Potreben je novi spletni brskalnik

Vaš brskalnik ne podpira inovacije, katere smo uvedli! Priporočamo, da posodobite obstoječi ali uporabljate nekateri drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
+385 21 456-456
Pon - Sob
08:00h - 22:00h
Ned
14:00h - 22:00h

5 mjesta u Istri koja ne smijete zaobići

Print Objavljeno: 20. 07. 18

Ovaj smo put za vas odabrali 5 mjesta u Istri koja ne smijete zaobići na svojem odmoru u Hrvatskoj. U Istri ima svega za svakoga, od mjesta idealnih za avanturiste, mjesta za obitelji s djecom do mjesta bogate povijesne i kulturne baštine. Istra će oduševiti svakoga svojim pitoresknim gradićima,selima i lokalnom gastronomijom.

1. Motovun – srce Istre


Posjetite središnju Istru koju mnogi nazivaju hrvatskom Toskanom zbog njene sličnosti s ovom popularnom talijanskom regijom. Jedno od nezaobilaznih mjesta u središnjoj Istri je gradić Motovun. Motovun duguje svoju popularnost višednevnom Motovun film festivalu koji se održava svake godine krajem srpnja ili početkom kolovoza. Osim filmskog festivala, Motovun vrijedi posjetiti i radi njegovih kulturno-povijesnih znamenitosti kao što su romanička komunalna palača, barokna crkva Sv. Stjepana ili gradski bedem na koji se vrijedi popeti i uslikati lijepe zalaske sunca. Avanturisti mogu iskušati paragliding na obroncima Motovuna, dok biciklistima i pješacima preporučujemo tri biciklističke i dvije pješačke staze koje vode kroz zelenilo motovunskih vinograda i šuma.
Ljubiteljima dobre hrane preporučujemo restorane u okolici mjesta gdje mogu probati legendarne istarske tartufe.

2. Rovinj – savršena razglednica


Jedna od najpoznatijih razglednica iz Hrvatske je razglednica koja prikazuje pogled s mora na zbijene kuće šarenih fasada šarmantnog gradića Rovinja.
Odvojite jedan dan za izlet u romantični Rovinj. Šetajte se uskim, popločanim ulicama, sjednite na piće u kafić na otvorenom, gledajte prolaznike, kada ogladnite počastite se ukusnim istarskim jelima u restoranu, početkom svakog kolovoza razgledavajte slike izložene na kamenim zidovima u ulici Grisiji, popnite se na zvonik crkve sv. Eufemije i uslikajte pogled na okolne otoke.

3. Eufrazijeva bazilika u Poreču – bizantska umjetnost u Istri


Titulu najljepšeg primjera bizantske umjetnosti na Jadranu bez ikakve sumnje nosi Eufrazijeva bazilika u Poreču – gradu u kojem se susreću zabava i povijest. Baziliku ukrašenu šarenim bizantinskim mozaicima čine i okolne sakralne građevine iz 3., 4. i 5.stoljeća. O njezinom značaju puno govori činjenica da ju je 1997. UNESCO stavio na popis svjetske baštine.
Osim Eufrazijeve bazilike, grad je pun znamenitosti iz rimskog doba -ne propustite razgledati povijesne zanimljivosti kao što su fragmenti Neptunovog i Velikog hrama; Marafor – rimski forum i srednjovjekovne zidine koje ograđuju grad.

4. Nacionalni park Brijuni – obiteljski izlet


NP Brijuni su idealni za jednodnevni obiteljski izlet, pogotovo ako ste odsjeli u antičkom gradu Puli. NP Brijuni se nalazi samo 20 minuta vožnje brodom od Pule. Iskoristite cijeli dan za obilazak safari parka, ruševina rimskih vila u uvali Verige gdje se možete i okupati, a ne propustite obići i perivoje uređene u austrougarskom stilu.

5. Pazinska jama


Za kraj avanturistima preporučujemo Pazinsku jamu, koja se nalazi blizu grada Pazina. Jamu možete istražiti jednim od tri ziplinea, šetnjom po edukativnoj pješačkoj stazi ili uz stručnog vodiča. Ne zaboravite ponijeti topliju odjeću s obzirom na to da je temperatura u jami znatno niža od one vanjske. Neizostavna je i sportska obuća. Pazinska jama je otvorena za posjetitelje od 01.svibnja do 30. rujna.

Gdje odsjesti u Istri?
povoljan privatni smještaj u Istri
kuće i apartmani s bazenom
apartmani i sobe u Rovinju
kuće i apartmani u Poreču




Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu ker:

  • dobite ekskluzivne ponudbe
  • prvi izvedite za naše akcije
  • prvi uživajte v naših ugodnostih

Te spletne strani uporabljajo piškotke v cilju zagotavljanja zadovoljstva kupcev in funkcionalnosti. Hkrati se piškotki uporabljajo tudi za Vam prilagojeno oglaševanje na naši strani ter tudi na zanesljivih partnerskih straneh. Več o piškotkih in o tem, kako jih uporabljamo, preberite tukaj . S klikom na gumb 'V redu' se strinjate z uporabo vseh piškotkov.

Vredu