Potreben je novi spletni brskalnik

Vaš brskalnik ne podpira inovacije, katere smo uvedli! Priporočamo, da posodobite obstoječi ali uporabljate nekateri drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
+385 21 456-456
Pon - Pet
08:00h - 22:00h
Ned
14:00h - 22:00h

Top 5 ideja za kišni dan na Jadranu

Print Objavljeno: 18. 02. 19
Top 5 ideja za kišni dan na Jadranu

Dugo ste planirali put i odmor u Hrvatsku, ne pomišljajući da bi vas ružno vrijeme moglo neugodno iznenaditi, no upravo na dan kad ste došli kiša odluči pasti. Razumljivo je da bi se u tom trenutku pojavio blagi osjećaj ljutnje jer ne možete ići na plažu i uživati u suncu, a na koncu nikad ne biste pomislili da će baš vas dočekati kiša, jer ipak se zna da Jadranska obala ima godišnje najveći broj sunčanih sati. No, ne treba očajavati jer postoji mnogo stvari koje možete učiniti i s kojima možete doživjeti Hrvatsku iz prve ruke ali i popuniti vremensku rupu do sljedećeg odlaska na plažu kad se vrijeme stabilizira.

Jadransku obalu se zbog velikog broja sunčanih sati definira kao „zemlju sunca i mora”, što je istinito i dobro, ali takvim definiranjem Jadrana kao turističke destinacije malo se nepravedno zapostavljaju ostale vrijednosti kao što su bogata povijest, kulturno naslijeđe, umjetnost i sl. Naravno, posjećivanje Hrvatske ljeti podrazumijeva opuštanje na jednoj od mnogih plaža, ali za postizanje potpunog iskustva bilo bi poželjno izdvojiti i dio vremena na dodatne aktivnosti kojima ćete upoznati njenu drugu stranu.

Ne morate brinuti jer kiša u ljetnim mjesecima je više iznimka nego česta pojava, no ako se nađete u takvoj situaciji pripremili smo vam popis aktivnosti koji neće dopustiti da vam kiša upropasti dan.


Posjetite povijesno važne arhitektonske znamenitosti

Kad posjetite jedan od gradova na Jadranskoj obali odmah ćete primijetiti kako je njihov izgled neobičan, zanimljiv i šarolik. To vas ne treba čuditi s obzirom na to da su se na tom području gradila zdanja još iz antičkih vremena, a do današnjeg dana je primorski dio Hrvatske bio pod različitim vladarima, od Austrije, Francuske, Italije, Turske, koji su ostavili svoj pečat u arhitekturi i izgledu gradova. Nigdje na svijetu nećete moći vidjeti graditeljske stilove iz više razdoblja kao što su antika, renesansa, gotika, koji vuku podrijetlo iz različitih zemalja.

Na listi gradova koje ćete moći razgledavati po kišnom vremenu zasigurno je Dubrovnik. Grad, nekad i samostalna republika, čija je stara jezgra bogata zdanjima izrađenim u renesansnom gotičkom i pretežno baroknom stilu. Prva stvar koju ćete uočiti su zidine koje su u prošlosti služile kao prva linija obrane od neprijateljskih mornarica. Ako taj dan ne budete mogli otići na plažu isplati se svratiti do obližnjih katedrala jer u većini slučajeva posjet je besplatan. Arhitektonski zanimljiva bit će vam Dubrovačka katedrala poznatija i kao katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Prema nekim povijesnim izvorima katedrala je izgrađena između 6. i 7. stoljeća, a tijekom vremena doživjela je brojne promjene zbog čega je u pogledu arhitekture veoma zanimljiva ali i privlačna turistima. Katedrala je izgrađena u bizantskom stilu, a od tada su arhitekti u procesima restauracije primjenjivali tehnike drugih graditeljskih stilova.


Ne propustite istražiti dubrovačku arhitekturu ovog ljeta, a svoj smještaj možete pronaći na Adriatic.hr


Ako volite istraživati arhitektonska čuda drugih kultura Split je nezaobilazno mjesto. Tko bi mogao zaobići rezidenciju cara Dioklecijana iz koje se razvio veliki grad kakvog poznajemo danas. Dioklecijanova palačajedna je od najočuvanijih izvora vremena Rimskog carstva, a vlasnik je i titule najljepše stare jezgre na svijetu. Zbog stila gradnje koji je specifičan po uskim ulicama koje vas natjeraju da kružite i dođete na isto mjesto idealna je za posjećivanje po kišnom danu. U cijeloj palači moguće je pronaći veliki broj muzeja posvećenima rimskoj kulturi, povijesti Splita ali i muzeje umjetnosti. Postoje čak i dijelovi ispod palače u kojem su smještene suvenirnice u kojima osim skloništa od ružnog vremena možete iskoristiti za šoping.


Provedite ljeto 2019. u Splitu kao car, a svoj carski smještaj možete pronaći na Adriatic.hr


Što ako veći gradovi nisu vaše idealne destinacije i više volite manja mjesta? U tom slučaju preporučuje se posjet Trogiru. Cijela stara jezgra ovog malog grada nalazi na Unescovoj listi svjetske baštine. Iako nije izgrađen na vodi, može biti dobra alternativa Veneciji zbog brojnih renesansnih i baroknih građevina izgrađenih u doba vladavine Mletačke Republike. Iako je grad manji imat ćete i manjak vremena kako bi obišli sve znamenitosti. Ipak preporučuje se da kao prioritet odredite kulu Kamerlengo izgrađenu u 15. st. Osim što je specifična po izgledu u njoj se odvijaju kazališne predstave na otvorenom tako da se možete vratiti i po lijepom vremenu. Od ostalih znamenitosti treba izdvojiti i katedralu Sv. Lovre iz 16. te Benediktinski samostan i crkvusv. Nikole koja datira iz 11. st.


Ako ste planirali istražiti povijesne ljepote grada Trogira ne propustite pogledati bogatu ponudu smještaja


Jedan od manjih gradova koji se ne spominju često a koji mogu biti veliko otkriće na putovanju Jadranskom obalom je Senj. Izgrađen u srednjem vijeku na temeljima antičke Senie, Senj je pun građevina podignutih u vrijeme Austro-ugarske monarhije, tako da ćete imati pristup nešto novijim stilovima gradnje. Kao jedna od najvažnijih luka tadašnjeg vremena možete vidjeti zgrade koje su služile kao carska skladišta, a ono što upada u oko i prije ulaska u sam grad je tvrđava Nehaj iz 16. st.


Ako želite ljeto provesti u manjem mjestu ne propustite rezervirati svoj smještaj na Adriatic.hr


Posjetite muzeje i učite o povijesti Hrvatske

Volite povijest, prirodu, lokalne običaje i kulturu ili umjetnost? Za svaku od ovih kategorija možete pronaći odgovarajući muzej koji je odlična prilika za upotpunjavanje rasporeda kišnog dana. U svakom gradu na priobalju moći ćete pronaći poneki muzej, što i ne čudi s obzirom na povijesno i kulturno bogatstvo ovih prostora.

Kako bi kišni dan učinili zanimljivim i neobičnim bilo bi dobro posjetiti Muzej iluzija koji se nalazi u Zadru. Brojne instalacije postavljene su tako da vam „iskrive pogled” što ga čini drugačijim i interaktivnijim jer u većini muzeja obilazak se sastoji od hodanja između izloženih artefakata u potpunoj tišini.


Pronađite nove zanimljive aktivnosti u Zadru. Svoj smještaj možete pronaći ovdje


Prostor u kojem se može poslušati mali koncert ili neko predavanje, a usput i pogledati razne arheološke objekte je Muzej Svetih Srdaca u Puli. Prostor muzeja je zapravo crkva, a nosi takav naziv po redovnicama koje su tu djelovale, no napustile su tu crkvu nakon II. svjetskog rata, a u napuštena crkva pretvorena je u arheološki muzej s modernim i specifičnim prostorom koji je bogat predmetima još iz prapovijesnog doba.


Pula je idealna destinacija za širenje znanja o hrvatskoj kulturi


Jedan od najzanimljivijih muzejskih iskustava nalazi se na otoku Rabu. Naime tamošnja najpoznatija poslastica Rapska torta ima čak i svoj muzej. Poslastica koja je poznata na nacionalnoj razini pravi se ispred posjetitelja. Svakako možete usput i kušati ovu slasticu a osim toga imat ćete prilike probati nešto i od slanih specijaliteta uz čašicu vina. Obilazak također uključuje i proširivanje znanja o alatima koji su se koristili u proizvodnji hrane. Učenje uz koji zalogaj domaćih jela savršen je recept za ispunjavanje vremena ružnog dana.


Ako želite uživati u gastronomiji i prirodnim ljepotama Rab je idealna destinacija za vas


Pomaknite svoje granice u izazovima Escape rooma

Sivilo kišnog dana može imati određene prednosti iako biste sigurno pomislili drugačije. Može recimo potaknuti kreativnost. Kako? Za početak imate ograničen raspon aktivnosti za vrijeme kiše tako da ćete morati smisliti nešto kreativno kako bi popunili vrijeme. Naravno ako želite kvalitetno iskoristiti vrijeme. Jedan od pothvata koji sve više ulazi u turističke ponude su i prostori u kojima samostalno ili ekipno možete rješavati misterije i zadatke poznatiji kao escape room. Ovisno o temi, (detektivska, misterija i druge) ispred vas se nalazi zadatak koji trebate riješiti u određenom roku. Ovakav tip pothvata je idealan jer je u zatvorenom prostoru i može biti dobra prilika za zabavu ili recimo teambuilding ako ste na odmoru s većom skupinom ljudi.

Zagreb ima veliku ponudu Escape room aktivnosti, no ako ste na odmoru s djecom na Jadranu i treba vam nešto što će vam predstaviti izazov i upotpuniti raspored nikako ne smijete propustiti detektivski Escape room u Splitu koji je idealan za obiteljsko druženje.


Kino i kazalište kao idealan izbor za kišu

Ružno vrijeme u većini slučajeva znači samo jedno. Provođenje vremena na kauču uz film ili najdražu seriju. No ako ste već na odmoru zašto ne bi imali potpuni ugođaj uz film i grickalice. Kao što možete naslutiti, odlazak u kino je jedna od opcija u kojoj možete kombinirati najdražu „kišnu” aktivnost s istraživanjem mjesta u kojem odmarate. Većina gradova na Jadranu je opremljena modernim kinematografskim kompleksima u kojima se mogu pronaći najnoviji filmski naslovi, a u kojima vrijeme također možete provesti s najbližima.

Za one koji traže nešto više od samog filma preporučuje se odlazak u kazalište koje uvijek nudi bogat repertoar od baletnih do opernih i dramskih predstava. Grad u kojem biste mogli uživati u ovoj vrsti umjetnosti je Šibenik koji osim nekoliko modernih kino dvorana ima i kazalište koje svojim programom može udovoljiti i najzahtjevnijim posjetiteljima.


Želite istražiti ljetni kulturni program grada Šibenika? Rezervirajte svoj smještaj ovdje


Iskoristite vrijeme za shopping

Svako putovanje jednostavno ne može proći bez kupovine barem jednog suvenira, bilo kao uspomenu na mjesto u kojem ste bili ili kao poklon najbližima. Upravo zato bi ovo vrijeme trebalo biti spajanje „ugodnog s korisnim”, jer s obzirom na kišu imali biste razlog da obavite potrebnu kupovinu ranije i ostavite više vremena za uživanje u ljetnim radostima. Mjesta na Jadranu puna su trgovina koje nude sve što možete zamisliti, od svjetski poznatih trgovina do mjesta gdje se prodaju ručno izrađeni autohtoni proizvodi koji mogu biti i idealan poklon za vaše najdraže. Jedna od destinacija u kojem možete doslovno pronaći sve što vam treba, luksuzne proizvode, ručno izrađene suvenire i ostale domaće proizvode je Opatija. Ako želite uživati u hrani na svoj popis lokacija koje trebate obići stavite i lokalnu tržnicu u kojoj možete pronaći domaću hranu i namirnice. Najbolje od svega je to što je sve koncentrirano u samom centru tako da se ne morate dugo voziti.


Ako želite ljeto provesti na sjeveru Hrvatske Opatija je idealna destinacija za Vas


Odlazak u najbolje restorane i barove

Ako niste skloni posjetu muzejima iako nude hranu, lokalni restorani, barovi i pubovi sigurna su opcija koja vas može spasiti od ružnog vremena. Zahvaljujući kulturi ispijanja kave i provođenja više sati po kafićima po kojoj je Jadranska obala poznata nećete imati velikog problema oko izbora. Zanimljiva je činjenica kako je zbog ovakve kulture i uživanja u napitcima i hrani Starbucks odustao od otvaranja svojih poslovnica, jer kavu rijetko tko pije u hodu.

Isto tako male uske ulice kriju zavučene barove u kojima možete u miru čitati knjigu ili gledati film na vašem pametnom telefonu. Iako je poznata kao vinska regija na Jadranu čak možete pronaći i mnoge pubove koji osim kvizova znanja, gledanja utakmica drugih događaja nude program u kojem možete saznati kako se pravi domaće craft pivo.

Iako je vjerojatnost da će vas usred ljeta dočekati kiša i da će vam pokvariti planove jako mala dobro je na umu imati alternativne opcije koje vam mogu spasiti vrijeme i omogućiti vam da ne potrošite dragocjene minute na odmoru.




Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu ker:

  • dobite ekskluzivne ponudbe
  • prvi izvedite za naše akcije
  • prvi uživajte v naših ugodnostih

Te spletne strani uporabljajo piškotke v cilju zagotavljanja zadovoljstva kupcev in funkcionalnosti. Hkrati se piškotki uporabljajo tudi za Vam prilagojeno oglaševanje na naši strani ter tudi na zanesljivih partnerskih straneh. Več o piškotkih in o tem, kako jih uporabljamo, preberite tukaj . S klikom na gumb 'V redu' se strinjate z uporabo vseh piškotkov.

Vredu