Potreben je novi spletni brskalnik

Vaš brskalnik ne podpira inovacije, katere smo uvedli! Priporočamo, da posodobite obstoječi ali uporabljate nekateri drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
+385 21 456-456
Pon - Sob
08:00h - 22:00h
Ned
14:00h - 22:00h

Hrvatske ceste - najbrži put do Jadrana

Print Objavljeno: 4. 06. 21

Uz hrvatske ceste do Jadrana na dlanu!

Ovog ste se ljeta odlučili odmoriti od stresa svakodnevnog života te iskoristiti svoje slobodno vrijeme na nekom od bisera Jadrana, no i dalje ne znate kako doći i maksimalno iskoristiti svoje vrijeme na odmoru? Odmah ćemo vam priskočiti u pomoć i reći kako su ove sezone autodestinacije izbor broj 1 za odmor iz snova! A s obzirom na stanje i uređenost hrvatskih cesta, možemo vam i sami preporučiti put automobilom kroz Lijepu Našu jer je Hrvatska po tom pitanju među najboljima na svijetu. Zašto je to tako i zbog čega bi ovog ljeta sa sobom trebali povesti i vašeg "limenog ljubimca" i uživati u ugodnom odmoru na Jadranu!

Bez gužve do mirnog i opuštenog odmora

Jedna od komparativnih prednosti kojom se Hrvatska ističe kao turistička destinacija su dobre i kvalitetne prometnice te moderna prometna infrastruktura koja osigurava premreženost svih dijelova Hrvatske i njenih najpopularnijih turističkih destinacija. U tom smislu, Hrvatska se definitivno može podičiti odličnom prometnom povezanošću te svega 15 godina starom autocestom, zbog čega se, unatoč složenom geografskom i teritorijalnom obliku (osobito u odnosu na Austriju ili Češku), može smatrati predvodnicom pozitivnih primjera po ovom pitanju. To je razlog zbog čega se naša zemlja svrstava u sam svjetski i europski vrh među prometnim stručnjacima i znanstvenim časopisima.

Sama autocesta je moderna, nova i dobro opremljena te se njome pokrivaju svi najveći gradovi u Hrvatskoj. Svake se godine modernizira i obnavlja stoga se i njeno korištenje – plaća. Postoji ukupno 11 dionica duljine 1306 kilometara. Poput većine drugih europskih gradova, glavni grad Zagreb je odlično povezan sa svim dijelovima zemlje. Glavne rute su A1 od Zagreba do Splita i Dubrovnika, A5 Zagreb-Osijek, A6 za Rijeku, te A8 za Istru. Odabirom autoceste možete birati između stotine destinacija do kojih ćete doći u kratkom vremenskom razdoblju stoga možete vaš odmor ispuniti različitim aktivnostima i razgledavanjima diljem obale i unutrašnjosti.

Na službenim stranicama Hrvatske turističke zajednice možete pronaći cijelokupnu turističku i cestovnu kartu Hrvatske koja će vam olakšati odabir putovanja za ugodan odmor. U svega nekoliko sati možete stići s jednog na drugi kraj države bez problema te usput posvjedočiti prirodnoj panorami najljepših prirodnih ljepota i znamenitosti Lijepe Naše!

Vožnja u Hrvatskoj - cijene i pravila

Kao što smo već spomenuli, cestarina se naplaćuje, no jedino za autocestu. Prilikom ulaska na nju ćete naići na naplatne kućice u kojima ćete dobiti komadić papira kojeg je potrebno pokazati prilikom silaska s iste. Stoga se nemojte zeznuti i baciti taj vrijedni komadić papira kako ne biste morali platiti kaznu! Koliko ćete platit, ovisi o vrsti vozila, udaljenosti destinacije kao i vremenskom periodu u kojem stižete u Hrvatsku.Tako ćete od Zagreba do Splita platiti cestarinu oko 180 kuna, od Zagreba do Rijeke 70 kuna, do Osijeka 120 kuna te do Dubrovnika, popularne turističke destinacije u zemlji, oko 250 kuna u jednom smjeru.

Što se tiče samih prometnih pravila, ona su ista ili slična većini pravila u ostatku svijeta. U Hrvatskoj se vozi na desnoj strani, a pretječe na lijevoj. Svi iznad 18 godina s položenim vozačkim ispitom mogu upravljati automobilom na hrvatskim cestama. Ako vam je dozvola na pismu koje nije latinično, morat ćete nabaviti međunarodnu vozačku dozvolu u vašem veleposlanstvu. Uz to, imajte uvijek putovnicu ili osobnu iskaznicu sa sobom. Ograničenje brzine je oko 130 kilometara na sat, dok se na ostalim cestama, osobito javnim cestama i magistralama, ograničenja kreću od 50 do 80 kilometara na sat.

U gradovima vrijede posebna pravila stoga pazite na znakove. Ako putujete od studenog do ožujka obavezno je paljenje dnevnog kratkog svijetla na automobilima, dok sva ostala pravila su identična onima u ostatku svijeta. Vezanje je obvezno, mobiteli su zabranjeni, osim ako koristite "hand-free" model te je dječja sjedalica obvezna za djecu do 135 cm. Zimske gume su obvezne od studenog do sredine travnja, no ovo pravilo nije primjenjivo za Istru i Dalmaciju.


Autocesta je izgrađena u Hrvatskoj 2006. te se vožnja na njoj - naplaćuje

Autocesta nije isključivo za putovanje

Putem do destinacije ćete naći na veliki broj odmorišta i benzinskih crpki koji variraju izgledom i opremljenošću. Dok jedni služe isključivo za odmor i protegnuti noge, neki od njih su "full pansioni" s potpunom uslugom koja čak uključuje i noćenje po potrebi! Na većini benzinskih crpki možete natočiti benzin i diesel koji stoji oko 10 kuna po litri, dok za sve ljubitelje električnih ljubimaca postoji više od 200Tesla destinacija charging pointova.2 Tesla destinacija charging pointa senalaze i na autocesti (A1 do Splita te A6 do Rijeke). Hrvatska je po pitanju električnih automobila jedna od zemalja inovatora i predvodnica s obzirom kako upravo "Rimac automobili" dolaze iz Hrvatske, dok je otac izmjenične struje, Nikola Tesla, rođen u Hrvatskoj. Stoga je logično kako je Hrvatska eko-friendly destinacija!

Ako pak ne planirate ići svojim autom, u Hrvatskoj možete, kao u svakoj pravoj turističkoj destinaciji, iznajmiti automobil već na aerodromu ili u destinaciji u kojoj imate rezerviran smještaj. Čak i na najudaljenijim mjestima poput otoka, bez problema ćete naići na makar jednu rent-a-car agenciju s dostupnim i slobodnim vozilima. Sve trošarine na putu možete plaćati u kunama ili eurima, ali i kartičnim putem. Ako vam se nešto dogodi po putu ili se izgubite, nemojte se bojati pitati lokalno stanovništvo koje će vam rado pomoći ili pak zovnite Hrvatski Auto Klubna broj 987 gdje postoji dežurna linija koja radi 24h u danu. U Hrvatskoj se koriste i mnoge mobilne aplikacije koje će vam olakšati putovanje i pomoći upoznati Hrvatsku.

Što je s lokalnim cestama?

Osim što su u dubrom stanju, hrvatske ceste su jako sigurne! Glavni razlog za to je dobra očuvanost prometnica što je pak posljedično povezano s manjom količinom prometa u ostatku godine te redovitom održavanju. Čak i u vrijeme ljetne sezone, gužve i veliki zastoji su rijetkost, vremenski uvjeti su naklonjeni vozačima, dok sama cesta, uz prirodnu panoramu i popratnim sadržajima uz nju, garantira jedno bezbrižno, no opet nezaboravno iskustvo neovisno idete li put obale ili u Kontinentalnu Hrvatsku

Odabir autoceste znači brži i sigurniji način za upoznavanje unutrašnjosti zemlje i manje poznatih destinacija, stoga preporučamo obilazak manje poznatih mjesta koja su unatoč tome, prepuna kulturnom i povijesnom baštinom i prirodnom ljepotom te prijateljski nastrojenim lokalnim stanovništvom.

Poseban detalj u vožnji vam daju nevjerojatni prizori koje imate prilike vidjeti tijekom putovanja. U svega nekoliko sati, hrvatskim prometnicama možete proći kroz toliko različitih turističkih destinacija i dijelova zemlje da će vam se činiti kako se ne nalazite u Hrvatskoj! Od predivnog Mediterana na jugu preko krškog i planinskog podučja Dinarida i Velebita do predivnog obalnog područja Istre i Kvarnera, upoznat ćete sve ono najljepše što Hrvatska nudi kao spoj Mediterana, Balkana i Srednje Europe. Ako se pak odlučite na put od juga u Zagreb i Kontinentalnu Hrvatsku, otiđite na A1, a usput možete svratiti i vidjeti i hrvatske „Niagarine slapove”, Plitvička jezera, te neke od mnogobrojnih parkova prirode poput Kopačkog rita, Papuka ili Žumberka. Na istoku se pruža predivna A5 koja vas vodi u staro doba, u vrijeme kada je Slavonija hranila na milijune ljudi te ćete prateći tok Save upoznati nizinska područja Lijepe Naše s bogatom povijesti, gastronomijom te prije svega dobrim i veselim domaćinima.

Starim cestama osjetite dašak tisućljetne bogate povijesti


Putovanje lokalnim cestama nudi besplatnu panoramu prirodnih ljepota Hrvatske

Ako pak imate vremena na raspolaganju te želite uživati u najljepšoj prirodnoj oazi ili pak napraviti „selfie” za pamćenje, onda definitivno preporučamo odabir "Jadranske magistrale" izgrađene 60-ih godina prošlog stoljeća. Put će vam biti malo duži s obzirom kako magistrala prati obalu, no ona će vam pružiti nezaboravno vizualno iskustvo svega najljepšeg što Hrvatska može ponuditi. Stara cesta, kako je lokalci vole nazivati, je potpuno besplatna i osobito je omiljena među motociklistima zbog rivijere i pogleda koji se pruža prilikom vožnje. Iako morate biti oprezni jer je cesta uska i vijugava, garantiramo vam kako ćete biti zadovoljni jer sama mjesta do kojih ćete doći kao i ona koja ćete vidjeti po putu, zagarantirano će vam pružiti nezaboravno iskustvo kroz Sjevernu, Srednju i Južnu Dalmaciju.

Uz nju, odabir "Dalmatine", odnosno dionice puta A1 koji povezuje Zagreb i Split smatra se najljepšim i najmodernijim dijelom puta. Od Splita do Dubrovnika preostaje vam oko 100 kilometara puta uz vizuru čitave obale koja vas prati po putu. Vožnja lokalnim cestama obično se preporučuje radi izbjegavanja gužve koje znaju nastati na autoputu. Ako ovo ljeto namjeravate posjetiti zelenu Istru i Kvarner, onda je odabir ceste A6 uz prolazak kroz planinu Učku i istarski Ipsilon jedno iskustvo posebno za sebe. Kroz niz tunela osjetit ćete prelazak iz kontinentalnog u planinski, a potom u meditarnski dio Hrvatske u svega nekoliko kilometara i minuta vožnje!

Konačno ste stigli! Što s parkingom?

Jednom kad stignete na odredište, parking ne bi trebao biti problem. Većina smještaja nudi besplatan parking u sklopu rezervacije, dok ćete u drugim naseljima, kao i u velikim gradovima, uspjeti pronaći javni parking pa čak i u vrhuncu sezone. Ako pak ne nađete besplatni parking, u gradovima poput Splita ili Zagreba, postoji uspostavljena parking mreža. U Splitu, recimo, čitavu mrežu možete pronaći na službenim web stranicama.

Usluga naručivanja taxija, kao i transferi do aeredroma ili trajektne luke prema otocima kao što su Hvar ili Brač funkcioniraju regularno bez prevelikog podizanja cijena za vrijeme sezone. Osim toga, u Hrvatskoj možete uživati u bezbrižnom biciklističkom odmoru jer u svakom kvartu, prometno frekventnom području i turističkim lokacijama postoji posebni odjelci za servis ili iznajmljivanje bicikla. Split i Zagreb su među top gradovima po pitanju upotrebe i korištenja bicikli kao prijevoznog sredstva te se broj vozača, biciklističkih staza i prometne signalizacije povećava svake godine.

Ceste su većinom zadovoljavajućeg standarda, no uvijek pripazite na prometna pravila.Puna crta znači zabranu prelaska dok isprekidane signaliziraju dozvolu pretjecanja ili skretanja. Ipak, za vrijeme sezone i "rush houra" pripazite i izbjegavajte glavne ceste ako je to moguće. Upravo tada možete skoknuti do kontinentalnog dijela Hrvatske te uživati u prirodnim ljepotama u potpunom miru i tišini.

Baš poput cestovnog prometa, brodske i zračne linije funkcioniraju redovito i svakodnevno te su jako pouzdane za putovanje. Jedino što preporučamo je rezervirati karte na vrijeme kako bi se izbjegao overbooking. Hrvatska je relativno nedavno modernizirala zračne luke u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku za još veći kapacitet putnika stoga gužve neće biti problem. Za prisjećanje na stara vrimena, preporučamo rezervaciju karte na obnovljenoj staroj Jadrolinijinoj brodskoj liniji koja povezuje Rijeku i Dubrovnik gdje ćete u jedan dan putovanja upoznati cijelu hrvatsku obalu od sjevera prema jugu.



Brodskim linijama je povezano hrvatsko kopno s više od 1200 svojih otoka, otočića, grebena i hridi

Mnogo opcija za bezbrižno ljeto

Zaključno, možemo reći kako je dolazak automobilom na Jadran sigurna i povoljna opcija za bezbrižno i opušteno ljetno putovanje u Hrvatskoj. Imate mnogo opcija prilagođenih vašem novčaniku i osobnim preferencijama. Ako ciljate stići što prije, onda je autocesta najbolja opcija. S druge strane, lokalne ceste poput Jadranske magistrale, nude besplatnu prirodnu panoramu gdje ćete u nekoliko sati upoznati Hrvatsku, te možda skrenuti s puta i uputiti se u avanturu u neistraženo. Osim prirode, upoznat ćete bogato kulturno naslijeđe koje se ljubomorno čuva i prenosi s koljena na koljeno.

Ceste su nove, dobro osvijetljene i pokrivene signalizacijom te nisu prenaporne za vožnju s obzirom kako Hrvatska sama po sebi nije prevelika zemlja. Prije dolaska, ne zaboravite na epidemiološke preporuke, napravite PCR test, ispunite "Enter Croatia" aplikaciju, izvadite potvrdu o preboljenju, cijepljenju i rezerviranom smještaju te počnite već danas planirati svoje putovanje!


Što izabrati?

Sad se vjerojatno mislite: "ok, ceste su dobre, no što je sa smještajnim kapacitetima? Koju vrstu smještaja tražim i kakav je uopće izbor smještaja?" Privatni apartmani, kuće za odmor, smještaj za vile ili apartmanski smještaj? Tu vam mi možemo pomoći s izborom smještajnih jedinica i različite vrste smještajnih kategorija! Na Adriatic.hr možete pronaći skoro svako mjesto i privatni smještaj u Hrvatskoj od obalnog do kontinentalnog područja i to u rasponu od prelijepih smještaja visoke kvalitete i luksuza do smještaja na budžetu ovisno o tome kakav odmor tražite i koliko novca namjeravate potrošiti. Možete napraviti rezervaciju online, provjeriti točne cijene, i cijene po osobi ne bi li unaprijed izračunali koliko će vas odmor stajati te ga prilagoditi vašem džeparcu za smještaj!

Za početak, možete pogledati neku od naših ponuda na Adriatic.hr-u ne bi li vidjeli što to Jadran i Hrvatska imaju za ponuditi! S druge strane, bacite oko i na posebne pogodnosti i dodatne uslugekoje imamo u ponudi za auto-putnike, kao i savjeteza uštedjeti novac za vrijeme putovanja. 7 nacionalnih parkova, više od 20 parkova-prirode, Učka, Dinara, Slavonija, Plitvička jezera ili pak robinsonski turizam na nekom od naših otoka? Vi birajte i otpustite stres svakodnevnog života te postanite dio turističke post-kovid priče u Hrvatskoj!





Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu ker:

  • dobite ekskluzivne ponudbe
  • prvi izvedite za naše akcije
  • prvi uživajte v naših ugodnostih

Te spletne strani uporabljajo piškotke v cilju zagotavljanja zadovoljstva kupcev in funkcionalnosti. Hkrati se piškotki uporabljajo tudi za Vam prilagojeno oglaševanje na naši strani ter tudi na zanesljivih partnerskih straneh. Več o piškotkih in o tem, kako jih uporabljamo, preberite tukaj . S klikom na gumb 'V redu' se strinjate z uporabo vseh piškotkov.

Vredu