Potreben je novi spletni brskalnik

Vaš brskalnik ne podpira inovacije, katere smo uvedli! Priporočamo, da posodobite obstoječi ali uporabljate nekateri drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
+385 21 456-456
Pon - Pet
08:00h - 22:00h
Ned
14:00h - 22:00h

5 najboljih besplatnih iskustava u Hrvatskoj

Print Objavljeno: 22. 06. 18
5 najboljih besplatnih iskustava u Hrvatskoj

Neka se iskustva ne mogu platiti novcem. Upravo takva iskustva stvaraju dragocjene uspomene. Zato smo ovaj put za vas izdvojili neka od najboljih besplatnih iskustava koja možete doživjeti samo u Hrvatskoj.

1. Gledanje Suza sv. Lovre na Lastovu
Otok Lastovo neotkriveno je blago hrvatskih otoka. Ali vjerojatno ne još zadugo – prošle je godine engleski The Guardian objavio članak o ovom otoku koji je očarao britanske, ali i svjetske čitatelje ovog medija. Ipak, dok se to ne dogodi, relativna osamljenost ovog otoka se mora iskoristiti do kraja. Najbolji način za to je promatranje noćnog lastovskog neba. Naime, na Lastovu nema puno umjetne rasvjete pa za vedrih noći nebo i zvijezde su izrazito vidljive. Gledanje noćnog neba na Lastovu može biti posebno iskustvo pogotovo u noći na 12. kolovoza kada se događa astronomski fenomen poznat kao Suze sv. Lovre. Popnite se na neku uzvisinu, pokrijte se dekicom (ako noć bude svježa) i uživajte u kiši meteora!

2. Kupanje u čistom Jadranskom moru
Opće je poznata činjenica da je Jadransko more jedno od najčišćih mora na svijetu. Zato je samo kupanje u Jadranskom moru jedno od najljepših iskustava koje možete doživjeti – a za koje ne morate ništa platiti. Osim toga, kupanje u čistom moru je dobro za zdravlje – morska klima jača imunitet, regenerativno djeluje na ljudsku psihu, dok plivanje jača tijelo. A da ne govorimo o pozitivnom utjecaju Sunca na ljudsko zdravlje! ;) Mnogo mjesta na hrvatskoj obali je poznato upravo zbog svoje blagotvorne morske klime i morskih lječilišta - spomenimo samo otok Lošinj koji već dugi niz godina pomno njeguje tradiciju zdravstvenog turizma.

3. Obilazak gradskih centara bez vodiča
Učinite nešto drukčije na svom odmoru. Izađite iz svoje zone udobnosti i bez zadrške sami istražujte mjesta u Hrvatskoj. Dobra je stvar što većina gradova i mjesta nisu prevelika pa i ako se izgubite, lako možete pronaći svoj put. A ako ni to ne upali, uvijek možete upitati za smjernice nekog od prolaznika – Hrvati će uvijek rado pomoći. Lutanje gradovima kao što su Zadar, Split, Dubrovnik ili onim manjim kao što su Rovinj u Istri ili Omiš i Makarska u Dalmaciji može vas odvesti do mnogo toga zanimljivog. Odvažite se i istražujte- budite sami svoj vodič!

4. Pozdrav Suncu i Morske orgulje u Zadru
Možda najzanimljivije i najneobičnije iskustvo koje možete doživjeti na svom odmoru u Hrvatskoj je posjet sjevernodalmatinskom gradu Zadru. Na gradskoj se rivi nalaze dvije neobične umjetničke instalacije za koje slobodno možemo reći da su zaslužne za sve veću popularnost Zadra – Pozdrav suncu i Morske orgulje.
Pozdrav Suncu je svjetlosna instalacija čije boje ožive u sumrak. Odnosno, to je ravna površina napravljena od više od 300 staklenih solarnih ploča koje danju upijaju sunčevu svjetlost, a navečer se ona pretvara u šarene boje. Ne zaboravite uslikati za uspomenu mobitelom ili fotoaparatom ovaj izniman svjetlosni fenomen!
Jednako će vas oduševiti i zvukovi iz Morskih orgulja – nalaze se u neposrednoj blizini Pozdrava Suncu, još jedne neobične arhitektonske konstrukcije koja pomoću valova stvara lijepu glazbu.

5. Pogledi s vidikovaca
Većina gradova, otoka i mjesta na Jadranu imaju vidikovce ili brda s kojih se pružaju veličanstveni pogledi na naseljena mjesta i okolni pejzaž. Iskustvo penjanja na ove vrhove je idealno za ljubitelje fizičke aktivnosti – pješake i bicikliste. Mi preporučujemo penjanje na najviši vrh otoka Šolte Vela Straža (238 metara), penjanje na vidikovce na brdu Marjanu u Splitu i Srđu u Dubrovniku (do Srđa vozi i žičara!) te na tvrđave Fortica na otoku Hvaru s pogledom na Paklinske otoke i tvrđavu Mirabella u Omišu s pogledom na veličanstvenu rijeku Cetinu.




Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu ker:

  • dobite ekskluzivne ponudbe
  • prvi izvedite za naše akcije
  • prvi uživajte v naših ugodnostih

Te spletne strani uporabljajo piškotke v cilju zagotavljanja zadovoljstva kupcev in funkcionalnosti. Hkrati se piškotki uporabljajo tudi za Vam prilagojeno oglaševanje na naši strani ter tudi na zanesljivih partnerskih straneh. Več o piškotkih in o tem, kako jih uporabljamo, preberite tukaj . S klikom na gumb 'V redu' se strinjate z uporabo vseh piškotkov.

Vredu