Potreben je novi spletni brskalnik

Vaš brskalnik ne podpira inovacije, katere smo uvedli! Priporočamo, da posodobite obstoječi ali uporabljate nekateri drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
+385 21 456-456
Pon - Pet
08:00h - 22:00h
Ned
14:00h - 22:00h

10 skrivenih malih gradova u Hrvatskoj

Print Objavljeno: 8. 03. 19

Split, Zadar, Dubrovnik ili Rovinj su gradovi koji bi vam vjerojatno prvi pali na pamet kada biste razmišljali o potencijalnoj destinaciji koju bi trebalo posjetiti na Jadranu. To i ne čudi s obzirom na njihovu popularnost u svijetu i turističku eksploatiranost. Ako putujete u na Jadran prvi put, odabir jedne takve destinacije bio bi logičan slijed jer u samo nekoliko dana možete vidjeti i doživjeti ljepote Jadrana. Ipak ako želite iskusiti život i kulturu na Jadranu iz prve ruke, drugim riječima imati potpuni „lokalni” doživljaj, trebali biste uzeti u obzir manja mjesta.

Iako je turizam glavna djelatnost na Jadranu takvi gradići ipak odolijevaju tome da postanu destinacije za masovni turizam. Uostalom, to je na kraju i pozitivno jer prelaskom na masovni tip turizma većina manjih gradova bi izgubila svoj šarm. Mali gradovi koje se nalaze na listi imaju nekoliko tisuća stanovnika i puni su originalnih priča i legendi koje ćete rijetko pronaći u većim gradovima. Često ih krasi zanimljiv izgled što je rezultat jedinstvenih graditeljskih stilova a uz to su najčešće okruženi netaknutom prirodom.



Labin

Albona je antičko ime za grad Labin

Jedno od malih mjesta koje će vas oduševiti na prvi pogled je Labin. Gradić koji se smjestio na brežuljku iznad poznatog turističkog mjesta Rabac. Rijetko ćete pronaći mjesto popust Labina koje na malom području krije toliko povijesno važnih znamenitosti. A priča počinje još u vrijeme Rimskog carstva. Na mjestu današnjeg Labina postojalo je mjesto koje se prema zapisima zvalo Albona („grad na brdu”) za koje se pretpostavlja da je keltskog podrijetla. O bogatoj povijesti svjedoči i arhitektura mjesta, naime mnoge građevine su izgrađene u raznim stilovima što mjestu daje šarenu notu. Ako se budete kretali uskim ulicama Labina jedna od prvih stvari koju ćete zamijetiti je Porta san Fior, kamena vrata koja su ujedno ulaz u staru jezgru grada a koja su izgrađena u 16.st. Vrijedi spomenuti i baroknu palaču Battiala-Lazzarini koja je građena u dvije faze. Pored palače se nalazi crkva Rođenja Blažene Djevice Marije podignuta u 14. stoljeću i ona je jedan od najljepših primjera istarske svjetovne arhitekture.


Želite ovo ljeto provesti u malom gradiću? Rezervirajte svoj smještaj još danas i posjetite Labin.



Motovun

Jedna od legendi kaže da su Motovun izgradili divovi

Prema jednoj od mnogih legendi Motovun je grad koji leži na drevnom izvoru energije zbog čega su njegovi stanovnici uvijek dobre volje. Ako promatrate gradić iz daleka mogli biste steći dojam da se radi o sceni iz Igre prijestolja ili Gospodara prstenova. Motovun se također smjestio na brežuljku u dolini rijeke Mirne a broji oko tisuću stanovnika. Kao i mnogi srednjovjekovni gradovi Motovun je utvrđen i ima glavni ulaz. Specifična je tzv. loža, mjesto okupljanja lokalnog stanovništva koje se u prošlosti koristilo za čitanje obavijesti, presuda i sl., a koja je uzdignuta toliko da možete s nje uživati u veličanstvenom pogledu. Osim lijepe arhitekture Motovun privlači ljude i gastronomskom ponudom i raznim sadržajima. Naime Motovunska šuma je mjesto u kojem se mogu pronaći najkvalitetniji tartufi koji se koriste u pripremi domaćih jela. Vrijedi spomenuti i da se svakog ljeta u srpnju u Motovunu održava petodnevni festival filmova nezavisnih produkcija. Uz jedinstvene gastronomske delicije, vino i dobre filmove može se reći da je Motovun prava destinacija za sve hedoniste.


Tražite pravo hedonističko iskustvo? Motovun je pravo mjesto za vas.



Lovran

Lovran je i poznat i kao popularna destinacija za zdravstveni turizam

Lovran ima dugu turističku tradiciju koja seže još od 19. stoljeća. Tome je doprinio pogodan smještaj i pogodna klima zbog čega je u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije bio poželjna destinacija za aristokrate. Prema izgledu Lovran ima obilježja srednjovjekovnog grada o čemu svjedoče ostaci zidina kojima je bila opasana stara jezgra. U centru je nezaobilazna crkva sv. Jurja, zaštitnika Lovrana, koja je izgrađena u 12. stoljeću i koja se nalazi na istoimenom glavnom trgu. Osim ove crkve na trgu su koncentrirane i ostale povijesne građevine kao što su gradska kula i zgrada srednjovjekovnog poglavarstva. Za ljubitelje šetnje predlažemo šetnju kroz Lungomare, poznatu šetnicu koja je duga 12 km i koja spaja Lovran s Voloskom.


Želite saznati zbog čega su aristokrati iz doba Austro-Ugarske odabrale upravo Lovran kao omiljeno odmaralište? Rezervirajte svoj smještaj i uvjerite se još ovog ljeta.



Malinska

Mjesto na otoku Krku koje ima veliki broj sunčanih sati tijekom godine

Ako želite provesti odmor na Krku a pritom vam treba mjesto koje i u špici sezone nema velikih gužvi ne trebate tražiti dalje od Malinske. Mjesto koje se nalazi sjeverozapadno od grada Krka i od kojeg je udaljen oko 12 km. Zbog povoljnog položaja i klime, mjesto ima veliki broj sunčanih sati tijekom godine. Turistički razvoj ovog mjesta započeo je još u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije. Tada je Malinska bila omiljeno odmaralište i mjesto za lov austrougarskim aristokratima. Danas je to poželjna turistička destinacija idealna za obiteljski odmor. U mjestu se nudi i pregršt prilika za aktivni odmor zahvaljujući uređenim stazama za biciklizam i trčanje.



Nin

Nin je bio središte političkog i crkvenog života u srednjem vijeku

Jedan od najmanjih gradova u Hrvatskoj koji krije veliki broj legendi i povijesnih priča a uz to omiljeni grad mnogih hrvatskih srednjovjekovnih vladara i srednjovjekovno hrvatsko crkveno središte. Uz ovoliku važnost koju je imao kroz povijest Nin se nameće kao nezaobilazna destinacija na popisu malih gradova koje morate posjetiti tijekom boravka na Jadranu. S obzirom na bogatu povijest Nin je pun jedinstvenih građevina od kojih se izdvajaju Crkva sv. Križa, poznata i kao najmanja katedrala na svijetu kao i crkva sv. Nikole u kojoj se prema legendi novookrunjeni kraljevi predstavljali narodu. Nakon dužeg sata povijesti možete se opustiti u jednoj od najljepših svjetskih plaža prema američkom Travel Channelu. Kraljičina plaža duga je oko 3 km a osim prilike za kupanje u njenoj blizini se nalazi područje bogato ljekovitim blatom.


Rezervirajte smještaj na Adriatic.hr i provedite ljeto u kraljevskom gradiću.



Tisno

Vlast Mletačke Republike ostavila je na arhitekturu i današnji izgled ovog mjesta

Mjesto koje je specifično po tome što se jednim dijelom proteže na kopnu a drugim dijelom na otoku Murteru. To malo mjesto na počinje svoj razvoj u vrijeme vladavine Napoleona na ovim prostorima. Dugo vremena je kroz povijest proveo pod vlašću Mletačke Republike, o čemu svjedoče brojne građevine kao što su vile, palača Mazzuro kao i zgrada poglavarstva. U vremenima razvoja mjesta gospodarstvo se oslanjalo na poljoprivredu, ribarstvo i popularno vinogradarstvo. Danas je poljoprivredu zamijenio turizam kao važna grana gospodarstva. Lokalno iskustvo najbolje ćete doživjeti u manjim kafićima gdje se većinom okuplja i druži mjesno stanovništvo.



Vis

Vis je u vrijeme Rimskog carstva imao status slobodnog grada

Još jedno mjesto koje je još od doba antike imalo veliku važnost a koje je bilo pod utjecajem mnogih država koje su vladale ovim prostorom. Zbog važnog položaja na Jadranskom moru Vis je bio važna strateška točka u mnogim povijesnim ratovima. Danas o tome svjedoče napuštena vojna baze iz II. svjetskog rata kao i druge vojne građevine nastale pod različitim vladarima. Unatoč vojnoj važnosti kroz povijest koja je dijelom prouzročila i izoliranost otoka, danas je Vis pretežno mjesto koje se oslanja na turizam i poljoprivredu. Uz arheološke muzeje i nalazišta koje će vam dočarati važnost Visa kroz različita povijesna razdoblja, imat ćete brojne prilike doživjeti kakav je zapravo život na otoku. U tome će vam pomoći i bogata gastronomska ponuda koja se temelji na ribljim jelima, a atmosferu će pojačati lokalni restorani u kojima ćete osjetiti jedinstveni duh Mediterana.



Podgora

Podgora je jedno od najljeprših mjesta na Makarskoj rivijeri

Upravo zato jer je smještena ispod planine Biokovo, po tome je i Podgora dobila i naziv. Iako je danas skromna, ali popularna turistička destinacija, tijekom povijesti je imala izrazito važnu obrambenu funkciju. Okrenuta moru, još od antike njeni žitelji gaje tradiciju ribolova i pomorstva, od čega je prije turizma lokalno stanovništvo uglavnom i živjelo.
Osim šarmantnog izgleda, Podgora je dom zanimljivih sakralnih objekata kao što su crkva sv. Tekle iz 17. stoleća, crkva Svih svetih iz 18. stoljeća, a svakako će sve goste dojmiti i neobična građevina udaljena od obale svega pet metara, koja je ujedno bila i svjetionik i kapelica posvećena Blaženoj Djevici Mariji i sv. Nikoli.



Hum

Grad koji do današnjeg dana nije izmjenio svoj prvobitni izgled

TeLjeto u gradu s 20 stanovnika. Zvuči neobično? Za nešto drugačije iskustvo ovog ljeta pobrinut će se najmanji grad na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda. Hum je mali grad koji će vas vratiti u Srednji vijek. No nemojte pomisliti da je veličina grada jedino što bi moglo biti zanimljivo turistima. Hum se izrazito ponosi svojom poviješću i jedinstvenim izgledom koji se još od nastanka minimalno promijenio. Uz brojne utvrde koje su služile za obranu od Osmanlija i Mlečana, u Humu vrijedi posjetiti crkvu Marijinog uznesenja kao i crkvu sv. Jeronima iz 12. st. Uz posjećivanje povijesnih znamenitosti možete svjedočiti i stoljetnoj tradiciji biranja župana kada se turistima otvaraju vrata grada i održava prigodan zabavni program.


Doživite dašak srednjovjekovne atmosfere ovog ljeta u najmanjem gradu na svijetu.



Orebić

Mali grad koji ima višestoljetnu pomorsku tradiciju

Orebić je mali grad na jugu hrvatske koji sigurno morate uzeti u obzir kao ljetnu destinaciju. Njegova prednost je u tome što ćete rijetko kada naići na gužve čak i u sredini ljetne sezone. Inače ovaj mali grad je nastao još u 15. st. a ime je dobio 1584. godine po obitelji pomorskih kapetana Orebić koja je gradom i upravljala. Tijekom povijesti iz Orebića je proizašao veliki broj pomorskih kapetanazbog čega se i danas taj čin među stanovništvom doživljava kao velika čast. Velika ljubav i tradicija koja je vezana uz more rezultirala je otvaranjem pomorskog muzeja s izloženim predmetima iz svih krajeva svijeta koji su dar upravo brojnih obitelji čiji su članovi bili istaknuti pomorci. Stanovnici Orebića ponosni su i na svoju katoličku tradiciju o čemu svjedoči oko 40 crkvica koje morate posjetiti.




Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu ker:

  • dobite ekskluzivne ponudbe
  • prvi izvedite za naše akcije
  • prvi uživajte v naših ugodnostih

Te spletne strani uporabljajo piškotke v cilju zagotavljanja zadovoljstva kupcev in funkcionalnosti. Hkrati se piškotki uporabljajo tudi za Vam prilagojeno oglaševanje na naši strani ter tudi na zanesljivih partnerskih straneh. Več o piškotkih in o tem, kako jih uporabljamo, preberite tukaj . S klikom na gumb 'V redu' se strinjate z uporabo vseh piškotkov.

Vredu