Potreben je novi spletni brskalnik

Vaš brskalnik ne podpira inovacije, katere smo uvedli! Priporočamo, da posodobite obstoječi ali uporabljate nekateri drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
+385 21 456-456
Pon - Sob
08:00h - 22:00h
Ned
14:00h - 22:00h

Top kulturna događanja u Hrvatskoj koja ne smijete propustiti - I. dio

Print Objavljeno: 17. 09. 21

Da je Hrvatska mnogo više od puke slike s razglednice danas zna svatko, od putnika do onih koji tek žele doći. Kako je Hrvatska top turistička destinacija godinama tako se i interes za sve aspekte njene turističke ponude podiže. Zbog toga je ona odavno više od sunca, mora i plaža. Povijest, sport, prirodne ljepote i gastronomija neki su od mnogih razloga. No, ono što posebno iznenađuje i budi interes je bogata kulturna baština Hrvatske.

Identitet, kultura i način života na ovim prostorima stari su tisućljećima. Oni su oblikovani specifičnim društvenim, političkim, ekonomskim i kulturnim događanjima i utjecajima koji su djelovali na kreiranje specifičnog kulturološkog izražavanja. Vlastito pismo (glagoljica), pjesme, folklor, povijesni natpisi, pa sve donacionalnih parkova, spomenika, znamenitosti i slavnih Hrvatakoji su mijenjali tijek povijesti, Hrvatska ima zaista što za ponuditi. To se posebno ogleda u kulturnim događajima kojima je Hrvatska prepuna.

Svako mjesto u Hrvatskoj priča svoju priču, ima svoje legende i mitove, kulturnu baštinu i nešto jedinstveno, nešto svoje. To je zbog toga što su ova područja predstavljala mješavinu Istoka i Zapada, bila su interesna sfera različitim velikim silama, poprište ratova, sukoba i suprotstavljenih civilizacija što se vidi na današnjoj ostavštini. Zato, neovisno gdje išli, imate što za vidjeti, posjetiti i slikati.

No, nekoliko kulturnih događaja se posebno ističe. Oni su duboko urezani u identitetski genetski kod mještana zbog čega su od velike nacionalne važnosti, ali i međunarodnog karaktera. Zbog toga je Hrvatska zemlja bogate materijalne i nematerijalne baštine u odnosu na broj stanovnika. Neke od manifestacija su top turistički događaj te pokazatelj jezika, kulture, povijesti i mentaliteta života na ovim prostorima. U našem dvodijelnom članku, upoznat ćemo vas s nekima od njih!

1. DANI DIOKLECIJANA - SPLIT

Split je grad bogate povijesti i carska rezidencija stara 1700 godina. Ona je dom Dioklecijanove palače, jedne od najočuvanijih rimskih spomenika uopće. Uz to, ponosan je i na svoja „pluća”, park-šumu Marjan te je oduvijek bio epicentar umjetničkog, društvenog i glazbenog života.

Upravo iz tog razloga bio je pozornica mnogih filmova i serija poput Game of Thronesa i opjevan u različitim umjetničkim formama. Danas predstavlja jednu od najposjećenijih turističkih destinacija u svijetu. Kako bi se očuvalo sjećanje na ta vremena, svake se godine održavaju poznati „Dani Dioklecijana”.

Ova je manifestacija pravi „mamac” za publiku koji nerijetko dođu samo da bi doživjeli spomenuti događaj. U početku zamišljena kao trodnevni događaj, zbog velikog interesa publika produžena je na cijelo ljeto te predstavlja scensko-igrano-glazbeni spektakl.

Dani Dioklecijana započinju smjenom straža koja se odvija svakog dana točno u 12 sati. Tada car i carica izlaze pred mnoštvo i pozdravljaju okupljene uz zaštitu pretorijanaca. Ovo je jedna od glavnih atrakcija u organizaciji splitskog HNK.

Glavni događaji su Noći Dioklecijana i Rimski Đir. Drugospomenuti se održava jednom mjesečno s posebnim tematskim večerima poput gladijatorskih večeri i specijaliziranih plesnih nastupa. Osim toga, posjetite i Živi Muzej koji nastoji oživjeti antičko doba i način života starih Rimljana. U sklopu programa se organiziraju glazbene večeri gdje ćete naići na kombinaciju žanrova, ali i ponude samih izvođača. Tradicionalno ili moderno, domaće ili strano, mladi i nepoznati ili svjetski priznati umjetnici i glazba – vi birate!

Dioklecijanove noći su središnji dio manifestacije koja traje tri dana krajem kolovoza. Tada se Split vraća u vrijeme Rimskog carstva, diljem grada se postrojavaju legije, car korača kroz grad u kočiji u pratnji legija, gradom odjekuje antička glazba, a na svakom koraku su ulični zabavljači. Na te tri večeri sve je u rimskom stilu, pa čak i gastronomska ponuda! Zato ovog ljeta nemojte propustiti glavni događaj „bisera Mediterana”!

Noći Dioklecijana središnji su dio ljetne manifestacije koja kroz cijeli mjesec kolovoz slavi antički život u doba rimskog cara Dioklecijana za vrijeme njegovog života u Spitu

2. DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Dubrovnik je top turistička destinacija koju nije potrebno dodatno predstavljati. A središnja kulturno-društvena manifestacija u turističkom biseru Hrvatske je pozivnica sama za sebe. Dubrovačka ljetne igre se organiziraju jednom godišnje u trajanju od mjesec i pol dana, od 10. srpnja do 25. kolovoza. Organiziraju se već 73godine.

Ovaj događaj povezuje drevnu tradiciju i dubrovačko bogato intelektualno naslijeđe u svijetu znanosti i umjetnosti. U45 dana imate priliku doživjeti djela Marina Držića, Ivana Gundulića, Ive Vojnovića, ali i svjetske klasike Goldonija, Molièrea ili Shakespeare-a. Tada se spajaju najveća literarna djela s parkovima, ulicama i trgovima pokazujući internacionalni i prosvjetiteljski karakter grada.

Iako primarno zamišljen kao nacionalni događaj, ubrzo je stekao internacionalnu slavu. To ponajviše duguje Kneževom dvoru koji je zbog akustike mamac i izazov za umjetnike. Igre su spoj starog s novim i temelj su izgradnje modernih trendova na antičkoj ostavštini.

Sjedište Ljetnih igara je Festivalska palača koja je obvezna „sightseeing” znamenitost Dubrovnika. Središnja točka igara je nagrada "Orlando" koja se dodjeljuje onima za poseban doprinos i postignuća u protekloj godini. Program je namijenjen svim uzrastima i ljubiteljima različitih tipova umjetnosti, a uključuje i radionice za djecu.

O kulturološkom bogatstvu Dubrovnika dovoljno govori činjenica kako je 1979. uvršten na UNESCO-v popis svjetske baštine. Dubrovnik je grad pjesnika i grad-pjesnik te središte intelektualnog života, uzvišene kulture, kritičkog razmišljanja, progresivnosti i prosvjetiteljstva. To se najbolje očitava kroz Dubrovačke ljetne igre koje višestoljetnu tradiciju ponosno čuvaju i baštine!

Cijeli Dubrovnik je grad-muzej stoga sam posjet vas neće ostaviti ravnodušnim. Od važnih kulturnih događaja, preporučujemo posjet fešti za blagdan svetog Vlaha između drugog i sedmog veljače. A uoči samog blagdana organizira se sedmodnevno mini-slavlje koje uključuje, koncerte, vinske ture i odličnu zabavu! Jer tko kaže da su top destinacije najbolje samo ljeti?


Dubrovačke ljetne igre centralna su točka bogatog kulturno-umjetničkog programa u Dubrovniku svakog ljeta te su veliki mamac za publiku

3. SINJSKA ALKA

Prije 306 godina, grad Sinj se našao u najtežim trenucima u svojoj povijesti. Silina turske vojske opsjedala je grad koji je već bio na koljenima. No, onda se dogodilo čudo i okupatori odjednom nestaju točno u momentu kada se činilo kako će grad pasti. Sinjani su ovaj pothvat pripisali višoj sili. U tu se čast od 1715. održava Sinjska Alka. Ona je glavni događaj Sinjske krajine i dio je UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine.

Alka je srednjovjekovno viteško i konjaničko natjecanje u kojima alkari na stazi dugoj 160 metara nastoje kopljem pogoditi „u sridu”. To moraju napraviti unutar 13 sekundi, a „srida” je središte metalnog okruglog polja podijeljenog na tri dijela.

Pogodak „u sridu” je 3 boda, iznad su 2 boda, a pogodak u dva kruga ispod je jedan bod. Trče se tri kruga, a tko skupi najviše bodova je slavodobitnik. U slučaju izjednačenja ide se u tzv. pripetavanje dok se ne dobije pobjednik. Na kraju pobjednik izlazi pred vojvodu u svečanoj pratnji te mu se na koplje natiče hrvatski plamenac. Sve je popraćeno pucnjevima iz mačkula, srednjovjekovnog oružja.

Sudionici Alke mogu biti samo oni rođeni u Sinju i Cetinskoj krajini ili čiji su roditelji iz tih krajeva. Pred Alku se organizira Bara i Čoja kojom se određuje tko će sudjelovati. Mora biti najmanje 11, a najviše 17 sudionika Alke.

Svečanost započinje mimohodom sudionika. Prvo idu „momci”, zamjenici alkara, potom harambaša, njegov zamjenik, limeni orkestar, barjaktar, štitonoša, buzdovandžija, ađutant i vojvoda praćen alkarima i na kraju alajčauš kao glavni sudionik. Oni se predstavljaju publici, a najsvečaniji od njih je konj Edek. On simbolizira ukradenog konja turskog paše i njega se ne jaše.


Sinjska Alka je najstarije očuvano viteško natjecanje koje se u kontinuitetu održava više od 300 godina

Bogatsvo tradicije, nošnji, kulture i povijesti - to je Alka!


Alka se održava prve nedjelje u kolovozu kada Sinj postaje velika pozornica i svjetska metropola. Osim natjecanja, posebnu pozornost privlače i uniforme te dekoriranost sudionika.

Alkari se oblače kući uz pratnju obitelj. Obučeni su u modre odore sa sabljom na boku. Alajčauš ima crnu, a vojvoda zlatnu odoru. Najsvečaniji su „momci” obučeni u tradicionalne nošnje s peškirom, maramom, prslukom, hlačama i opancima – oputašima. Za pasom imaju kuburu i jatagan, a uz njih koračaju žene odjevene u nošnje iz 19. stoljeća.

Koplje je drveno sa željeznim šiljkom i strogo je specificiran način izrade. Konji se također posebno uzgajaju i danas postoji jedinstvena sorta alkarskih konja naučenih na zahtjeve Alke. Svaki alkar, kao i njegov suvitez „momak” se moraju ponašati dostojanstveno.

Za više detalja, posjetite Alkarski Dvor i Muzej gdje možete upoznati povijest kraja, pa čak i postati alkar na trenutak. Uz Alku se održava i dječja Alka gdje se najmlađi stanovnici Cetinske krajine pripremaju za buduće velike nastupe!

Iako se izvodi od 18.st., prvi zapisi datiraju tek s kraja istoimenog stoljeća. Kroz povijest je postojalo više varijanti, no sredinom 19. st. se očuvao današnji oblik. Danas se povremeno održavaju i izvanredne alke prilikom dočeka velikodostojnika kako bi se pokazala tradicija Cetinskog kraja. Alka je odavno međunarodno prepoznata pa je imala svoju izložbu u New Yorku, Bruxellesu, a alkari sudjeluju na svim svečanim mimohodima, komemoracijama i političkim zbivanjima.

Bit i poanta Alke je spoj starih običaja i tradicije, očuvanje uspomene sa stvaranjem nove i bogate povijesti. Ona nije samo natjecanje, već je put u prošlost, evokacija pobjede, sakralne važnosti i identiteta čitavog kraja. Alka je komemoracija jedinog viteškog natjecanja koje se očuvalo dulje od 300 godina!


4. VARAŽDINSKE BAROKNE VEČERI

Jedan od najbolje očuvanih povijesnih gradova i najunikatnijih na ovim prostorima je Varaždin. To je barokni grad gdje vas sam posjet vraća nekoliko stoljeća unatrag. Osim toga, on je središte dvaju važnih događaja: Baroknih večeri i Špancirfesta.

Prve Barokne večeri su održane 1968. u čast obilježavanja 140 godina Glazbene škole Varaždin. Kroz godine je prerastao okvire glazbenog programa i postao festival arhitekture, kazališta, glume i hortikulture. 1971. se održava prvi trodnevni festival kada izlazi iz grada, baroknih palača i starih dvoraca.

Danas je desetodnevni festival koji privlači 10 000 ljudi u barokni grad. Svake se godine održi oko 30 koncerata zbog čega je ova manifestacija etablirana kao top festival rane i tradicionalne glazbe. S druge strane, članovi VBV-a sudjeluju na europskim smotrama baroknih večeri predstavljajući ga ostatku svijeta.

Festival teži autentičnosti: autentičnosti grada Varaždina kao baroknog grada, autentičnosti izvornih instrumenata i autentičnosti programa fokusiranog isključivo na barok. Večeri započinju koncertom baroknog orkestra, a završavaju svečanom misom u katedrali. Ulaznice se kupuju zasebno za svaki koncert.

Održava se diljem Varaždina, ali i okolice. Pokriva područje Nedelišća, Križevaca, Ludbrega, Preloga, Krapine, Varaždinskih Toplica te drugih eminentnih dvorana i dvoraca poput Trakošćana, HNK Varaždin, Franjevačke školei varaždinske katedrale. U sklopu festivala se održava i znanstveni skupna kojem se raspravlja o ostavštini i važnosti baroka te novim programima. Postoji i popratni program Total Baroque isključivo orijentiran na baroknu glazbu na baroknim instrumentima i u baroknim građevinama.

Varaždinske barokne večeri su najznačajnija glazbeno-umjetnička priredba ovog dijela Hrvatske te jedan od većih festivala rane glazbe u svijetu. Upravo zato postoji i klub mecena te je svake godine različita država ''zemlja partner'' poput Japana, Rusije, Italije, Španjolske ili Francuske.

Festival ima značajnu važnost jer potiče očuvanje baroknih djela i pomaže razvoju i istraživanju ovog perioda u ljudskoj povijesti.


Varaždinske barokne večeri jedne su od naeminentnijih događaja koji slavi i pomaže u očuvanje barokne umjetnosti te je prepoznat na svjetskoj razini prirode

5. ŠPANCIRFEST VARAŽDIN

Špancirfest je festival ulične umjetnosti koji slavi kreativno izražavanje van uobičajenih umjetničkih normi izvođenih od strane samoukih izvođača

Varaždin nije samo dom visoke kulture i umjetnosti. On je središte jednog od najzabavnijih i najoriginalnijih festivala na svijetu. Riječ je o Špancirfestu, "šetalačkom" festivalu koji slavi uličnu umjetnost i street performanse. Na njemu ćete vidjeti lutajuće glazbenike, trubadure, iluzioniste, žonglere, mađioničare, šetače na štulama, pantomimičare – svaki oblik ulične zabave je tu!

Festival se održava u drugom dijelu kolovoza posljednje 23 godine i traje 10 dana. Tada na kratko, Varaždin postaje centar ulične umjetnosti. Trgovi, palače, parkovi postaju pozornice, klubovi, učionice i suvenirnice. Ovaj festival spaja ulicu i glazbu, hedonizam, zabavu i privremenu umjetnost. O tome kakav će vam biti Špancirfest ovisi isključivo o vama! Iako postoji kalendar događaja, najljepši dio festivala je spontana šetnja kroz ulice tokom koje upoznajete druge sudionike festivala.

Špancirfest nudi jedan od najraznovrsnijih programa, edukacija, radionica, izložbi koju spaja s luksuznom gastronomskom ponudom i izvedbama za sve generacije. Zato je riječ o kulturološkom i turističkom događaju koji je upisao Varaždin na svjetske karte urbanih sredina.

Ono zbog čega je festival posjećen, zabavan i omiljen te cijenjen među publikom jest u tome što je zadržao svoju izvornost. On je započeo i ostao ulični festival koji slavi uličnu umjetnost te nije jedinstven festival. Zapravo je riječ o festivalu fragmentiranom na niz malih i samostalnih festivala koje je Špancirfestsamo povezao.

Tih je dana u gradu prisutan jedan od najboljih ljetnih glazbenih i dječjih programa koji traje kroz čitavih 10 dana. Tu je i Kreativnica za sve uzraste te ulične izložbe gdje možete pronaći nešto za sebe. Za intimniju atmosferu tu je Vinski grad u povijesnoj jezgri grada koji će vam ponuditi mir u kozmopolitskom duhu dinamičnog Špancira!

Špancirfest nudi izvođačima i posjetiteljima grad kao pozornicu za demonstraciju svojih djela, povezuje ih s klijentima i kroz aktivnu participaciju želi osigurati da svi odu kući s novim znanjima.


6. FESTIVAL SVIJETLA ZAGREB

Festival svijetla je međunarodna franšiza koja organizira svijetlosne spektakle diljem svijeta, a Zagreb je odabran kao jedna od najljepših pozornica

Jedan od festivala koji inspirira inovativnošću i originalnošću je Festival svijetla u Zagrebu. Održava se svake godine kroz čitav ožujak te je festival koji povezuje urbanu kulturu, umjetnost, dizajn i arhitekturu. Glavni cilj je naravno dobra zabava i druženje. Na zagrebačkom Festivalu svijetla se primjenom suvremenih svjetlosnih instrumenata na povijesnim građevinama stvara vizualni spektakl. Na ovaj način se poznatim lokalitetima i znamenitostima grada daje novo svijetlo, u svakom smislu te riječi.

Ovaj festival je dio franšize koja svjetlosni show održava diljem svijeta izvlačeći ga iz muzejskih okvira. Njime se predstavlja svijetlo kao novo umjetničko usmjerenje. Festival svijetla je međunarodna organizacija koji okuplja umjetnike koji koriste svjetlost kao način izražavanja kreativnosti i umjetničkog stvaralaštva. Moto im je „kreiranje boljeg sutra” kojim propagiraju moderne vrijednosti, a prvi je održan u Berlinu prije 17 godina. Prvi je održan u Zagrebu 2017.

Na mjesec dana Zagreb postaje veliki atelje stvarajući inovativnu umjetnost koja razbuđuje sivilo metropola. Tako mu daje „novi život” i pobuđuje pozitivne emocije, toplinu i veselje. Zato je treći mjesec idealan za posjet glavnom gradu koji postaje platno alternativnim umjetnicima. Tada se najavljuje novi život, sunce, druženje, zabava i sve ono što ovo vrijeme sa sobom donosi. Proslavite i vi izlazak iz „zimskog sna” te izađite vani i uživajte u igri boja, svjetala i instalacija. Uistinu, ostat ćete bez riječi!

Cijela je priča krenula prije 4 godine s 9 lokacija u Gornjem gradu odakle se proširio po cijelom gradu. Možda najdojmljivije instalacije su Grički tunel pretvoren u interaktivnu svjetleću šumu te Lotrščak i Tomićeva ulica.

7. ADVENT U ZAGREBU


Advent u Zagrebu tri je godine zaredom nosio titulu najljepšeg europskog adventa - 2016., 2017. i 2018.

Osim u proljeće, Zagreb je jednako predivan u svim godišnjim dobima. To su otkrile stotine tisuća posjetitelja što dođu u našu prijestolnicu kroz godinu. No, poseban se ugođaj pruža za vrijeme Adventa, odnosno u predbožićno vrijeme koje se smatra najljepšim periodom u godini. Upravo zagrebački Advent već godinama nosi titulu najljepšeg u Europi osvajajući je tri godine zaredom – 2016., 2017. i 2018.!

Riječ o najvećem događaju u glavnom gradu i centralnoj manifestaciji zimske turističke sezone. Od 01. prosinca do 06. siječnja se zaokružuje božićna idila, ispraćuje Stara i najavljuje dolazak Nove godine. Time se zaokružuje najveselije razdoblje u godini i kreću neka nova iščekivanja, obećanja i želje za nadolazeću kalendarsku godinu..

Advent ima veliku kulturnu važnost zbog bogate gastro i etno ponudekoja predstavlja Zagreb, regiju, ali i cijelu zemlju. Tako ćete na štandovima doživjeti bogatstvo okusa i mirisa, poslušati dobru glazbu, upoznati ulične i urbane umjetnike uz bogat program.

U to predblagdansko vrijeme kada sve miruje, Zagreb živi punim plućima. Kroz prosinac, on je europska prijestolnica u kojem putnici diljem svijeta nastoje osjetiti božićni duh i svečarsko raspoloženje. S druge strane, uređeni domovi, prozori i okućnice prenose najtoplije poruke Božića: toplina, pozitiva, obitelj i prijateljstvo, pa i melankolija. Jer, nažalost, znamo kako ovo vrijeme kratko traje.

Advent koji je više od kobasica i kuhanog vina



Uz hranu, piće i glazbu, Advent nudi nekoliko aktivnih projekata koji nude drugačiji tip zabave. Tako možete upoznati projekt Mistični Advent, večernju tematsku turu o starim božićnim i novogodišnjim običajima i tradicijama. Na poučan, edukativan i interaktivan način naučite što su ljudi jeli i oblačili te kako je izgledao život starog Zagreba. Projekt je za sve uzraste!

Ljubitelji virtualnih tehnologija će na svoje doći kroz projekt Virtualni božićni prozor. Riječ je o sadržaju proširene stvarnosti gdje kroz aplikaciju možete obići sve zagrebačke lokalitete u 3Drealnosti. Razgledavanja, izložbe, muzeji, galerije te karta grada sa svim događajima kako bi vam bilo nadohvat ruke.

Ako samo želite uživati u svemu što vidite onda ćete imati što vidjeti i obići. Tu se prije svega misli na Božićnu bajku na Zrinjevcu, Ledenu bajku na Tomislavcu i Fuliranje na Strossmayerovom trgu. Stanite na jednom od 14 food cornera, obiđite glazbeno kulturne-događaje u Gornjem Gradu i otkrijte neistražene Zagrebačkekućice”.

Za bijeg od vreve, posjetite Klovićeve dvore, popijte kavu u centru urbane umjetnosti, obiđite Meštrovićev atelje i Muzej prekinutih veza. Zatim se provozajte najkraćom žičarom na svijetu te na kraju uživajte u snježnoj bajci na Sljemenu!

Kada se umorite, predahnite uz autohtone delicije zagrebačkog kraja. Isprobajte puricu s mlincima, paprenjake, sarme, pizze, burgere, fritule, kobasice, štrukle, štrudle, knedle, čvarke i ugrijte se kuhanim vinom. Tada ne preostaje ništa drugo nego uz zarazne ritmove zaplesati do kasno u noć.

Ako dolazite na Badnjak isprobajte bakalar, posjetite zagrebačku Katedralu i uživajte u srednjovjekovnom ambijentu Austro-ugarskog i baroknog stila. Također, nemojte zaboraviti kako Zagreb ima najviše muzeja po glavi stanovnika zato zabave u prijestolnici neće nedostajati!

Ostanite s nama jer najbolje tek slijedi!

Iako smo naveli mnogo događaja i dali sadržajne i detaljne opise, ovo nije kraj! Naime, najbolje tek slijedi! U drugom dijelu našeg članka nastavljamo otkrivati najpopularnije i do sad neotkrivene kulturne događaje koji se organiziraju i održavaju diljem obale, unutrašnjosti i ostatka Hrvatske. Ova zemlja je pravo prirodno i kulturološko bogatstvo, a mi smo najbolje sačuvali za kraj! Zato ostanite s nama, pratite nas na društvenim mrežama, čitajte blogove i ostanite u toku da uvijek budete u središtu informacija i nađete smještaj u top destinacijama po najnižim cijenama!




Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu ker:

  • dobite ekskluzivne ponudbe
  • prvi izvedite za naše akcije
  • prvi uživajte v naših ugodnostih

Te spletne strani uporabljajo piškotke v cilju zagotavljanja zadovoljstva kupcev in funkcionalnosti. Hkrati se piškotki uporabljajo tudi za Vam prilagojeno oglaševanje na naši strani ter tudi na zanesljivih partnerskih straneh. Več o piškotkih in o tem, kako jih uporabljamo, preberite tukaj . S klikom na gumb 'V redu' se strinjate z uporabo vseh piškotkov.

Vredu