Serve un web browser più aggiornato

Il Suo browser non supporta le novità che abbiamo introdotto! Raccomandiamo di aggiornarlo o di utilizzare un altro browser.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
+385 21 456-456
Parliamo italiano
Lun - Sab
08:00h - 22:00h
Dom
14:00h - 22:00h

Kako odabrati smještaj u Splitu (priručnik za najam smještaja + checklista)

Print Pubblicato: 01/09/22

Jedan od prvih koraka kada odlučite provesti godišnji odmor na nekome od mjesta je traženje smještaja. Puno faktora ulazi u ovaj proces, a Split je popularna turistička destinacija pa se lako pogubiti među tolikim izborom smještaja. Nakon odabira destinacije, vrijeme je za smišljanje putovanja i odabir smještaja. Za početak, rezervaciju napravite na kvalitetnoj i transparentnoj stranici poput Adriatic.hr-a. Ciljajte na smještaje s velikim brojem rezervacija, kontakt podacima, refundacijom troškova i velikim brojem komentara. Putujete li s obitelji ili solo? Želite li tulumariti, istraživati povijest ili netaknutu divljinu? Koji vam je budžet za smještaj i koji su vam prioriteti? To su samo neka od pitanja koja si morate postaviti, a na koja vam danas donosimo odgovor.
 

Centar grada?

Prije no odaberete tip smještaja, svakako treba razmotriti koja lokacija u gradu vam najviše odgovara,jeste li više za sami centar grada ili vam je uredu širi centar i predgrađe. Centar grada znači da ste u centru zbivanja, Dioklecijanova Palača će vam biti na svakodnevnoj ruti i osjetit ćete antičku atmosferu grada. Svakako ćete uštedjeti novce i vrijeme na gradski prijevoz i taksije, a svi znamo da je vrijeme novac. Vrhunski restorani će vam biti nadomak ruke, a izbor je neograničen, kao i klubovi i kafići gdje možete nastaviti zabavu do sitnih noćnih sati. Također, ukoliko se opustite na večeri uz hrvatsko vino, smještaj će vam vjerojatno biti na maksimalno 10 minuta hoda od restorana. Odsjedanje u centru grada pruža priliku za kompletno i kontinuirano iskustvo Splita, a činjenica da su ulice centra Splita ljeti uvijek pune vam govori da je sigurnost zagarantirana, bez sumnjivih napuštenih ulica.
Ukoliko odaberete smještaj u širem centru ili čak predgrađu, prvi faktor koji će vam donijeti najviše razlike su niže cijene smještaja, neovisno koje kategorije. U tom slučaju ćete razliku u cijeni moći iskoristiti za druga iskustva koja vas interesiraju na odmoru, no morate imati na umu da ćete također više novaca i vremena potrošiti na prijevoze do atrakcija. S druge strane, najljepše plaže poput Žnjana i Kašuna su izvan centra grada što znači da će vam atraktivne plaže biti bliže. Faktor koji vam može značiti je i mirnija atmosfera smještaja koji je izvan centra zbivanja, a ukoliko ste s autom, besplatni parking će vam uvijek biti dostupan u blizini smještaja. U zonama gdje više lokalaca živi, no što ima turista, zaista ćete doživjeti način života Splićana i vidjet ćete cijeli grad, a ne samo turističke atrakcije. Iako smo naveli da je sigurnost veća u centru grada gdje je puno ljudi, moramo naglasiti da je Split veoma siguran grad i sigurni smo da ćete se u svim njegovim dijelovima osjećati sigurno.
Kvartovi u centru grada: Dioklecijanova Palača (Grad), Veli Varoš, Šperun, Radunica, Toć, Lučac, Manuš
Širi centar: Bačvice, Firule, Bol, Spinut

CHECK-LISTA

Napokon kreće dugo iščekivani godišnji, znate gdje idete, kakvo je vrijeme, što ćete sve posjetiti i čeka Vas još onaj zadnji korak – pakiranje. Zvuči jednostavno, no, ako idete na više dana, vrlo lako se zaborave osnovne stvari. Upravo zbog toga Vam danas donosimo ultimativnu check-listu koja će Vam pomoći da spakirate sve potrebno i nemate niti jednom onaj moment ''ajme ne, zaboravio/zaboravila sam...''. Također, na dnu ćete moći preuzeti check-listu u A4 formatu koju možete isprintati doma i imati ju pri ruci dok se pakirate.

DOKUMENTI

Prva i najbitnija stvar – dokumenti. Krećemo od očitih stvari, putovnica, osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica. Ukoliko ste građanin EU, osigurana je besplatna europska zdravstvena iskaznica koja vrijedi godinu dana, a pokriva troškove neodgodive zdravstvene skrbi u EU. Nije loša ideja niti fotokopirati sve dokumente i imati ih skenirane među dokumentima u mobilnim uređajima i laptopima. To vam osigurava da, u slučaju gubitka ili krađe,još uvijek možete dokazati svoj identitet. U vremenima pandemije, valja provjeriti uvjete ulaska u Hrvatsku prije no krenete na put. Provjerite kakvi su vam dokumenti potrebni, poput ''passenger locator form'', potvrda o preboljenju ili cijepljenju.
Ne zaboravite uplatiti putno osiguranje, a dokument o potvrdi istoga uvijek imajte pri ruci. Adriatic.hr nudi vrlo zanimljivu vrstu osiguranja, a to je osiguranje za refundaciju kišnih dana. Ako vam ljetovanje na Jadranu pokvare kišni dani, Adriatic.hr će vam nadoknaditi štetu. Vratit ćemo vam čak 50% - 100% iznosa uplaćenog za privatni smještaj, za odgovarajući broj kišnih dana. Jedino što trebate učiniti je prilikom rezervacije uplatiti osiguranje (o visini uplate osiguranja ovisi i iznos povrata novca) te nam poslati ispunjenu potvrdu da su vremenski uvjeti onemogućili kvalitetno iskorištavanje dana ljetovanja. Kao dokument validan za dokazivanje identiteta, vozačka dozvola je jako bitna. Ne samo za mogućnost vožnje automobila u Hrvatskoj, već kao i osobni dokument. Kada smo već kod vozačke dozvole, isprintajte i potvrdu o najmu automobila, ako ste unajmili, naravno.
 

PANDEMIJA

Maska za lice – u Hrvatskoj je još uvijek obavezno imati zaštitnu masku u zdravstvenim ustanovama, a i poneke ljekarne još uvijek inzistiraju na maskama pri ulasku. Maska za lice ne može naškoditi niti u slučaju velikih gužvi na ulicama, a koje ćete zasigurno doživjeti na odmoru u Hrvatskoj. Ukoliko vam velike gužve zaista stvaraju problem, preporučamo dolazak u 9. mjesecu kada se gužve rapidno smanjuju, a temperature su još uvijek visoke što omogućuje kupanje i uživanje.
Dezinficijens – vrlo lako je naći neki alkoholni dezinficijens kojeg je lako nositi sa sobom. Dobro je imati i verziju za dezinfekciju kože ruku i za dezinfekciju površina gdje boravimo (stolovi u restoranu, kafiću, toalet i sl.).

UDOBNOST

Nerijetko na odmoru ne dobijemo dovoljno sna zbog stvari poput neudobnog madraca ili jastuka. Madrac nam nije baš zgodno nositi sa sobom, no odgovarajući jastuk nam definitivno može pomoći učiniti odmor udobnijim. Još neke stvari koje doprinose kvalitetnijem snu su svakako maska za oči i čepići za uši za nenadane bučne noći koje i nisu toliko rijetke ukoliko odsjedate u centru grada. Staklena boca za vodu bolje je rješenje kako za okoliš, tako i za naše zdravlje. Ukoliko putujete avionom, ne zaboravite ju isprazniti prije prolaska kroz osiguranje. Kako bi vam bilo što udobnije u putu, neovisno o prijevoznom sredstvu, a osjetljivi ste na putovanje, predlažemo korištenje sredstva za smanjivanje posljedica puta i pokretne bolesti.

TEHNOLOGIJA

Laptop i punjač – ukoliko volite (ili morate) nositi posao sa sobom, osigurajte laptop kako ne bi došlo do neugodnih situacija na putovanju. Za ruksak možete kupiti odvojene jastučiće, a u kuferu uvijek pakirajte laptop među mekanom odjećom
Mobitel i punjač – u slučaju da niste građanin EU, nemojte zabraviti isključiti roaming podatke ulaskom u avion ili, ako dolazite autom, ulaskom u područje EU. U suprotnom, vaš mobilni operater Vam može visoko naplatiti usluge, a vjerujemo kako to nije dobar početak godišnjeg odmora. Nemojte zaboraviti punjač i dodatak za europsku utičnicu, ako dolazite s područja gdje su utičnice drugačijeg tipa.
Prijenosna baterija – ovakve malene stvarčice spašavaju život na putovanju. Nakon cjelodnevnog snimanja, slikanja i korištenja mapa na mobitelu, pametni telefoni se isprazne. Vrlo lako je to popraviti bilo gdje, čak i kada vam utičnica nije dostupna. Poneki prijenosni punjači mogu čak 3x napuniti bateriju i imaju nekoliko izlaza što daje mogućnost punjenja nekoliko uređaja odjednom. Jače prijenosne baterije također imaju snagu napuniti i laptope, stoga preporučamo da se dobro raspitate koja baterija je najbolja za vas.
Slušalice – bilo u avionu, vlaku, autu, plaži ili za vrijeme rada, slušalice će uljepšati tih nekoliko sati tišine i nedostatka aktivnosti koje se pružaju u tome trenutku. Za avione, idealna verzija su ''noise- cancelling'' slušalice koje će zagušiti pozadinsku buku i dati vam vremena za razmišljanje, pomno slušanje audio knjige ili fokusirano praćenje omiljene serije.
Kamere, fotoaparati... - nema bolje način za čuvanje uspomena od zamrzavanja trenutka fotoaparatom.
Puno je opcija na tržištu, od digitalnih fotoaparata do filma. Jako zanimljiva opcija su i polaroid fotoaparati koji se koriste tehnologijom prošlosti kako bi nam izmamili osmijehe na lice. Ima nešto magično u nenamještenoj fotografiji koju ne možeš tako lako ponoviti.

PAKIRANJE

Vjerujemo kako ćete tokom boravka u Hrvatskoj napraviti nekoliko jednodnevnih izleta. Kako biste što bezbolnije i funkcionalnije to izveli, predlažemo da ponesete jednu manju torbu koju ćete nositi sa sobom na izlete.
Kutije za organizaciju su odličan izbor ako nosite više stvari. Pružaju mogućnost jednostavnijeg nalaženja stvari, sadržaj kufera je organiziraniji, a time više stvari u njega stane.

Popis odjeće:

Donosimo vam i popis odjeće koju bi valjalo ponijeti u Hrvatsku tokom ljeta. Odjeća za ljeto bi trebala biti svijetlih boja i prirodnih materijala, ali moramo napomenuti kako prije svog puta obavezno provjerite vremensku prognozu jer u predsezoni vrijeme u Hrvatskoj zna biti promjenljivo. Samo ćemo reći da upišete u google ''vjetar bura''.
• obične majice
• kratke hlače
• duge, lagane hlače
• suknje
• haljine
• japanke ili sandale za dnevne šetnje
• cipele za plažu
• fine cipele za večernje šetnje
• košulja dugog rukava za slučaj sniženih temperatura noću
• donje rublje
• kupaći kostimi
• odjeća za vježbanje
• obuća za vježbanje
• pidžama/spavaćica
• čarape

Modni dodaci:
• šešir/kapa
• torba za plažu
• ruksak/torba za jednodnevni izlet
• šal
• sunčane naočale
• remen

KOZMETIKA

Ponekad pomislimo kako nemamo puno kozmetike koju treba spakirati, a onda krenemo s pakiranjem. I iznenadimo sami sebe. Predlažemo da uzmete manju torbu u koju ćete organizirano složiti kozmetiku. Ukoliko koristite specifične šampone i sredstva za tuširanje, a za koje niste sigurni da možete kupiti u Hrvatskoj, najbolja ideja je da kupite malena, putna pakiranja i prebacite jedan dio proizvoda u njih.
Donosimo i popis koji će vam pomoći da ništa ne zaboravite:
• četkica za zube
• pasta za zube
• krema za sunčanje sa visokim SPF-om
• krema poslije sunčanja s aloe verom
• hidratantna krema za lice i tijelo
• pinceta za obrve
• noktarica
• menstrualni ulošci
• parfem
• šminka
• uređaji za stiliziranje kose
• četka za kosu
• gel za kosu
• sredstvo za skidanje šminke
• pamučne blazinice
• vlažne maramice
• dezodorans
• kontaktne leće

LIJEKOVI

Lijekovi su segment koji treba uzeti zaozbiljno i imati pripremljeno. Osim lijekova za kronične bolesti, ovo su neki koji će vam možda zatrebati:
• antibiotik
• lijekovi protiv bolova
• lijekovi protiv alergije
• sprej protiv nametnika
• set za prvu pomoć
• vitamini
• rehidracijske otopine




Categorie

Novità

Iscrivetevi nel club di Adriatic.hr perché:

  • ricevete le offerte esclusive
  • scoprite per primi le nostre offerte
  • cogliete per primi i nostri vantaggi

Questo sito web utilizza i cookie per fornire una migliore esperienza e funzionalità all'utente. Inoltre, i cookie vengono utilizzati per personalizzare la pubblicità, sia sul nostro sito che al di fuori di esso, attraverso partner di fiducia. Per saperne di più sui cookie e sul loro utilizzo legga qui. Facendo click sul pulsante 'Accetto', si acconsente all'uso di tutti i cookie.

Accetto