Potreben je novi spletni brskalnik

Vaš brskalnik ne podpira inovacije, katere smo uvedli! Priporočamo, da posodobite obstoječi ali uporabljate nekateri drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
+385 21 456-456
Pon - Pet
08:00h - 22:00h
Ned
14:00h - 22:00h

6 skrivenih dragulja Hrvatske koje nećete pronaći na turističkim brošurama!

Print Objavljeno: 7. 06. 21

Hrvatska je mnogo više od onog što pročitate na Internetu i otkrijete u turističkim turama!

Dobar glas daleko se čuje! To je, naravno, ako slijedimo staru poslovicu koja je u mnogo više slučajeva točna nego pogrešna. Spomenuta se fraza definitivno može primjeniti za mnoge lokacije koji su kroz desetljeća postali top turističkim atrakcijama u Hrvatskoj poput Hvara, Dubrovnika, Rovinja, Rivijere Zadarili Raba koji svake godine privlače na milijune stranih gostiju različitih zahtjeva i interesa. Od partijanera, backpackera, zaljubljenika u prirodu do obitelji s djecom u potrazi za obiteljskom zabavom ili solo putnika, naša predivna obala postane privremeni ljetni dom za svakog od navedenih. A, za neke, čak i stalni dom. No, s više od 1200 jadranskih otoka, otočića, grebena i hridi, bogatom kulturnom baštinom te više od 50 000 kilometara kvadratnih površine u kojem se dodiruju različiti kulturološki, biološki, povijesni i društveni krugovi, logično je kako Hrvatska ima mnogo više za ponuditi od spomenutog, bez imalo sumnje!

Da je Hrvatska mnogo više od ljetne destinacije s ponudom mora, sunca i plaža je činjenica koju većina stranih gostiju otkrije i prepozna jednom kad dođe i otkrije bogatu ponudu i profesionalnu uslugu koju naša zemlja nudi. Neovisno pričamo li o obali, Kontinentalnoj Hrvatskoj, nizinama Baranje i Slavonije ili ljepotama glavnog grada Zagreba i okolice, Hrvatska nudi širok spektar turističke ponude građene na tisućljetnoj povijesti, kulturi, gastronomiji načinu života lokalnog stanovništva.

To je razlog zbog čega smo napravili i sami listu sa 6 neistraženih top destinacija koji su skriveni dragulji te potencijalno nova turistička sezancija u Hrvatskoj. U njima zasigurno neće biti gužve, te ćete imati priliku da u miru istražite sve što destinacija ima za ponuditi te si ispunite ljeto aktivnim odmor koji garantira nezaboravno iskustvo i najljepše uspomene. O njima vjerojatno niste do sada čitali ili čuli, no riječ je o pravim biserima i predivnim destinacijama u koje ćete se zaljubiti na prvi pogled. Spoj prirode, bogate kulturne i povijesne baštine, bogate gastronomske ponude, ugodne mediteranske klime, te predivnih otoka samo su jedan od razloga zašto bi trebali probuditi svog unutarnjeg "Indiana Jonesa" i otkriti neistražene dijelove Lijepe Naše!

A ovo su naši prijedlozi za koje, ako se odlučite doći u Hrvatsku, nećete požaili. To nam možete uzeti na riječ s obzirom na naše dugogodišnje iskustvo u turističkoj djelatnosti. Onda, vrijeme je da krenemo!

Motovun
 

Motovun je poznat po crkvi sv. Štefan, filmski festival i legenda o "Velikom Joži" , zbog čega je bio čest motiv i inspiracija hrvatskih pjesnika, književnika i umjetnika

Malo mjesto s velikom i dugogodišnjom filmskom tradicijom i "raj" za filmske zaljubljenike. Ovaj skriveni dragulj smješten u srcu "Zelene Istre" privući će sve zaljubljenike u povijest, umjetnost i romantični ambijent koje ovo pitoreskno naselje stvara, osobito za vrijeme ljeta. Bogata povijest, netaknuta priroda, prijateljski nastrojeni domaćini, niz lokalnih anegdota i priča poput one o "Velom Joži" te jednom od najpriznatijih domaćih filmskih festivala samo su dodatan razlog zašto bi ovo ljeto trebali odabrati Motovun i Istru kao svoju ljetnu destinaciju.

No, osim po prirodnim znamenitostima, autohtonim delicijama i bogatoj povijesti, još je niz razlog zbog čega bi trebali posjetiti Motovun koji se često uzima kao povijesna personifikacija istarskog mentaliteta i grad turizma Upravo šetnja kroz gradske ulice Motovuna vas vraća u neka starija vremena, dok šarolikost boja okolnih kuća i prirode oko samog grada stvaraju predivan prirodni potret malog pitoresknog naselja u srcu Istre. S druge strane, s vrha Motovuna pruža se pogled na rijeku Mirnu, šumu svetog Marka i planinu Učku kao najprepoznatljivijih simbola ovog kraja. Naravno, kao i svugdje u Istri, i u Motovunu možete uživati u svjetski priznatom pršutu, siru i maslinovom ulju, ali također isprobati neke od poznatih prvoklasnih motovunskih vina te se upustiti u lov na tartufe, poznate gljive koje rastu ispod zemlje, te ubrati jednu živu uspomenu na nezaboravno ljeto.

Uz to, kroz Motovun je nekoć prolazila Parenzana kojom su željeznički bili povezani Poreč i Trst, a upravo danas ista služa kao povijesni artefakt kojeg možete i sami posjetiti. I to sve, u poznatom ambijentu i gostoprimstvu kakvu Istrijani priređuju svojim gostima unazad nekoliko stoljeća!

Uvala Stiniva (Otok Vis)

 

Uvala Stiniva je 2016. proglašena najljepšom plažom na svijetu.

Slika govori više od riječi, zar ne? Ako ovog ljeta tražite romantični bijeg od svakodnevnice u čistu i netaknutu prirodu, onda je plaža na otoku Visu na izoliranom zaljevu Stinivavaš najbolji odabir. Na zaljev možete doći morskim ili kopnenim putem, i uživati u kombinaciji kristalno čistog mora, mnoštvo sunčanih sati, prirode i potpunog mira i tišine zbog čega je ova plaža, koja naliči na filmski set novog blockbustera, proglašena najljepšom plažom na svijetu 2016. godine!

Hrvatski otok Vis je inače prepoznat kao top popularna destinacija među svjetskim putnicima te je za mnoge izbor broj 1 već dugo godina iako je riječ o najudaljenijem napučenom otoku na Jadranu. Poznat je po ostacima antičkog grada Issa koji je bio grčka kolonija te vojnoj povijesti u 20. stoljeću što je ostavilo traga na lokalnoj arhitekturi, kulturi i umjetnosti.

bogatoj vojnoj povijesti i neutralnosti u drugom svjetskom ratu što je utjecalo na lokalnu arhitekturu i način života u odnosu na druge dalmatinske otoke. Osim po višestoljetnoj gastronomskoj tradiciji, bogatoj turističkoj ponudi te specifičnom dalmatinskom mentalitetu u kojeg se zaljube svi posjetitelji, ovaj je otok poznat po predivnim netaknutim plažama poput već spomenute Stinive ili Kamenice na Komiži koja se ljeti pretvori u party destinaciju za tulumarenje do zore. Uz to, dok ste na Visu preporučujemo posjet Modroj i Zelenoj špilji na otočiću Biševo pored Visa. Riječ je o prirodnim fenomenima koji odišu autentičnošću i mističnim ugođajem stvorenim prilikom posjeta spomenutim mjestima.Također, otok Vis se nalazi u blizini otoka Brača i otoka Hvarate je dobro povezanim s ostalim jadranskim otocima što ga čini idealnim za kratke jednodnevne izlete i dugotrajni ugodni odmor!


Izletište Cvituša (Lika)
 

Lika i Gorski Kotar obiluju nacionalnim parkovima i parkovima-prirode te su savršen bijeg od standardnih turističkih destinacija, gužvi i stresa za vrijeme odmora

Uz more i obalu, Hrvatska ima mnoge prirodne ljepote za ponuditi u svojem unutrašnjem, kontinentalnom dijelu malo dalje od mora. Nacionani parkovi, parkovi prirode, prirodna i umjetna jezera, spomenici kulturne i povijesne baštine samo su neki od njih. Iako je riječ o primarno zimskim destinacijama, smještajni kapaciteti u Lici sve su puniji svakog ljeta kao rezultat bogate ponude i prirodnog ambijenta koje ovaj kraj pruža i za vrijeme najvećih temperatura kada svi bježe na obalu. Izletište u Cvituši nudi za svakog po nešto, no primarno je namijenjena obitelji s djecom i zaljubljenicima u prirodu i sportskim rekreativcima. Osim klasičnog odmora, u Lici možete uživati u planinarenju, bicikliranju, ali i adrenalinskim aktivnostima poput bungee jumpinga, kajakinga ili skok s padobranom - vi birate!

Iako jedan od najrijeđe naseljenih područja u svijetu, Lika ima pravo bogatstvo za ponuditi za one koji se odluče doći. Lika je dom najdulje hrvatske planine i nacionalnog parka Velebit, koji obiluje bogatstvom flore i faune te je prirodna granica Hrvatske i Bosne i Hercegovine te Plitvičkim jezerima, možda i najprepoznatljivijem turističkom mjestu u Republici Hrvatskoj koji je must-have prilikom posjeta. Uz to, posjet Rastokama u kojima se prelijeva rijeka Slunjčica u predivne minijaturne vodopade, rijeci Gackoj koja je po kvaliteti pitke vode u top 3 u Europi te niza drugih rijeka ponornica koje poniru uz gradove poput Slunja, Gospića ili Otočca potvrđuju zašto se ovaj predio Hrvatske može smatrati predvodnikom kontinentalnog turizma. Također, valja napomenuti kako su u Lici rođeni mnogi hrvatski velikani poput Nikole Tesle te Ante Starčevića zbog čega će vas posjet ovom dijelu Hrvatsku naučiti mnogo o domaćoj povijesti i velikanima koji su utjecali na tijek povijesti i načina života u ovim krajevima.

Samobor a Sveta Nedjelja

Lokacije Kontinentalne Hrvatske nude uživanje u prirodi i bogatoj turističkoj prirodi za sve vrste stranih gostiju i ugodan odmor

Jedno od glavnih turističkih destinacija je naravno i glavni grad Zagreb, kojeg zbog bogate ponude te kulturne i povijesne baštine posjećuje na stotine tisuća gostiju svake godine. Upravo zbog toga, gosti diljem svijeta otkrivaju naselja i mjesta u samoj okolici glavnog grada s jednako dobrim aranžmanom, no daleko od gužvi i gradske vreve. Jedno od tih dijelova je i Prigorje te gradovi Samobor i Sveta Nedjelja od kojih je svaki od njih atraktivna destinacija domaćih gostiju iz kontinentalnih dijelova te su mjesta s najvećom kvalitetom života u zemlji. Ako se odlučite za Samobor ove godine, definitivno probajte kremšnite, lokalnu deliciju po kojoj je ovaj kraj poznat, kao i namaz muštardu te slatko-gorki aperitiv na bazi vina imena bermet koji se proizvode i prodaju u malenim obiteljskim radionicama i kušaonicama već stoljećima.


Također, Samobor odiše srednjovjekovnim šarmom s obzirom kako je isti bio dom mnogih velikaških obitelji poput Arpadovića, Frankopana, Edodya ili Matije Korvina te se plemićkih duh u kombinaciji s miješanjem različitih kultura i vremenskih razdoblja može vidjeti u izgledu grada i povijesnim lokalitetima kojima ovaj kraj obiluje. Stoga prilikom posjete ovom dijelu Hrvatske, obavezno otkrijte srednjovjekovnu jezgru grada, jezero Kerestinec sa napuštenim dvorcem Tome Erdodya, posjetite park prirode Žumberak, ali otkrijte mjesto gdje se gradi novo središte industrije proizvodnje električnog automobila Rimac te središte gaming industrije u ovom dijelu Europe i svijeta za najmlađe goste. Time se definitivno potvrđuje kako se u ovom području na temeljima bogate povijesti i kulture, gradi perspektivna budućnost i bogata turistička ponuda što će učinti hrvatsko Prigorje prepoznatljivim u čitavom svijetu!

Ston (Pelješac)
 

Ston je poznat po višestoljetnoj tradiciji školjkarstva koja je proglašena nematerijalnom kulturnom baštinom UNESCO-a te gradskim zidinima koje sunekoć bile druge najveće na svijetu

Poluotok Pelješac drugi je po veličini polutok u Hrvatskoj (nakon Istre), poznat po vrhunskom vinu Dingač, vinskim turama, maslinovom ulju te domaćim delicijama zbog čega je ovo područje već upisano u notese mnogih putnika kao iduća lokacija jer je riječ o jednoj od najljepših destinacija na obali. Osim ekskluzivne ponude najboljih vina te bogate gastronomske ponude, ovaj kraj nudi predivne i netaknute plaže te pitoreskna mjesta poput Vignja ili Orebića, bogatu povijest i arheološka nalazišta u Dubrovnikui Dubrovačkoj rivijeri koje pričaju priču drevne Dubrovačke Republike i načina života u najjužnijem dijelu Hrvatske.

Jedno od mjesta kojeg bi trebali posjetiti ako se odlučite na odmor u Južnoj Dalmaciji, je Ston. Ovo je naselje poznato po drugom najvećem zidu na svijetu, te još nizu drugih atrakcija i aktivnosti, osim sunca, mora i plaža. Naime, u Stonu možete upoznati nepoznati svijet školjkarstva - tradiciji koja je starija od 600 godina u Dalmaciji i Rivijeri Dubrovnik zbog čega se nalazi na listi UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine. Kraj uistinu netaknute prirode te zaštićenog mora garancija je nezaboravnog ljeta i predivnog iskustva kojeg ćete rado podijeliti sa svima oko sebe.

Ston je također poznat po najstarijoj i najočuvanijoj solani u Hrvatskoj gdje se tradicija eksploaticije i proizvodnje kuhinjske soli iz one morske sačuvala i održala od srednjeg vijeka sve do danas. Zato prilikom posjeta ovom mjestu, posjetite solanu u Stonu te se upoznajte sa starim tradicijma i običajima usklađenih s današnjim najmodernijim i ekološki održivim načinima proizvodnje soli, jedne od prvih i osnovnih ljudskih životnih namirnica čija je upotreba produljila ljudski vijek i revolucionalizirala kuhinju i gastronomiju starog vijeka. Putem do poznate špilje Gudnje nedaleko od Stona, zasladite se netom uhvaćenim kamenicama i poznatoj stonskoj torti od makaruna te se povežite s poviješću i običajima Dubrovačke Republike i cijelokupne Rivijere Dubrovnik kao pravom vremepolovu u stara, zaboravljena vremena.


Otok Zlarin

 

Otok Zlarin je poznat po koraljima i umjetnosti njihova uređivanja zbog čega je idealan za obitelji s djecom

Morski koralji se uz ježince smatraju indikatorima čistog mora i bogate bioranolikosti morskog života zbog čega plaže uz velike koraljne grebene redovito dobivaju plavu zastavicu kao simbol visoke čistoće i kvalitete mora. Upravo je po tome poznat i predivan otok Zlarin smješten u bliziniŠibenske rivijerezbog čega je, osim za odmor, idealan i za jednodnevne izlete s obitelji i najbližima. "Koraljni otok", kako mu domaće stanovništvo redovito tepa, poznat je umjetnosti koraljarstva koja se prenosi s generacije na generaciju zbog čega se, prilikom dolaska, možete i sami prijaviti u niz aktivnih radionica izrade i oblikovanja koralja. Jedan je od prvih naseljenih otoka zbog čega je sam posjet otoku odlazak na pravo arheološko i povijesno nalazište!

No, otok Zlarin nije poznat samo i isključivo po koraljima. Naime, Zlarin nosi i nadimak "Zlatnog otoka" zbog broja sunčanih sati u godini te samog imena otoka. Uz to, dom je najstarije matrikule napisane čakavštinom dok povijesni ostaci, kao i sakralni objekti datiraju iz 13. stoljeća, te je, kao i većina otoka u zadarskom arhipelagu, poznat po predivnim plažama i netaknutom moru. Osim toga, otok Zlarin je i ekološki osviješten otok na kojem se ne voze automobili, već je pozicioniran kao biciklistička i jedriličarska destinacija na koju se može stići u svega 20 minuta vožnje brodom iz Šibenika te mu je nadohvat ruke cijela Šibenska rivijera. Uz to, zahvaljujući djelovanju lokalne zajednice, otok Zlarin je postao prvi otok bez plastike, stoga je idealan kao destinacija za prave zaljubljenike u prirodu!

Hrvatska - destinacija bogatog izbora stvorena za istraživanje!

Upravo sva spomenuta mjesta pokazuju kako Hrvatska od istoka do zapada, od sjevera prema jugu, uistinu ima mnogobrojnih stvari za ponuditi. Specifična kulturno-povijesna baština, gastronomija, umjetnost, tradicija, vrhunska dodatna usluga, te običaji i način života stvaraju u svakom od ovih dijelova Hrvatske jedan poseban i jedinstveni ambijent i doživljaj u kojem ćete nesumnjivo uživati, neovisno koji od ovih mjesta ili regija u Hrvatskoj odaberete! Odabir destinacije je na vama, a mi u turističkoj agencijiAdriatic.hrpripremamo posebne ponude u bogatoj ponudi smještajne infrastrukture kako bi ovo ljeto bilo uistinu jedno nezaboravno i jedistveno iskustvo!




Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu ker:

  • dobite ekskluzivne ponudbe
  • prvi izvedite za naše akcije
  • prvi uživajte v naših ugodnostih

Te spletne strani uporabljajo piškotke v cilju zagotavljanja zadovoljstva kupcev in funkcionalnosti. Hkrati se piškotki uporabljajo tudi za Vam prilagojeno oglaševanje na naši strani ter tudi na zanesljivih partnerskih straneh. Več o piškotkih in o tem, kako jih uporabljamo, preberite tukaj . S klikom na gumb 'V redu' se strinjate z uporabo vseh piškotkov.

Vredu