Potreben je novi spletni brskalnik

Vaš brskalnik ne podpira inovacije, katere smo uvedli! Priporočamo, da posodobite obstoječi ali uporabljate nekateri drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
+385 21 456-456
Pon - Sob
08:00h - 22:00h
Ned
14:00h - 22:00h

Katere suvenirje kupiti na Hrvaškem

Print Objavljeno: 6. 05. 19

Namen suvenirja je, da vas spominja na lepe trenutke, ki ste jih doživeli na potovanju. Suvenir je poseben predmet, ker predstavlja posebno navezo med vami in destinacijo, ki ste jo obiskali, če ga pa komu podarite, se spremeni v sredstvo s katerim delite svoje izkušnje s potovanja. Potovanje naj bi bilo nova in dragocenejša izkušnja in pravi suvenirji so najboljši način za ohranjanje izkušenj, ki ste jih pridobili, ko ste bili z doma. Če ste na potovanju izkusili ene izmed najlepših življenskih trenutkov, potem bi spomini na njih morali biti enako dobri. V primeru, da počitnikujete na Hrvaškem, ste lahko prepričani, da vaša prtljaga ne bo polna predmetov, ki bojo nabirali prah v vašem domu. Bogata kulturna dediščina in gastronomska ponudba vsakemu turistu omogočata, da najde popoln suvenir, ki ga bo za vedno povezoval s Hrvško. V nadaljevanju vam predstavljamo seznam osmih autohtonih hrvaških suvenirjev.


Paška čipka

Prizori žena, ki sedijo pred hišo in izdelujejo čipko, so na Pagu uobičajeni

Zaradi kvalitetne in specifične izdelave, jo mnogi imenujejo „belo zlato” otoka Paga. Tradicionalni način izdelave se še danes neguje ter je zelo cenjen. Zanimivo dejstvo je, da se paška čipka spominja že v 15. stoletju. Za njen nastanek so zaslužne sestre benediktanke, njihova tehnika izdelave, pa se je postopoma širila na ostala področja otoka Pag. V začetku ni bilo načrtov, po katerih naj bi se paška čipka izdelovala, zato se je tehnika prenašala od roda do roda. Ne glede na številne načrte, čipka ni spremenila svoj izgled. Kakšen velik značaj ima tale umetnina, priča dejstvo, da se nahaja na UNESCO seznamu za nematerialno kulturno dediščino. Dan danes na Pagu lahko naidete na prizore žena, ki pred hišo izdelujejo paško čipko. Ta izvirni hrvaški produkt je dostopen za nakup. Številne suvenirnice na Pagu, prodajajo izvirno Paško čipko, cene pa se gibljejo od 100 kun, za manjše primerke, do kar 10.000 kun, za tiste većje.

Kravata

"Kravat pukovnija" z izvirnimi oblačili in kravato katero so hrvaški vojaki nosili med Tridesetletno vojno

Modni dodatek, ki krasi vsako moško obleko izvira iz Hrvaške. A ste vedeli, da je kravata v začetku bila naziv za ruto, ki so jo hrvaški vojaki nosili v obdobju, ko so se bojevali pod francosko zastavo med Tridesteletno vojno? Kroži mnenje, da so vojaki nosili to ruto, zaradi lažjega prepoznavanja na bojišču. Parižani, ki so vedno znova uvajali novosti oblačenja so opazili ta detajl, ki je s časoma postal neizogiben del kombiniranja oblačil med francoskimi plemiči. Novo oblačilo je dobilo naziv la Croate, kar bi v prevodu pomenilo „na hrvaški način”, nato ni bilo potrebno veliko časa, da se kravata razširi po celi Evropi in preostalemu delu sveta. Kravata je danes tako razširjena, da jo je možno najti na vsakem koraku, vendar na Hrvaškem, natančneje v Zagrebu, obstajajo specializirane trgovine v katerih lahko najdete izvirne kravate, prijazni prodajalci pa vas bojo naučili različnih načinov vezanja kravate.

 

Morčići

Tradicionalen reški nakit boste najčažje prepoznali po elementih črne glave in belega turbana

Nakit s crnom glavom i bijelim turbanom jedan je od najpoznatijih simbola Rijeke i Kvarnera. Ovaj hrvatski autohtoni nakit nastao je po uzoru na venecijanski oblik morčića (Moretto). Smatra se da su Mlečani za izradu ovog nakita inspiraciju potražili na dalekom Orijentu. Riječki morčić je dosta skromnija verzija venecijanskog Moretta i izrađuje se tehnikom emajliranja. Izrađivani su kao privjesci, naušnice, broševi i prsteni a omiljen su nakit mnogih žena pa i muškaraca. Morčić je s vremenom postao zaštitni znak Rijeke kao i poznatog Riječkog karnevala. Riječki morčić možete pronaći u mnogim zlatarnicama i suvenirnicama i to diljem Jadranske obale.

Šibenski botun

Ovaj originalni suvenir je kroz povijest bio sastavni dio vojne odore hrvatskih vojnika

Šibenski botun je nakit koji je Hrvatska turistička zajednica proglasila najoriginalnijim hrvatskim suvenirom. Jeste li znali da su ovaj omiljeni hrvatski nakit u početku nosili muškarci? Naime kroz povijest botuni su služili kao svojevrsni vojni činovi na vojnim odorama a postepeno su postali neizostavan detalj na narodnim nošnjama. Botuni se izrađuju u raznim varijacijama. Najlakše ćete ih prepoznati kao srebrnu kuglicu s različitim motivima rađenim u filigranskoj tehnici. Botuni su posljednjih godina ponovno postali hit među ljubiteljima nakita tako da ih danas možete pronaći u različitim varijacijama (u obliku naušnica, privjesaka, narukvica itd.) Na području Šibenika možete pronaći neke zlatarnice u kojima se ručno izrađuju ovi originalni suveniri.

Proizvodi od lavande

Polje lavande na otoku Hvaru

Mnogi turisti oduševljeni su prizorima prostranih polja lavande na Jadranskoj obali. Zbog raznih zdravstvenih svojstava ali i popularnosti među turistima mnogi lokalci odlučili su izrađivati razne predmete, ulja pa čak i jela koja se temelje na ovoj aromatičnoj biljki. Autohtonu jadransku lavandu tako možete pronaći u raznim uljima, sapunima, jastučićima i mnogim drugim stvarima. Najpopularnije je svakako lavandino ulje koje se najčešće koristi kao miris u raznim prostorijama, a neki stavljaju nekoliko kapi i na čistu odjeću kako bi se osjetio svježi miris.


Maraschino

Maraschino je bilo omiljeno piće na mnogim europskim dvorovima kroz povijest

Piće u kojem su svojedobno uživali veliki Napoleon, Cassanova i Alfred Hitchcock i koje je posluživano na legendarnom Titanicu. Maraschino je inače liker koji se pravi od višnje maraske, vrste koja se može pronaći duž Jadranske obale, a najpoznatiji je Zadarski maraschino. Za originalnu recepturu maraschina po kojoj se ovo piće proizvodi i danas zaslužan je Dominikanski red u Zadru (prvi zapisi o proizvodnji maraschina datiraju još iz 16. st.).

Suveniri s glagoljicom

Bašćanska ploča - jedan od najstarijih sačuvanih spomenika s glagoljicom

Za one koji traže originalne suvenire idealni bi bili predmeti koji na sebi imaju glagoljično pismo. Glagoljica je inače pismo koje se smatra važnom sastavnicom hrvatskog identiteta. Na ovim prostorima se stanovništvo koristilo oko 1000 godina (9. st. do 19. st.). Za nastanak glagoljice zaslužni su sv. Konstantin i Metod koji su prilagodili pismo za slavenske narode, uz pomoć kojeg će se moći vršiti bogoslužje, ali i uz pomoć kojeg bi se trebao proširiti politički utjecaj Bizanta na slavenske narode. Tijekom boravka u Hrvatskoj možete naći brojne proizvode s glagoljicom od odjeće do raznih sitnih predmeta. Jedan od originalnijih suvenira s glagoljicom je svakako jedno od slova izrađenih u kamenu ili vlastito ime uklesano na kamen.


Konavoski vez

Tradicionalni izgled konavoskog veza

Još u 14. stoljeću, zahvaljujući dobroj prometnoj povezanosti i prekomorskoj trgovini, na području Dubrovnika uvezen je dudov svilac. Od tada pa sve do danas na tom području je prisutna proizvodnja svile i ručno izrađenog vezenja. Među najpoznatijima je svakako jedinstveni konavoski vez. U početku je služio kao detalj na haljinama za dame, no s vremenom ovaj tradicionalni vez se počeo primjenjivati i na ostale stvari kao što su podmetači, stolnjaci, jastuci i sl.
Glavne boje veza su crvena, crna, tamnozelena i zlatna. Proces izrade je ovog veza je veoma dug a znao je potrajati i do nekoliko mjeseci. Osim boja konavoski vez možete prepoznati po brojnim geometrijskim motivima. Ovo malo umjetničko djelo moguće je pronaći u staroj dubrovačkoj gradskoj jezgri ali i širem dubrovačkom području.




Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu ker:

  • dobite ekskluzivne ponudbe
  • prvi izvedite za naše akcije
  • prvi uživajte v naših ugodnostih

Te spletne strani uporabljajo piškotke v cilju zagotavljanja zadovoljstva kupcev in funkcionalnosti. Hkrati se piškotki uporabljajo tudi za Vam prilagojeno oglaševanje na naši strani ter tudi na zanesljivih partnerskih straneh. Več o piškotkih in o tem, kako jih uporabljamo, preberite tukaj . S klikom na gumb 'V redu' se strinjate z uporabo vseh piškotkov.

Vredu