Potreben je novi spletni brskalnik

Vaš brskalnik ne podpira inovacije, katere smo uvedli! Priporočamo, da posodobite obstoječi ali uporabljate nekateri drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
+385 21 456-456
Pon - Sob
08:00h - 22:00h
Ned
14:00h - 22:00h

Jedrenje u Hrvatskoj – prilika za novu avanturu

Print Objavljeno: 14. 02. 19
Jedrenje u Hrvatskoj – prilika za novu avanturu

Ponekad je za potpuni odmor potrebno nešto više od promjene mjesta boravka. Putovanje je prilika za stjecanje novih iskustava. Uzimajući to u obzir upoznavanje nove zemlje i nove kulture ne bi se trebalo svesti isključivo na istu rutinu, drugim riječima, kad odaberemo sljedeću destinaciju trebali bi se uzeti u obzir i drugi načini istraživanja njenih ljepota a da pritom ne uključuje klasični obilazak automobilom, motorom, šetnjama i sl. Odabir jednog od načina upoznavanja destinacije stvar je osobnog ukusa a ovisno o tome što odlučite, zapravo upoznajete zemlju iz jednog kuta. Hrvatsku je npr. mala zemlja pa je možete lako prijeći automobilom, no kao što je rečeno možete doživjeti i posjetiti jedan dio ili većinu zemlje.

Osim učenja o povijesti i kulturi kroz posjete važnim muzejima i kulturnim centrima, Hrvatsku možete upoznati i iz zraka, naravno ako ste skloniji adrenalinskim izazovima. Tijekom cijele godine nude se mnoge mogućnosti slobodnog letenja, paraglidinga, penjanja na najviše planinske vrhove itd., koji vam mogu pružiti nezaboravan pogled na prirodne ljepote iz ptičje perspektive.

Jedan od načina putem kojih se sve više gostiju odlučuje za upoznavanje Hrvatske je jedrenje privatnim plovilima koje je pogodno kako za manje skupine tako i veće ako se odlučite na obiteljski odmor ili s većom skupinom prijatelja.


Razlozi za ljetovanje na jedrilici

Plovidba čistim Jadranskim morem, istraživanje grebena i uvala do kojih se može doći isključivo brodom sigurno su među glavnim razlozima. Želite malo predahnuti i otplivati? Ne morate ni tražiti plažu, dovoljno je da se usidrite na željeno mjesto i samo uskočite u more. Ovakav način putovanja kroz netaknutu prirodu može imati pozitivnog utjecaja ako tražite prijeko potrebni mir i želite zaobići gužve, no, ako to želite, jedrilice mogu biti i odlično mjesto za organiziranje privatnih zabava ako putujete u grupi s više prijatelja.

Nećete biti zakinuti ako želite uključiti i neke aktivnosti na odmoru jer imate mogućnost ronjenja, plivanja, a, ako želite više lako možete doći do mjesta koje nudi mnoštvo aktivnosti.

Plovidba je puno fleksibilnija od putovanja automobilom u smislu da ćete zaobići kilometarske kolone cestama i zbog toga što možete sastaviti raspored i plan obilaska željenih lokacija koji vam najbolje odgovara bez da morate brinuti o tome hoćete li izgubiti previše vremena putujući. Ovisno o planovima putovanja ili potrebama koje imate na tom putovanju možete lako odabrati mjesto i tu pristati.


Kako se pripremiti za ljetovanje na jedrilici

Jednom kad se otisnete s obale to neće značiti da se upuštate u prekooceansku avanturu. Plovidba charter jedrilicama namijenjena je onima koji žele obići ili istražiti više otoka ili skrivenih mjesta. Pritom moraju biti dobro pripremljeni prije nego što krenu u obilazak jadranskih ljepota.
Potrebno je utvrditi hoćete li upravljati jedrilicom sami ili ćete zatražiti stručne članove posade. Ako ste već prije upravljali jedrilicom i veliki ste ljubitelj te aktivnosti provjerite prije putovanja imate li potrebnu dozvolu. Nakon toga ne zaboravite se dobro informirati o ruti kojom ćete ploviti. Ovisno o mjestu ukrcaja i mjestu najma jedrilice morate znati kako postoje već unaprijed određene rute, no možete ih mijenjati ako vam ne odgovaraju, no to morate prije dogovoriti.

Ako vaša ruta sadrži puno gradova, informirajte se o cijenama pristaništa u luku te cijenama hrane i ostalih potrepština ako vam nešto u međuvremenu zatreba.
Iako možete pristati u luku kako bi se opskrbili, bilo bi poželjno ponijeti nešto hrane i prije polaska jer charter brodovi su manji pa je potrebno i štedjeti resurse. S obzirom na to da ljetne temperature mogu doseći visoke razine, a dosta vremena ćete provesti na otvorenom, razmislite o nošenju dodatne zaštite u vidu kreme za zaštitu kože ili drugih lijekova.


Gdje ploviti na Jadranu

Jadranska obala u svijetu je poznata kao „zemlja tisuću otoka i otočića” što će vam zadati slatke brige u odabiru konačne destinacije koju želite istražiti. Svako područje ima svoje prednosti, a mi ćemo vam ih predložiti nekoliko kako bi vam olakšali izbor. Počet ćemo s područjem Zadarske županije. Specifično je jer osim blizine samog grada Zadra možete istražiti Kornatsko otočje koje je ujedno i nacionalni park. Za ulazak u Nacionalni park bit će vam potrebna ulaznica koju možete kupiti prije polaska u Zadru ili odmah na ulazu. Vrijedno je spomenuti da tu postoji i dobro opremljena ACI marina Piškera s oko 120 vezova.

Planirate ljeto provesti u Zadru? Osigurajte svoj smještaj još danas.

Volite li filmske avanture? Mjesto koje će vas podsjetiti na ratni filmski set svakako je luka Rogačić koja se nalazi na otoku Visu, a prizor koji upada u oko je vojarna koja je napuštena još 1989. godine. Jedinstven prozor služi kao komadić povijesti koji svjedoči o nekom davnom vremenu, ali ne trebate se brinuti da ćete naići na neki ratni brod. Za popunjavanje zaliha ili obilaska lokacija na kopnu možete ići i pješice budući da je mjesto Vis udaljeno svega 2 km.

Pogledajte ponudu smještaja na Visu i uživajte u ljetnim radostima.

Ako ste u potrazi za mjestom koje je savršeno za kupanje, a opet privatno toliko da ne morate brinuti o gužvama, Pakleni Otoci bi mogli biti mjesto za vas. Osim što je more oko otoka veoma bistro, krase ga brojne lagune, skrivene plaže, a također na samom kopnu nema toliko pješačkih staza i cesta jer otok nema veliki broj stanovnika. Svakako ne morate brinuti oko opskrbe ako vam je potrebna jer postoje trgovine, ali i restorani u kojima možete kušati domaće specijalitete.
Ovo područje nalazi se na 20 nautičkih milja južno od Splita.

Za one koji plovidbu žele iskoristiti i za zabavu preporučuje se područje Hvara. Već nekoliko godina Hvar slovi kao party destinacija što potvrđuje i organiziranje velikih svjetskih festivala među kojima je i Ultra Europe. Osim široke ponude mjesta za izlazak možete se izgubiti u Starom gradu i gradu Hvaru te istražiti njihovu povijest ili probati novo jelo u nekom od restorana. Hvar se nalazi na 23 nautičke milje južno od Splita.

Tražite idealnu party destinaciju? Hvar je mjesto za vas.

Ako imate više vremena za plovidbu preporučuje se da odaberete relaciju od Splita do Dubrovnika. Uz navedena područja blizu Splita, akvatorij oko Dubrovnika ne nudi ništa manje. Osim Dubrovnika kao grada koji ne smijete izostaviti vrijedi svratiti i do Korčule. Osim što ima dašak srednjovjekovne atmosfere zbog specifične arhitekture, Korčula je puna plaža čak i onih do kojih je moguće doći samo brodom.

Posjetite Dubrovnik i saznajte zašto su njegove zidine poslužile kao idealna kulisa Game of Thrones serije.

Prije nego što se odlučite na ovakvu vrstu upoznavanja Hrvatske imajte na umu kako sezona plovidbe čarter brodovima počinje u svibnju i traje sve do listopada. Iako čak u sredini sezone možete opušteno ploviti Jadranom bez ikakvih gužvi, najbolje vrijeme za istinsko uživanje je u rujnu.




Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu ker:

  • dobite ekskluzivne ponudbe
  • prvi izvedite za naše akcije
  • prvi uživajte v naših ugodnostih

Te spletne strani uporabljajo piškotke v cilju zagotavljanja zadovoljstva kupcev in funkcionalnosti. Hkrati se piškotki uporabljajo tudi za Vam prilagojeno oglaševanje na naši strani ter tudi na zanesljivih partnerskih straneh. Več o piškotkih in o tem, kako jih uporabljamo, preberite tukaj . S klikom na gumb 'V redu' se strinjate z uporabo vseh piškotkov.

Vredu