Potreben je novi spletni brskalnik

Vaš brskalnik ne podpira inovacije, katere smo uvedli! Priporočamo, da posodobite obstoječi ali uporabljate nekateri drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
+385 21 456-456
Pon - Pet
08:00h - 22:00h
Ned
14:00h - 22:00h

Što se krije iza titule EPK i zašto morate posjetiti Rijeku u 2020.

Print Objavljeno: 21. 02. 20

ŠTO JE EUROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE?
Europska prijestolnica kulture je titula koja se na godišnjoj razini dodjeljuje jednom ili više europskih gradova. Gradu se tada ukazuje prilika da se prikaže u najboljem svijetlu te približi ostatku svijeta svoj kulturni život i kulturno-povijesnu baštinu. Mnogi gradovi, koji do tada nisu imali priliku, iskoriste ovu titulu da preobraze način na koji ih svijet promatra putem različitih cjelogodišnjih kulturnih manifestacija i umjetničkih priredbi i imaju mogućnost obnoviti zgrade kulture te, u konačnici, ostvariti i velik porast broja posjetitelja i ekonomsku dobit. Temeljni cilj je svakako zbližavanje sugrađana Europe.

Europski grad kulture, titula koja je prethodila Europskoj prijestolnici kulture, nastala je 1985. godine, a prvi grad koji je imao tu čast je grad Atena. Godine 1999. mijenja se naziv titule u Europska prijestolnica kulture, a do sada je titulu, prije Rijeke, nosilo šezdesetak europskih gradova poput Pariza, Madrida, Berlina, Graza, Genove, Vilniusa, Rige i tako dalje. Kao europska prijestolnica Europe 2020. godine izabrani su gradovi Rijeka i Galway, Irska. Ova godina posebna je za Hrvatsku jer ove godine Hrvatska presjeda i Europskom unijom.

GRAD RIJEKA
Grad Rijeka treći je po veličini grad u Hrvatskoj, i najveća hrvatska luka. Rijeka je tijekom 19. stoljeća, zbog idealnog zemljopisnog položaja, postala jedna od najvećih i najvažnijih europskih luka te moćno industrijsko središte. Krajem 20. stoljeća dolazi do smanjenja lučkog prometa i industrije, no Rijeka to uspješno nadoknađuje razvojem turizma. Zbog činjenice da je Rijeka bila na sjecištu mediteranskog, istočnoeuropskog i srednjoeuropskog utjecaja i kroz povijest se našla pod različitim vladavinama, Rijeka je danas sinonim za otvoreni grad, grad kulture i umjetnosti, grad gdje su svi dobro došli.

ZANIMLJIVA DOGAĐANJA U RIJECI 2020
Tijekom cijele godine Rijeka će održati više od 600 kulturno-umjetničkih i ostalih događanja, uz potporu preko 250 kulturnih ustanova i organizacija iz Hrvatske i 40 drugih zemalja iz Europe i ostatka svijeta.
Pogledajte koje smo izdvojili:

RIJEKA FILM FESTIVAL 26. - 29.3.2020.
Posebno izdanje film festivala bavi se pitanjima totalitarizma, moći i straha, a usredotočeno je na sukob između pojedinca i društva. Prikazivat će se filmovi raznovrsnih rodova i žanrova, novijeg i starijeg datuma, koji će zahvatiti što širu sliku problema današnjeg društva. Naravno, isplaniran je i bogat popratni program s domaćim i stranim izlagačima iz različitih umjetničkih krugova, koji će uključivati predavanja, rasprave i panele.

MEĐUNARODNA KARNEVALSKA POVORKA 23.2.2020.

Karnevalska povorka


Posebno izdanje Međunarodne karnevalske povorke u Rijeci, kao kruna karnevalskih svečanosti, ugostit će karnevalske maske iz raznih europskih gradova. Tu će se naći originalne i maštovite maske, alegorijska kola, karnevalske grupe, a svi će se natjecati u maštovitosti i jedinstvenosti. Povorka će sigurno, kao i prošlih godina, biti popraćena velikim brojem gledatelja, iz Hrvatske ali i iz Europe.

Naravno, povorka nije jedini događaj koji ćete željeti vidjeti za vrijeme Riječkog karnevala, osim Međunarodne karnevalske povorke poznata je još i Dječja karnevalska povorka, izbor Kraljice Riječkog karnevala te suđenje i paljenje pusta.

DJEČJA KARNEVALSKA POVORKA 8.2.2020.
Dječja karnevalska povorka prilika je da i vaši najmlađi sudjeluju u ovom velikom karnevalskom događanju. U povorci se tako nerijetko mogu vidjeti likovi iz bajki, mitska bića, razne životinje, akcijski junaci pa čak i biljke, cvjetovi. Pustite vašim najmlađima da odaberu.

IZBOR KRALJICE RIJEČKOG KARNEVALA 17.1.2020.
Uz predavanje ''gradskih ključeva'', jedan od uvodnih događanja u Riječkom karnevalu izbor je Kraljice karnevala. Da bi djevojka dobila titulu Kraljice karnevala i ''Zlatni plašt'', njena karnevalska skupina je treba kandidirati, a ona se mora istaknuti svojom maskom, znanjem o karnevalskoj tradiciji, glazbenim i plesnim umijećem. Nagrađuje se i scenski nastup karnevalskih grupa u pratnji kandidiranih djevojki. Nakon izbora još samo nedostaje da gradonačelnik preda ključeve grada maškarama i od to trenutka zabava počinje!

SUĐENJE I PALJENJE PUSTA 26.2.2020.
Tradicija je da se svake godine svečano spali pust koji je ''kriv'' za sve nedaće koje su snašle narod u prošloj godini, a najčešće je to alegorija ili personifikacija neke osobe/lika/događaja. Tradicionalno se spaljuje na riječkoj rivi,a nakon toga slijedi zabava do ranih jutarnjih sati.

PORTO ETNO – FESTIVAL SVJETSKE GLAZBE I GASTRONOMIJE 18. - 19.9.2020.

Narodni ples


Festival svjetske glazbe i gastronomije predstavlja bogat kulturni, glazbeni i gastronomski program. Tema ovog festivala je ZAJEDNO, te je cijeli program događaja baziran na zajedništvu i susretu različitih kultura. Imat ćete prilike čuti svjetsku etnoglazbu, od različitih proslavljenih imena glazbenog svijetu kao što su Fanfare Ciocarlia, bend iz Rumunjske, Džambo Aguševi Orchestra iz Makedonije, Rambo Amadeus iz Crne Gore, Porto Etno orkestar iz Hrvatske i još mnogi drugi.
Drugi dio festivala, posvećen je gastronomiji. Predstavit će se autohtone delicije iz nacionalnih kuhinja, talijanske lazanje i filipinske kozice samo su neka od jela na koje ćete naići. Kuhari amateri imat će prilike kuhati s profesionalnim kuharima, potvrđujući još jednom temu festivala: ZAJEDNO

IZLOŽBA: NEPOZNATI KLIMT – LJUBAV, SMRT, EKSTAZA 14.7. - 14.10.2020.
Gustav Klimt, bio je umjetnik zlatnog doba Beča, jedan od najvažnijih predstavnika austrijske secesije, a sada imate prilike ekskluzivno vidjeti neke od njegovih djela, kao što su četrdesetak crteža gdje je naglasak na figuri žene te pripremne crteže za slike i same slike za riječko kazalište. Naime, ono što ovu izložbu čini posebnom je činjenica da ćete imati prilike izbliza vidjeti devet slika za riječko kazalište, koje je Klimt oslikao zajedno sa svojom družinom, Ernstom Klimtom i Franzom Matschom. Izložba će se održati u Muzeju grada Rijeke, na tri etaže.

ŠTO VIDJETI U RIJECI?

KORZO

Ulica Korzo u Rijeci

Ako tražite gdje u Rijeci popiti kavu ili sjesti na klupicu, kupiti suvenir, pojesti koji slasni zalogaj, svakako otiđite na Korzo, jednu od glavnih riječkih šetnica, popularno odredište Riječana i ljeti i zimi.

TRSATSKA GRADINA

Sagrađen na mjestu liburnijske osmatračnice, na brijegu visine 138 metara, Trsatska gradina je među najstarijim fortifikacijskim građevinama Hrvatskog primorja, a danas popularni vidikovac. Osim uživati u pogledu, možete posjetiti galerijski prostor ili koncerte i predstave na otvorenom, kojih ne manjka za vrijeme toplih mjeseci.

KATEDRALA SV. VIDA
Katedrala sv. Vida, ističe se svojim monumentalnim dimenzijama i tlocrtom, a sagrađena je na mjestu male crkvice posvećene istom zaštitniku, sv. Vidu. Gradnja je započeta 1638. godine, a i danas su vidljive dodirne točke s poznatom crkvom u Veneciji, Santa Maria della Salute. Barokna crkva, zadivljujućeg interijera rađenog rukama talijanskih majstora, s ranogotičkim raspelom na glavnom oltaru i oltarnom palom koja prikazuje sv.Ignazija Loyolu zaista je impresivna i sigurno će ostaviti dojam na vas.

RIJEČKE PLAŽE
Odmorite se od razgledavanja grada na nekoj od poznatih plaža, a odgovaramo i na pitanje gdje je plaža za pse u Rijeci.

PLOČE– novije uređena plaža, nositeljica titule Plava zastava. Opremljena je tuševima, ima prilagođen ulaz za invalide, kabine za presvlačenje, sanitarnim čvorovima, a skloniti se od sunca možete u kafićima, a ako igrate odbojku, imate sreće – tu se nalazi i teren za odbojku na pijesku.

GLAVANOVO- najpoznatija gradska plaža. Šljunak, čisto more, i zelenilo za skloniti se od sunca – što vam više treba za potpuni relax?

KANTRIDA – PLAŽA ZA PSE
Zahvaljujući površini od 500 m2 vaš četveronožni ljubimac guštat će kao nikad u životu. Također, imate na raspolaganju i prilagođeni tuš i koševe s vrećicama za otpatke. Osim toga, u Rijeci postoji još jedna plaža za pse, plaža Brajdica, koja se nalazi na Pećinama.
Ovdje možete pročitati koje su Top plaže za pse u Hrvatskoj, a ovdje kako putovati s ljubimcem.


IZLETI IZ RIJEKE
Jednom kad se nađete u Rijeci, šteta je ne iskoristiti njen idealan položaj i u kratkom razdoblju obići nekoliko pitoresknih mjesta u okolici, istražiti otoke, isprobati autohtona jela. Izdvajamo nekoliko ideja za izlete iz Rijeke:

VOLOSKO
Volosko, malo turističko mjesto, udaljeno od Rijeke dvanaestak kilometara, nekoć je bilo važno upravno središte i trgovačka luka. Ovdje ćete dobiti osjećaj pravog malog ribarskog mjesta, zbijenih kuća, ulica koje pričaju svoje priče, a možete i uživati u konobama s domaćim specijalitetima, ali i u nekim vrhunskim restoranima. Bitno je spomenuti da je more ovdje idealno za surfanje i jedrenje.

OPATIJA

Grad Opatija, park

Opatija se ne zove bez razloga ''Biserom Jadrana'', a u to se trebate i sami uvjeriti. Monderno ljetovalište koje je već dugi niz godina popularno odredište plemićima, kraljevskim osobama, skladateljima, umjetnicima, glumcima predsjednicima i drugim poznatim osobama. Opatija svojom hotelskom ponudom prati svoju klijentelu, tako da možete odsjesti u zaista vrhunskim hotelima. Možete uživati u šetnji uz Lungomare, udisati svježi morski zrak, jesti u vrhunskim restoranima ili posjetiti neke od festivala i koncerata koji se održavaju u Opatiji bajnoj. Top atrakcije u Opatiji, koje trebate posjetiti su svakako:Umjetnički paviljon Juraj Šporer, Švicarska kuća, Villa Angiolina, Park Sv. Jakova, Park Angiolina, skulptura Djevojka s galebom, Opatijski portić (mala opatijska luka) te Hrvatska ulica slavnih.
Ovdje možete pročitati 5 nezaobilaznih točaka na opatijskoj šetnici.

LOVRAN

Lovran, šetnica uz more

Lovran je, uz Opatiju, jedna od privlačnijih destinacija u okolici Rijeke. Mnogi sadašnji hoteli nekoć su bili plemićke rezidencije, ljetnikovci i vile, tako da imate prilike odsjesti u pravim primjercima austro-ugarske arhitekture. Sam naziv ovog mjesta potječe od lovora, aromatične biljke koja raste na ovom području. Najpoznatije plaže su Peharovo i Kvarner.

IČIĆI

Aci Marina u Ičićima

U neposrednoj blizini Opatije, smjestili su se Ičići. Danas su Ičići najpoznatiji po ACI Marini, nautičkom centru i servisu. U središtu mjesta poznata je pješčana plaža gdje možete uživati u odbojci na pijesku ali i u raznim sportskim aktivnostima na vodi kao što su ronjenje, skijanje na vodi itd.

MOŠĆENIČKA DRAGA
Malo obalno mjesto poznato najviše po svojim predivnim šljunčanim plažama, od kojih moramo izdvojiti dugačku plažu naziva Sipar. Mjesto se nalazi u podnožju planine Učke tako da možete uživati i parku prirode Učka, a plaže su idealne i za djecu tako da možete uživati s cijelom obitelji.

KOSTRENA
Kostrena, jedno od starijih mjesta u riječkom priobalju, smjestio se na kostrenskom poluotoku, dužine desetak kilometara, a na čijoj su cijeloj dužini smještene očaravajuće plaže. Morske dubine u okolici su jedne od najzanimljivijih, proglašene su i podmorskim parkom, pa ako ste zaljubljenik u ronjenje svakako preporučujemo. Svakako posjetite i plažu u uvali Svežanj.

KRALJEVICA
Grad Kraljevica objedinjuje čak šest naselja (Bakarac, Kraljevica, Križišće, Mali Dol, Šmrika i Veli Dol), a smjestio se na samom ulaz u Bakarski zaljev. Građevine koje morate posjetiti ako ste u Kraljevici su definitivno dva veličanstvena dvorca Zrinskih i Frankopana. U Kraljevici se nalazi i jedno od najstarijih brodogradilišta na Sredozemlju, osnovano godine 1729. godine.

KRK

Grad Krk, stari centar

Grad Krk smjestio se na istoimenom otoku, u jugozapadnom dijelu, u uvali koja graniči s Košljunskom dragom te danas pripada među najstarija urbana naselja u Hrvatskoj. Je li zbog predivne klime i sunčanih dana, duge povijesti ili ljepote prirode, ne znamo, ali znamo da otok opravdava svoj popularni nadimak - ''Zlatni otok''. Osim u bistrom moru i plažama u gradu Krku možete uživati i ako posjetite neke od znamenitosti: Zidine, Kaštel, Gradska vijećnica, Vela placa, Velika gradska vrata, trg Kamplin, rimske terme i mozaici itd. I zadnje što moramo spomenuti kako doći do Krka – vrlo jednostavno, Krk je povezan s kopnom preko Krčkog mosta, pa se možete uputiti bilo kada.
Ovdje pročitajte 4 razloga zašto posjetiti otok Krk, a ovdje pogledajte pet najboljih plaža na otoku Krku.

CRIKVENICA
Crikvenica, grad u Kvarnerskom zaljevu, s jako dugom turističkom tradicijom zahvaljujući svojoj dobroj prometnoj povezanosti – iz Rijeke možete doći za tridesetak minuta, a ako se priključite na autocestu u Zagrebu ste za otprilike sat i trideset minuta. Lijepe pješčane i šljunčane plaže idealne su za bezbrižno odmaranje i kupanje u moru, a ugostiteljska ponuda zadovoljit će one i najzahtjevnije.
Pogledajte popis 5 najatraktivnijih plaža na Rivijeri Crikvenica.

NOVI VINODOLSKI
Uz Opatiju, Novi Vinodolski jedno je od prvih turističkih destinacija na hrvatskom primorju. Razvio se iz frankopanske utvrde Novigrad, a prvi puta se spominje 1288. godine, u Vinodolskom zakoniku (najstariji sačuvani spomenik na hrvatskom jeziku). U Novom Vinodolskom savjetujemo posjetiti kuću Ivana Mažuranića, frankopanski kaštel, crkvu Filipa i Jakova, Narodni muzej, staklenu kapelicu, gradsku galeriju "Turnac" i staru jezgru.

KASTAV
Popularno odredište među umjetnicima i zaljubljenicima u prirodu, Kastav je gradić u zapadnom dijelu Primorsko-goranske županije. Takozvani ''grad na brege'' nalazi se na 365 metara nadmorske visine i pruža predivan pogled na Kvarner. Biciklirajte na nekoj od uređenih staza u obližnjim šumama, uživajte u iznimnoj gastronomskoj ponudi ili posjetite Muzejsku zbirku Kastavštine i Mići zavičajni muzej.

ISTRA

Grad Rovinj, zalazak sunca

Nedaleko od Rijeke nalazi se Istra, najveći hrvatski polutok, a ujedno i najzapadnija županija u Hrvatskoj. Iako dio Hrvatske, Istra se izdvaja od ostatka zemlje svojom ljepotom,ponudom gastronomije (vina, maslinovo ulje, tartufi), kulturom i bogatim naslijeđem. Preporučujemo da je posjetite na nekoliko dana, iznajmite automobil i prepustite se brežuljcima, čudesnim selima, malim rimskim gradićima, netaknutoj prirodi – apsolutnom uživanju.
Donosimo vam ideje kako možete provesti 7 dana u Istri, pogledajte ih ovdje.

Uživajte u Rijeci!




Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu ker:

  • dobite ekskluzivne ponudbe
  • prvi izvedite za naše akcije
  • prvi uživajte v naših ugodnostih

Te spletne strani uporabljajo piškotke v cilju zagotavljanja zadovoljstva kupcev in funkcionalnosti. Hkrati se piškotki uporabljajo tudi za Vam prilagojeno oglaševanje na naši strani ter tudi na zanesljivih partnerskih straneh. Več o piškotkih in o tem, kako jih uporabljamo, preberite tukaj . S klikom na gumb 'V redu' se strinjate z uporabo vseh piškotkov.

Vredu