6 kilometara dužine vodi posjetitelje kroz zelenu unutrašnjost supetarske okolice. Staza prolazi kroz pitoreskna mjesta Donji Humac i Dračevicu, ali i kroz različite ugostiteljske objekte gdje možete degustirati vino, domaću janjetinu, maslinovo ulje i sir.
Za goste u potrazi za osvježenjem od ljetnih vrućina, preporučujemo uvalu Banj gdje se nalazi pješčana plaža pogodna za obitelji s djecom.

2. Bol


Na drugom kraju Brača nalazi se najstarije mjesto na otoku, Bol. Od Supetra do Bola vožnja autom traje 40 minuta. Bol je svjetski poznat po predivnoj plaži Zlatni rat koja je, zbog svog duguljastog i često promjenjivog oblika nalik na jezik, jedan od najčešće korištenih motiva u turističkoj promociji Hrvatske. Svakako se ne propustite okupati na ovoj plaži finog šljunka. Iako po danu zna biti velikih gužvi, netom prije zalaska sunca na plaži bude znatno manje ljudi. Iskoristite priliku i okupajte se u bistrom moru dok promatrate zalazak sunca.
Ako biste se radije kupali na plaži gdje nema gužvi, šetajući šetnicom od Zlatnog rata do Bola vidjet ćete plaže kao što su plaža Borak, plaža Potočine ili plaža Benačica.
Nad Zlatnim ratom se nadvija Vidova gora – najviši vrh na jadranskim otocima (780m). Do nje je moguće doći autom i pješačenjem. Sa Vidove gore puca predivan pogled na Zlatni rat, Bol, a vidi se i otok Hvar. Odmorite se na vrhu gdje možete sjesti za drveni stol i osvježiti se.
Između Bola i Milne, nalazi se pustinja Blaca, odnosno pustinjačko prebivalište, gdje su nekoć živjeli i djelovali redovnici. Danas je tu muzej koji čuva zanimljive artefakte kao što su teleskopi, gramofoni, klavir koji svjedoče o svakodnevnom životu redovnika koji su se odlučili na usamljenički život posvećen Bogu.

3. Milna


Od manjih mjesta na otoku Braču preporučujemo Milnu i Sutivan.
Milna je ribarsko mjestašce na zapadnoj obali Brača. Šetajući mjesnom rivom otkrivajte restorane, kafiće, suvenirnice i upijajte lokalni mediteranski način života. Ovo malo mjesto skriva mnogo izoliranih uvala koje možete istraživati ronjenjem ili brodićem kojeg možete unajmiti. Milna je idealna i za nautičare koji imaju na raspolaganju tri marine sa više od 300 vezova.

4. Sutivan


Sutivan je pitoreskno obalno mjesto na sjeverozapadnoj strani Brača. Sutivan je jednom bio središte mnogih bračkih obitelji kao što su obitelj Definis, Marjanović i Ilić čije kuće još uvijek ukrašavaju Sutivan. U Sutivanu se nalazi i imanje splitskog baroknog pjesnika Jerolima Kavanjina sa ljetnikovcom, vrtom i manjim kućama.
Sutivan i njegova okolica se mogu obići biciklom. Naime, tri biciklističke staze počinju u Sutivanu: staza Maestral, staza Tramuntana i staza Levant. Bicikliranjem ovim stazama možete obići kapelice, crkvice, maslinike – savršen način upoznavanja prirodnih i kulturnih ljepota otoka Brača.

Savjet za putovanje
Ljubiteljima životinja i djeci će se svidjeti Park prirode Sutivan, udaljen 2 kilometra od Milne. U sklopu Parka se nalaze botanički parkovi, različiti zabavni dječji sadržaji (ljuljačke, pješčanici, trampulin), fontana s ribicama i restoran koji nudi domaće specijalitete.




Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu jer:

  • dobivate ekskluzivne ponude
  • prvi saznajete za naše akcije
  • prvi uživate u našim pogodnostima

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Osim toga, kolačići se koriste za oglašavanje prilagođeno vama, kako na našoj stranici tako i izvan nje, preko pouzdanih partnera. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje svih kolačića.

U redu